07 Nisan 2009 00:00

Barack Obama evine dön

ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkeye gelişi protesto ile karşılandı. Birçok ilde yapılan eylem ve açıklamalarda, Obama’nın geliş nedenine dikkat çekildi.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkeye gelişi protesto ile karşılandı. Birçok ilde yapılan eylem ve açıklamalarda, Obama’nın geliş nedenine dikkat çekildi. ABD’nin emperyalist politikalarının devam ettiği belirtilerek, Obama’nın Türkiye’ye gelişi protesto edildi.
Barack Obama, ilk durağı Ankara’da protestoyla karşılandı. Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, “Emperyalizme, NATO’ya, Obama’ya ve planlarına hayır” dediler.
Sendikalar, siyasi partiler ve meslek örgütleri, Sakarya Caddesi’nde bir araya gelerek Obama’yı protesto ettiler. Türkçe, Kürtçe ve İngilizce “Obama evine defol” pankartı açılan basın açıklamasında sık sık “Yankee go home”, “Üsler kapatılsın, NATO dağıtılsın”, “ABD askeri olmayacağız” sloganları atıldı.
EMPERYALİZME GEÇİT VERMEYECEĞİZ
KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Satı Burunucu Çalı, ABD’nin saldırgan yüzünün Obama ile gizlenmek istendiğini belirterek, “ Obama, Amerikan saldırganlığının sadece yenilenen yüzüdür. Bu yüzü ile bölgedeki ABD çıkarlarını güvenceye almak üzere Türkiye’dedir” dedi. Emperyalist saldırganlığın önümüzdeki süreçte artacağını kaydeden Çalı, Obama’nın ziyaretinin gündeminin Türkiye’nin Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkaslarda ABD taşeronluğunu sürdürmesi olduğunu söyledi. Türkiye’nin yıllardır iç dinamikleri ile çözemediği Kürt sorununda ABD’nin çıkarlarına uygun bir çözüm dayatılmak istendiğini belirten Çalı, Kürt halkının iradesini hiçe sayan emperyalist politikaların çözüm getirmeyeceğini vurguladı. Emperyalistlerin planlarının bölgedeki yoksulluk ve savaşları katmerleştireceğini belirten Çalı, Türkiye’de bulunan emperyalist üslerin olduğu sürece bağımsızlığın olmayacağını kaydetti. Çalı, ABD emperyalizminin ve iş birlikçilerinin halkları düşmanlaştıran politikalarına geçit vermeyeceklerini bildirdi. Basın açıklamasının ardından TKP üyeleri, Ziya Gökalp Caddesi üzerindeki bir yaya geçidine “Üslere el konsun, ABD defolsun” yazılı pankart asmak istediler. Pankart, polisin uyarısı üzerine toplandı.
İZMİR’DE BASIN AÇIKLAMASI
KESK İzmir Şubeler Platformu Obama’yı protesto etti. Eylem. akşam Konak Sümerbank önünde yapıldı.“Bağımsızlık, Özgürlük ve Barış İçin Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi” yazılı pankart arkasında yapılan açıklamaya, EMEP, ÖDP, ESP de katıldı.
“Obama sen de defol”, “Yüzyılın felaketi ABD emperyalizmi”, “ABD defol bu memleket bizim” dövizleri taşındı. KESK İzmir Şubeler Platformu dönem sözcüsü Ergün Demir, ABD’nin Ortadoğu’daki savaş ve sömürü planları için Türkiye’ye yeni roller biçildiğini belirtti. Obama’nın ziyaret konularının, ABD’nin işgal ettiği Afganistan’a asker gönderilmesi, Bor madeninin özelleştirilmesi ve ABD güdümlü yapılacak olan Kürt Konferansı olduğunu belirten Demir, “Emperyalistlerin Ortadoğu’ da oynamak istedikleri oyunlara karşı barıştan, kardeşlikten, emek ve demokrasiden yana olan herkesi mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. Dev-Genç’li 4 genç, İzmir Saat Kulesi’ne kendilerini zincirledi. “Obama, Tayyip’i de Al Git” yazılı pankart açan gençler, “ABD Ortadoğu’dan defol” sloganları attılar. Polis eyleme müdahale ederek, öğrencileri gözaltına aldı.
‘OBAMA TAYYİP’İ DE AL GİT’
TKP, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’ye gelişini İstiklal Caddesi’nde düzenlediği yürüyüşle protesto etti. Taksim Tramvay Durağı’na yapılan açıklama yapan TKP Genel Başkanı Erkan Baş, Obama’nın Türkiye ziyaretinin temel nedenini, Türkiye’nin, dünyanın ‘en ucuz asker’lerine sahip ülke durumunda olmasına bağladı.Baş, yoksul emekçi çocukları ABD çıkarları için ölüme yollanacaksa, barış isteyenlerin örgütlülüklerini büyütmeleri gerektiğini ifade etti. Emperyalist ülkelerle yapılan tüm anlaşmaların yırtılıp atılmasını, işgallere son verilmesini isteyen Baş, üslerinin kapatılmasını ve NATO’nun dağıtılmasını istedi. Beşiktaş Uğur Mumcu Parkı’nda, ‘Obama defol’ pankartı açarak zincirlemek isteyen 3 ESP’li gözaltına alındı. (HABER MERKEZİ)

ANKARA’DA OBAMA GÖZALTISI

ABD Başkanı Obama’nın Meclis’te olduğu saatlerde bir grup ÖDP üyesi Meclis’e yürümek istedi. Polisin müdahalesi sert olurken, 21 kişi gözaltına alındı. Eylemciler polis araçlarına bindirilirken görüntü almaya çalışan gazeteciler de polisin sert tutumundan nasiplerini aldılar. Bir polis, CNN Türk kameramanı Veli Baytürk’e silahının namlusuyla vurdu.
ÖDP üyeleri, Obama’nın Meclis Başkanı Köksal Toptan’la görüştüğü saatlerde Akay Kavşağı’nda buluştular. “Katil ABD Ortadoğu’dan defol” sloganı atan ÖDP üyelerinin Meclis’e yürümelerine polis engel oldu. Polis, eylemcileri çember içine alarak müdahalede bulundu. Polis sert müdühalede bulundu.
GAZETECİYE POLİS NAMLUSU
Polisin şiddetinden gazeteciler de nasibini aldı. Gazetecilerin eylemcilerin bindirildiği polis araçlarını çekmelerine polis izin vermek istemedi. Yaşanan arbedede polis bir gazetecinin saçını çekerken, CNN Türk kameramanı Veli Baytürk’e, bir polis, silahının namlusuyla vurdu. Gazeteciler duruma tepki gösterdiler. Dövülerek gözaltına alınan 21 ÖDP üyesine polis araçlarında ve götürüldükleri adli tıp kurumunda da şiddet uygulandığı belirtildi. Akşam saatlerinde Yüksel Caddesi’nde biraraya gelen siyasi parti, sendika ve meslek örgütleri gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istediler. Halkın Kurtuluş Partililerde Akay Kavşağı’nda basın açıklaması yaptı. ANKARA

GREENPEACE’tenOBAMA’YA MESAJ

Greenpeace üyeleri, dün sabah saatlerinde Türkiye’de bulunan ABD Başkanı Barack Obama’ya mesaj vermek için bir eylem gerçekleştirdi. Obama’ya “Ortadoğu’da barış için önce iklimi kurtar” mesajı yollamak için Boğaz köprüsü’ne gelen eylemciler, daha sonra hazırladıkları pankartları açmak için hazırlık yaptılar. 60 metre yüksekliğindeki köprüden aşağı sarkan 4 eylemci, Türkçe, Arapça ve İngilizce “Barış için iklimi kurtar” yazılı pankart açtı. Pankart açan 20 eylemci, polis tarafından gözaltına alındı.
Eylemde konuşan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Korol Diker, “Eğer bu bölgede kalıcı barışı sağlamak istiyorsak, bu yıl iklimi korumak için acil olarak harekete geçmemiz gerekiyor” dedi. Diker, dünya liderlerinin, aralıkta Kopenhag’da düzenleyecekleri iklim toplantılarında güçlü bir uluslararası iş birliği oluşturmalarını istedi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ölümlerin sorumlusu AKP Hükümeti

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa