07 Nisan 2009 00:00

Cezaevleri bir bir isyan ettiriyor

Erzurum H Tipi Cezaevi’nde tutukluları açlık grevine götüren sorunlar, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde bitmek bilmiyor.

Paylaş

Erzurum H Tipi Cezaevi’nde tutukluları açlık grevine götüren sorunlar, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde bitmek bilmiyor. Erzurum’da 4 tutuklunun 42 günlük açlık grevi, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’ün tüm talepleri kabul etmesiyle sona ermişti. Diyarbakır’da ise 350 tutuklu, aileleri aracılığıyla gönderdikleri 6 sayfalık mektupla yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.
KÜRTÇE YASAK
Tutuklular, cezaevinde hâlâ Kürtçe kullanımı konusunda sıkıntı yaşandığını belirttiler. Kürtçe mektupların ‘tercüman olmadığı’ gerekçesiyle imha edildiğini ifade eden tutuklular, Azadîya Welat gazetesi ve Kürtçe dergilerin yasak olduğunu vurguladılar.
Tutuklular, 45/1 sayılı Sohbet Hakkı genelgesiyle tutuklu ve hükümlülere verilen haftada 10 saatlik sohbet hakkının yalnızca 1 saat 45 dakikasından faydalanabildiklerine dikkat çektiler.
70 KİŞİ ACİL TEDAVİ BEKLİYOR
Cezaevinde 70’in üzerinde acil tedavi edilmesi gereken tutuklu bulunduğuna dikkat çekilen mektuba, şöyle devam edildi: “Bulunduğumuz cezaevine bölgede bulunan diğer cezaevlerinden hatsa tutuklular gelmektedir. Ama bu arkadaşlarımız hiçbir şekilde tedavi edilmemektedir. Bundan dolayı arkadaşlarımızın sağlık sorunları gün geçtikçe artmaktadır. Ölümcül hastalığı olan arkadaşlarımız ise ağrıları arttığında ve hastaneye sevk edilmeleri gerektiğinde onlarca gün bekletiliyor. Hastaneye gitmek ise adeta işkenceye dönüşüyor.”
CEZAEVİNDE YER KALMADI
Yemek ve temizlik noktasında sorun yaşadıklarını ve odalara yağmur suyu sızdığını vurgulayan tutuklular, mektupta şöyle dediler: “Yemekler oldukça kalitesiz ve kötü durumdadır. Kantinde satılan ürünler ise fahiş fiyatlara satılıyor. Bulunduğumuz alanlar çok kötü ve bakımdan geçmeli. Son dönemde yapılan tutuklamalardan dolayı odalarda yer yok. Odalarda 3 kişi kalması gerekirken her odada tutuklu sayısı 9’a çıkmıştır. Bazı arkadaşlarımız yerlerde yatmaktadırlar.” (Diyarbakır/DİHA)
Mehmet Cevizci
ÖNCEKİ HABER

Kerinçsiz 4 gündür bitiremedi!

SONRAKİ HABER

Atılım’a sansür kınandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...