07 Nisan 2009 00:00

İnsanoğlunun zamanı şekillendirmesinin öyküsü

İNSANLIĞIN zamanı parçalara bölmesinin tarihi, Yapı Kredi Kültür Merkezi Vedat Nedim Tör Müzesi’nde “Zamanın Görünen Yüzü Saatler” isimli bir sergi ile izleyicilere yansıtılıyor.

Paylaş

İNSANLIĞIN zamanı parçalara bölmesinin tarihi, Yapı Kredi Kültür Merkezi Vedat Nedim Tör Müzesi’nde “Zamanın Görünen Yüzü Saatler” isimli bir sergi ile izleyicilere yansıtılıyor. Sergide, insanların bir günü zaman dilimlerine ayırmasıyla ortaya çıkan saatler aracılığı ile günümüze kadar taşıdığı kültür birikimi, Anadolu’da Roma ve Bizans döneminde kullanılan duvar saatlerinden, Osmanlı döneminde namaz vakitlerini belirlemek amacı ile hemen hemen her camiide yer alan muvakkithane binalarına, basit ve ilkel kum saatlerinden, gün içindeki saatleri göstermesinin yanı sıra önemli günler ve mevsim dönümlerini de gösteren ince bir sanatçılık ile yapılmış saatlere kadar çok çeşitli örnekler ile gözler önüne seriliyor.
“Zamanın Görünen Yüzü Saatler”de yer alan saatler, Sadberk Hanım Müzesi, Topkapı Sarayı, İstanbul Arkeoloji Müzesi gibi kurumlarda ve özel koleksiyonlarda muhafaza edilen eserlerden oluşuyor. Sergide Türkiye’de çeşitli dönemlerde kullanılan saatlerin ziyaretçilere tanıtımının yanında Osmanlı Devleti’nde saatin gelişimi, saat yapım zanaatının tarihçesi ve bu zanaatın Osmanlı’daki önemli temsilcileri de belgelerle anlatılmış. Sergide eserleri de yer alan ve bir saat dehası olarak tanıtılan “Ahmet Eflaki Dede” ile İstanbul Üniversitesi giriş kapısının ve İzmit Saat Kulesi’nin saatleri gibi devasa saatleri yapması ile tanınan Mustafa Şemi Efendi Türkiye’de saat yapımında akıllarda kalan ilk isimlerden. Sergide ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk, Vehbi Koç, Sakıp Sabancı gibi tanınmış isimlerin kişisel saatleri de yer bulmuş. Sergi salonunda yer alan ve sergilenen saatler ile ilgili değerlendirmeler ise Dolmabahçe Sarayı Saat Uzmanı Şule Gürbüz ve saat ustası Recep Gürgen tarafından yazılmış. 13 Mart günü açılan “Zamanın Görünen Yüzü Saatler” isimli sergi 28 Haziran Pazar gününe kadar ziyaret edilebilir.
(İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Bezdüz’den yeni kayıt

SONRAKİ HABER

‘Dişe dokunur’ film beklerken...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...