08 Nisan 2009 00:00

SLİKOZİSLİ İŞÇİLERE MAAŞ BAĞLANACAK

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kot kumlamada çalışırken meslek hastalığına yakalanarak slikozis olduğu tespit edilenlerin emekli edileceğini açıkladı.

Paylaş

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kot kumlamada çalışırken meslek hastalığına yakalanarak slikozis olduğu tespit edilenlerin emekli edileceğini açıkladı. Çelik, sigorta süresi ya da prim ödeme gün sayısına bakılmadan kot kumlama mağdurlarının emeklilik hakkının bulunduğunu söyledi.
Birçok gencin ölümüne neden olan kot taşlamada kum kullanımının yasaklanmasının ardından Çalışma Bakanlığı önemli bir adım daha attı. Bakan Çelik konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Çalışanlara, iş kazalarında olduğu gibi meslek hastalığına tutulduklarının tespit edilmesi halinde, iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası kapsamında iş göremezlik emekli aylığı bağlanabilmekte ve sağlık yardımı da alabilmektedirler” dedi.
Bu durumdaki çalışanların emekli aylığı bağlanmasında herhangi bir sigortalılık süresi veya prim ödeme gün sayısı aranmayacağını kaydeden Çelik, herhangi bir işyerinde sigortalı bildirimleri yapılmadan çalıştırılanların da Sosyal Güvenlik Kurumu denetim elemanlarınca tespit edilip hastanelere sevk edileceğine dikkat çekti. Çelik, hastane kontrollerinde meslek hastalığına yakalandıkları belirlenen kot taşlama mağduru gençlerin emekli edileceğini ifade etti.
Bakanlık İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca iş kazası ve meslek hastalığı riskinin yüksek olduğu atölyelerde işyeri denetimlerinin sürdüğünü kaydeden Çelik, “Bu çerçevede 2008 yılı ve 2009’un ilk üç ayında 149 işyerinin denetimi yapılmış, 11 işyerinin kapalı olduğu tespit edilmiş, 60 işyerinde ise teftiş sonuçlandırılmıştır. 1 işyeri kapatılmış olup, yapılan inceleme ve denetimlerde tespit edilen eksikliklerle ilgili idari para cezası da uygulanmıştır” bilgisini verdi.
Kot taşlama atölyesinde çalışırken meslek hastalığına tutuldukları yönünde SGK’ya ihbarda bulunan Bingöl’ün Taşlıçay ve Toklular köyü sakinlerinin incelemeleri devam ediyor. Köylülerin sigortasız çalıştırıldıkları, ilk etapta tespit edildi. SGK denetim elemanlarının, kot taşlamada çalışıp meslek hastalığına yakalandıklarını belirlediklerine kısa sürede iş göremezlik geliri bağlanacak. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

Türkel: Salim Uslu sakin ol!

SONRAKİ HABER

Seçim geçti destek bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...