06 Nisan 2009 00:00

İÇERİDE HURMET DIŞARIDA TEPKİ

ABD Başkanı Barack Obama, TBMM’de parti liderleriyle 15’er dakikalık görüşmesinin ardından, özel gündemle toplanan genel kurula seslenecek.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, TBMM’de parti liderleriyle 15’er dakikalık görüşmesinin ardından, özel gündemle toplanan genel kurula seslenecek. Günler öncesinden ABD’lilerin gelip kendi önlemlerini aldığı Meclis’te adeta kuş uçurtulmayacak. Ankaralı emek ve demokrasi güçleri ise ‘Obama seni ülkemizde istemiyoruz’ diyerek, Sakarya Caddesi’nde Obama’yı protesto edecekler.
Devlet töreni ile karşılanıp öğleden sonra da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden seslenecek olan Obama’ya, Ankaralı ise Sakarya Caddesi’nden “Seni istemiyoruz” diye yanıt verecek.
ABD Başkanı Barack Obama, Köşk’te devlet töreniyle karşılanıp, görüşmelerin ardından saat 14.30’da ABD’lilerin günler öncesinden sağladığı güvenlik önlemleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geçecek. Hangi kapıdan nasıl geçeceği, görüntü alınıp alınmayacağı bile ABD’liler tarafından belirlenen Obama, Meclis’te TBMM Başkanı Köksal Toptan ve parti liderleriyle Başkanlık makamında görüşecek. Sırasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile görüşmesinin ardından Obama, özel gündemle toplanan Meclis’te milletvekillerine seslenecek.
Meclis, Obama için saat 15.00’te AKP’li Meclis Başkan Vekili Eyüp Cenap Gürpınar başkanlığında toplanacak. En geniş katılımlardan birinin sağlanması beklenen Meclis’te, parti liderleri ve hükümet üyeleri de tam kadro hazır bulunacaklar. Birçoğunu ABD Büyükelçiliği’nin davet ettiği çok sayıda konuk da Obama’yı dinlemek için bir saat öncesinden Meclis Genel Kurulu’nda hazır bulunacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de gelmesi beklenen Meclis’te, Obama’nın konuşması Meclis TV’den canlı yayınlanacak.
BASIN ORDUSU İZLEYECEK
Obama’yı Meclis’te, günler öncesinden akredite edilen 165 yabancı, Meclis’te görev yapan 200 civarında Türkiye’den gazeteci basın locasından izleyecek. Gazeteciler de bir saat öncesinden genel kurul salonu basın locasında hazır bulunacaklar.
Özel davetliler dışında ziyaretçinin alınmayacağı Meclis’te, Meclis görevlilerinin de yaka kartlarını takmaları ve görev yerlerinden ayrılmamaları için genelge yayınlandı. Obama ziyareti nedeniyle teyakkuz halindeki Meclis’e, bugün milletvekillerine ait özel araçlar ve Meclis’in resmi araçları dışında araç alınmayacak.
ANKARALI ‘GELME’ DİYECEK
Öte yandan, Ankara’daki emek ve demokrasi güçleri de Obama’yı ülkelerinde istemediklerini ifade edecekler. ‘Doğum gününde’ NATO’yu protesto eden Ankaralı emek ve demokrasi güçleri, aynı gün yaptıkları çağrıyla bugün saat 12.30’da Sakarya Caddesi’nde toplanıp, “Obama go home” diyecekler. ANKARA

KENDİSİ GELMEDEN ‘JESTİ’ GELDİ!
ABD’nin önceki başkanı Bush döneminde, Türkiye’de zirveye çıkan ABD karşıtı havayı yumuşatmaya yönelik bir politika izleyen Obama yönetiminin bu diplomatik tutumu, ABD Başkanı Obama’nın ziyareti sürecinde de hissedildi.
Strasbourg’dan Çek Cumhuriyeti’ne geçen Amerikan Başkanı Barack Obama, dün daha Türkiye’ye gelmeden Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi ve bu haber, Türkiye’deki basın ajansları tarafından flaş haber olarak geçildi.
AB dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da bulunan Obama, Türkiye’nin AB’ye alınmasının İslam dünyasına olumlu bir sinyal olacağını belirtti.

ÇANTASINDA NELER VAR
Obama’nın Türkiye ziyareti sırasında bazı mesajlar vermesi beklenirken, yeni ABD yönetiminin Ankara’dan beklentilerini içeren önemli gündem maddeleri olduğu dile getiriliyor.
Çankaya Köşkü’nde Obama ve Gül tarafından düzenlenecek ortak basın toplantısının, Obama’nın, TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşması ile İstanbul’daki dini liderler ve öğrenciler ile buluşarak Müslüman dünyasında yankı uyandıracak mesajlar vermesi için fırsatlar oluşturacağı kaydediliyor.
KRİTİK GÜNDEMLER
ABD Başkanı Bush dönemindeki Irak savaşı nedeniyle sarsılan ikili ilişkiler ve iki ülke arasındaki “stratejik ortaklığın” geliştirilmesinin önemli bir gündem maddesini oluşturacağı görüşmelerde, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, Ankara ziyareti sırasında değindiği Ruhban Okulu’nun yeniden açılması gibi beklentilere vurgu yapacağı sanılıyor. İki ülkenin çok önemsediği bölgesel konular, gündemin ağırlıklı maddelerini oluşturacak. Özellikle, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Afganistan ve Pakistan cumhurbaşkanlarının katılımıyla düzenlediği “Üçlü Zirve”de detaylı bir biçimde görüşülen ve NATO Zirvesi’nin en önemli konusu olan Afganistan meselesi üzerinde durulacak.
İran, Irak ve Ortadoğu gibi başlıca bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunacağı görüşmeler sırasında Obama’nın Türkiye’nin bölgesel sorunların çözümüne yönelik çalışmaları ile “aracılık” çabalarını sürdürmesini, İsrail’in yeni hükümetiyle iyi ilişkiler kurulmasını isteyeceği belirtiliyor.
İki ülkenin PKK konusundaki iş birliği, Obama’nın çantasındaki önemli dosyalardan biri olacak. Bu konuda Türkiye, ABD ile Irak arasındaki üçlü iş birliğinin son dönemde daha da geliştirilmesine destek vereceği belirtilen Obama’nın, Türkiye ile Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi arasında son dönemde yapılan temaslardan duyulan memnuniyeti dile getirmesi bekleniyor.
Bu arada, Başkan Obama’nın Ankara’daki temaslarına ilişkin çok büyük bir merakla beklenen bir unsuru,Türkiye-Ermenistan yakınlaşması konusundaki öneriler oluşturuyor. Öte yandan, ABD merkezli düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun Türkiye Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, Obama’nın Türkiye ziyaretini değerlendirirken, 3 öncelikli konuya vurgu yapmıştı: Irak savaşı nedeniyle sarsılan ikili ilişkiler, PKK ile mücadele ve Türkiye-Ermenistan yakınlaşması ile Kongre’ye sunulan yeni “soykırım” tasarısı, Başkent’te konuşulacak üç önemli konu.

‘TALEP İLERİ SÜRECEĞİMİZ ADRES ABD DEĞİL’
DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, Obama ile görüşmelerine ilişkin, “DTP Obama’dan özerklik isteyecek” başlıklarıyla yansıyan haberleri yalanladı.
Söz konusu haberlere ilişkin dün yazılı bir açıklama yapan Demirtaş, bir haber ajansına yaptığı açıklamanın, bazı basın yayın organlarında bilinçli bir biçimde çarpıtılarak “DTP Obama’dan özerklik isteyecek” diye yansımasını eleştirdi.
Görüşmede, bilgilendirme amacıyla Kürt sorununun çözümüne ilişkin, partilerinin demokratik özerklik başta olmak üzere kamuoyunca da bilinen resmi görüş, öneri ve programından oluşan bir dosya sunulacağını belirten Demirtaş, partilerinin Obama’dan herhangi bir istek ve talebinin söz konusu olmadığını ifade etti. Demirtaş, “Kaldı ki, çözümün Türkiye’nin içinde olduğu tezini savunan partimizin talep ileri süreceği adres ABD değildir. Bu nedenle basında yer alan haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır” dedi. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

İşsizlik hızla artıyor kepenkler kapanıyor

SONRAKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...