06 Nisan 2009 00:00

‘Birlikte başaracağız’

İzmir’de Birlikte Başaracağız Platformu’nu oluşturan partilerin il başkanları, birlikteliklerinin süreceğini belirttiler.

Paylaş

İzmir’de Birlikte Başaracağız Platformu’nu oluşturan partilerin il başkanları, birlikteliklerinin süreceğini belirttiler.
EMEP, ÖDP ve DTP il başkanlarından, oluşturulan birliktelik ve bundan sonrasına ilişkin düşüncelerini aldık. Parti başkanları, birlikteliklerin olabildiğince yerelleştirilmesinin çalışmalardaki başarı oranını artırdığına dikkat çektiler.
EMEK ÖRGÜTLERİNİ KATMAK GEREK
EMEP İzmir İl Başkanı Cabbar Demirci, seçimlerden çok önce bir araya geldiklerini ve çeşitli siyasi partilerin, çevrelerin, bazı sendikaların, aydınların, ülkede gelişen olaylara, işsizliğe, yoksulluğa karşı ve Kürt sorununun demokratik çözümüne yönelik birlikte hareket etme konusunda çalışma yürütüldüğünü belirtti.
Birlikteliğin seçimlere endeksli olmadığını ifade eden Demirci, 1 Mayıs’a yönelik çalışmaların da birlikte yürütüleceğini söyledi. Kriz, işsizlik ve yoksullukla ilgili de birlikte hareket etmeye çalışacaklarını dile getiren Demirci, “Aslında sendikaların katılımı noktasında eksiklik var. Esas olarak emek örgütlerinin bu mücadeleye katılıp içinde olması gerekirdi seçimlerde. Ama DİSK’in AKP’ye karşı merkezi olarak CHP’yi desteklemesi, İzmir’e de aynı şekilde yansıdı. Türk-İş de CHP’yi desteklediği için platformdan uzak kaldı. Biz önümüzdeki dönemlerde daha ısrarcı olacağız. Seçimde CHP’yi desteklediler diye görüşmemek ya da çağırmamak yanlış olur” dedi.
“Platform asıl olarak emekçileri birleştiriyorsa; semtteki yoksul semt halkını, fabrikada işçileri, üniversitede öğrencileri bir araya getirebiliyorsa, orada bir güç oluşturabiliyorsa esas amacına ulaşmış demektir. Partimizin esas çalışması da bu, ve platformda da bu konuda yönlendirici olmaya çalışıyoruz” dedi.
PRATİĞİN BİRLEŞTİRİCİLİĞİ
ÖDP İzmir İl Başkanı İbrahim Akın, yapmak istediklerinin sadece seçimlere birlikte girmek olmadığını belirterek, “Seçimlerin dışında yürüteceğimiz toplumsal pratiklerin de ortaklaştırılmasını sağlama çabamız vardı. Yerel düzeyde insanların birbiri ile temasını, ortaklaşmasını sağlamadan kurulacak bir yapının başarılı olmayacağını öngörmüştük ve bu öngörümüz, bu pratik içerisinde biraz kanıtlandı” dedi.
Akın, “Hayatın kendisinin, pratiğin birleştirici olduğunu gördük” dedi.
Akın, “İyi olumlu taraflarımızı öne çıkarıp, daha geliştirici bir politik ilişki içerisinde olalım; bu çalışmaların arkasında duralım, sözümüzün takipçisi olalım. Bunların hepsi bizim açımızdan kabul olarak var. Ama eksiklerimiz de var. Bütün siyasi partilerin mevcut enerjilerini en iyi şekilde değerlendiremedik” diye konuştu.
İnsanların içine sinmeyen, kafasının açık olmadığı, arkadaşlık dostluk ilişkilerinin gelişmediği bir yerde görevlerin de savsaklandığına dikkat çeken Akın, “Biz gücümüzün enerjisini yeterince kullanamadık. Örneğin şu şu ilçelerde biz bu işi başaracağız diyecek kadar somut bir hedefe yönelebilseydik, çok daha farklı olurdu sonuç” dedi. Akın, her şeye rağmen sonucun olumlu olduğunu ifade etti.
BİZİM SEÇİMİMİZ HER GÜN
DTP İzmir İl Başkanı Yusuf Kaya da “Geçmişten ders çıkararak, daha uyumlu bir hale getirmeye çalıştık. Akademisyenler, barışseverlerle görüşmelerimiz oldu. Böylece oluştu platform” dedi. İzmir’de diğer metropollere oranla biraz daha uyum sağlandığını, ancak demokrasi ve özgürlükleri yakalayabilmek, barışı temin edebilmek ve sisteme karşı cesur durabilmek için yeterli olmadığını ifade eden Kaya, “Bunu biz kendi aramızda tartışarak, seçimde ortaya çıkanları irdeleyerek bu eksikleri ortadan kaldırabilmek için toplantılarımızı devam ettireceğiz” dedi.
İzmir’de genel seçimlere oranla oy artışı olduğunu belirten Kaya, “Birlikte Başarabiliriz Platformu adayını bağımsız göstermemiz yüzde 60 oy kaybı yaratmıştır. Herhangi bir parti adına girilseydi, DTP, ÖDP ya da EMEP bana göre 80-90 bin oy alırdık” dedi.
Yine de gelecek için ders çıkarıp tekrar seçim varmış gibi çalışmalara endekslenmek gerektiğini söyleyen Kaya, “Bizim için her gün seçimdir, ara verme şansımız yoktur. Bizim seçimimiz demokrasi ve insan haklarıdır. Demokratik bir cumhuriyetin inşası, insanların kendini özgürce ifade edebilmesidir. Halk meclislerinin derhal kurulması ve yeni bir yapılanmayla var olanı zenginleştirmek gerekiyor” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
Emine Uyar
ÖNCEKİ HABER

Halk sağlığı tehdit altında

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa