08 Nisan 2009 00:00

IMF’YE SUNULACAK PROGRAM HAZIRLIKLARI

EKONOMİ yönetimi, 3 yıllık yeni ekonomik program için kolları sıvadı.

Paylaş

EKONOMİ yönetimi, 3 yıllık yeni ekonomik program için kolları sıvadı. Hazine, Maliye ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bürokratlarının teknik çalışmaları sürdürdükleri yeni ekonomik program, AB ile Katılım Öncesi Program’ın temelini teşkil edecek. Söz konusu program, IMF ile yapılacak olası bir anlaşmanın dayanağı da olacak.
Bu çerçevede 2009 yılının temel büyüklükleri revize edilirken, 2012’ye kadar olan süreçle ilgili makro ekonomik hedefler de tek tek belirlenecek. Böylece söz konusu dönemdeki harcama politikası ve buna dönük tedbirler, gelir öngörüleri ve gelir artırıcı önlemler, bütçe açığındaki gelişme, büyüme hızı, kamu borçlanmasında beklenen seyir, dış ticaret dengesi, KİT’lerin finansman durumu, özelleştirme ve sosyal güvenlikle ilgili beklentiler ortaya konacak.
Yerel seçimlerin ardından hızlandırılan program çalışmaları, bu ay içinde tamamlanarak hükümetin önüne konulacak. Programa son şeklini de Bakanlar Kurulu verecek.
IMF’NİN İSTEDİKLERİ
Bu arada ekonomi yönetimi, temel göstergelerin yanı sıra yeni dönemin öncelikli konularını da belirliyor.
Buna göre IMF’nin de istediği ‘Mali Kural’a ilişkin yasal düzenleme bir an önce gerçekleştirilecek ve yeni sistem kısa süre içinde devreye girecek.
Mali kuralla birlikte hükümetin orta vadeli mali hedefleri ortaya konacak. Bunların uygulanması ve izlenmesi belli kurallara bağlanacak. Mali kuralla ilgili uygulamaları da bağımsız bir birim takip edecek.
Yine IMF’nin talepleri arasında bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı ile vergi denetim birimleri de yeniden yapılandırılacak. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Enerji verimliliği kongresi

SONRAKİ HABER

Tekstilciler hükümete gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...