07 Nisan 2009 00:00

Kriz Mersin’de tekstili durdurdu

Ekonomik krizin en fazla etkilediği tekstil sektöründeki atölyeler üretim yapamaz, satış mağazaları da ürün satamaz duruma geldi.

Paylaş

Ekonomik krizin en fazla etkilediği tekstil sektöründeki atölyeler üretim yapamaz, satış mağazaları da ürün satamaz duruma geldi. Tekstil sektöründeki işletmeciler, krize rağmen vergilerin artırılmasına isyan ederek, “Kriz değil biz bitiyoruz” diyerek, AKP Hükümeti’ne vergileri düşürerek kredi imkanlarını artırması çağrısında bulundular.
Yaşanan ekonomik kriz hemen hemen tüm sektörleri olumsuz etkilemeye devam ediyor. En fazla etkilenen sektörlerden biri de tekstil. Mersin’de bulunan tekstil atölyelerinin çoğu kriz nedeniyle kapanmakla karşı karşıya. Tekstil satış mağazaları da tekstil sektörünün durumunu aratmıyor. Birçok mağaza iş yapamadığı için kepenk kapatır duruma gelirken, birçok mağaza da günü kurtarma peşinde. 10 yıldır atölye işletmecisi olan Sıdık Karoğlu da, kriz nedeniyle üretimin durmak üzere olduğunu belirtti. Kriz nedeniyle fiyatlarını aşağı çekmek zorunda kaldıklarını dile getiren Karoğlu, “İş yapamaz duruma geldik. Çalışmak için uğraşıyoruz resmen. Arkadaşlarımın birçoğu kiralarını ödeyemedikleri için işyerlerini kapatmak zorunda kaldı” dedi.
‘İŞ YAPAMAZ DURUMA GELDİK’
Ortalama bir işyerinde 25-30 kişinin çalışması gerektiğini dile getiren Karoğlu, “Şu an 10-15 kişi çalıştırabiliyoruz. Her biri ortalama 5 nüfuslu ailesine bakmakla yükümlü. Fakat şu anki giderleri gelirlerinden daha fazla” diye konuştu. İş yapamaz duruma geldiklerini ifade eden Karoğlu, şunları kaydetti: “Durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Daha ne kadar dayanacağımızı bilemiyorum. Ev, işyeri kirası, elektrik, su, telefon, emlak vergisi, çöp vergisi, işyeri vergisi gibi birçok vergi ödüyoruz. Artık ayda bir veya yılda bir ailemiz ile geçireceğimiz sosyal bir faaliyet bizim için çok lüks oldu. Sosyal faaliyetleriniz sıfıra indi.”
‘KRİZ DEĞİL BİZ BİTİYORUZ’
Tekstil mağaza sahiplerinden Aydın Kayhan da, kendilerine gelen ürünleri yarı fiyatına sattıklarını, buna rağmen müşteri bulamadıklarını belirtti. Son bir aydır eski birikimleriyle ayakta durmaya çalıştıklarına dikkat çeken Kayhan, krizin yanında ödedikleri vergilerle de daha da kötü duruma geldiklerini söyledi. 17 farklı vergi ödediklerini ifade eden Kayhan, “AKP’nin toplumu dilencileştirme politikasından biz de payımıza düşeni aldık. AKP’liler bize ‘Oy vermezseniz sizi dilenciliğe zorlarız’ diyor ve yapıyor da. Bu caddede bulunan 35 yıllık işletmeler kapatılıyor” şeklinde konuştu.
2001 yılındaki ekonomik krizi de yaşadığını dile getiren Kayhan, ancak o dönem hiçbir işyerinin kapatılmadığını belirtti. Geçen hafta üç gün boyunca hiç satış yapamadığını dile getiren Kayhan, şunları ifade etti: “Başbakan Erdoğan’ın ‘Hamdolsun krizi atlatacağız, kriz bitecek’ sözleri bizi endişelendiriyor. Kriz bitene kadar biz de bitecek miyiz şüphesiyle yaşıyoruz. Krizde zenginler daha da zengin oldu. Fakirler ise bitiş aşamasına gelerek dilenci durumuna düştüler. Devlet, böyle bir dönemde vergileri düşürmesi gerekirken daha da artırıyor. Bizim işimizi kolaylaştırmak yerine daha da zora sokuyor. En kısa sürede vergiler düşürülerek kredi imkanlarının daha da kolaylaştırılması lazım.”
ÖNCEKİ HABER

Amik Ovası çiftçileri yanlış yönlendirildi

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa