08 Nisan 2009 00:00

Önce kapatıldı şimdi boşaltılıyor

AKP Hükümeti döneminde özelleştirilerek satılan Malatya TEKEL Tütün İşletmesi için “kapanmayacak çalıştırılacak” denmişti.

Paylaş

AKP Hükümeti döneminde özelleştirilerek satılan Malatya TEKEL Tütün İşletmesi için “kapanmayacak çalıştırılacak” denmişti. Ancak fabrika çalıştırılmadığı gibi içindeki makineler de sökülerek çıkarılıyor.
Daha satışının üzerinden bir yıl geçmeden fabrikayı satın alan British American Tobacco Tütün Mamulleri Sanayi ve Ticaret AŞ (BAT), fabrikadaki makineleri söküyor. Daha çok gece yürütülen çalışmalarla fabrika içerisindeki makineler sökülerek çıkarılıyor.
Malatya TEKEL Sigara Fabrikası’nın yeni sahibi olan British American Tobacco Tütün Mamulleri Sanayi ve Ticaret AŞ (BAT), fabrikayla ilgili herhangi bir çalışma yapmayarak atıl halde bekletiyordu. Son günlerde fabrika içinde yaşanan hareketlilik dikkatlerden kaçmazken, fabrika içerisinde bulunan malzemelerin görevliler tarafından kaynak makinesi yoluyla parçalandığı ortaya çıktı.
Malatya’da 74 yıllık TEKEL fabrikası binlerce kişiye iş, aş ve ekmek vermişti. Şimdi binlerce insanın ekmek teknesi olan TEKEL’in malzemeleri, görevliler tarafından parçalanarak hurda yığınına dönüştürülüyor.
AKP HÜKÜMETİ ÖZELLEŞTİRDİ
TEKEL’in Malatya Sigara Fabrikası, 1925 yılında tütün atölyesi olarak kurulmuş, 1939 yılında da Malatya Sigara Fabrikası’na dönüştürülerek özelleştirilene kadar çalıştırılıyordu. Binlerce Malatyalıyı istihdam eden Tekel Sigara Fabrikası’nda önce Malatyalı işçiler tavsiye edildi, daha sonra bölgede kapatılan fabrikalardan işçiler, kapatılana kadar istihdam edildi. AKP Hükümeti döneminde özelleştirildikten sonra çalıştırılacağı sözü verilen TEKEL’in bugünkü durumu, hükümetin politikasını gözler önüne seriyor.
2002 yılında Türkiye’de faaliyete başlayan BAT, 24 Haziran 2008 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve BAT-Türkiye arasında yapılan imza töreni ile TEKEL-BAT birleşmesi tamamlanmıştı. Malatya’da en son 680 işçinin çalıştığı TEKEL Sigara Fabrikası devredildiği gibi duruyorken, bugün fabrikanın içi boşaltıldıktan sonra ne yapılacağı ise merak konusu. (Malatya/EVRENSEL)
Derya Karaçoban
ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Tekstil’de patron oyunu

SONRAKİ HABER

Türkel: Salim Uslu sakin ol!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa