08 Nisan 2009 00:00

En şaibeli seçim

Seçim bitti ama tartışmaları hala sürüyor. Alınan sonuçlar resmen yılan hikayesine döndü.

Paylaş

Seçim bitti ama tartışmaları hala sürüyor. Alınan sonuçlar resmen yılan hikayesine döndü. Seçim kurulu başkanı rüşvetten gözaltına alındı. Bir başkası ise ‘ben böyle seçim’ görmedim diyerek tabloyu özetledi.
Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit’te seçimi kazanan AKP’li Nevzat Doğan önceki gün mazbatasını alırken, 1’inci Bölge İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Turan Ateş, yaptığı konuşmayla herkesi şoke etti. Meslek yaşantısı boyunca hiçbir seçimde bu kadar sıkıntı yaşamadığını, seçimde kurum ve kuralların devre dışı bırakıldığını ileri süren Hakim Turan Ateş, oy torbalarının da kurallara uygun olarak taşınmadığını gözlemlediğini ifade etti.
29 Mart gecesi yapılan sayımda seçimi açık ara önde götürürken, ilerleyen saatlerde bir anda AKP adayı karşısında geriye düşen CHP Adayı Fikret Toker’in, önce İlçe, ardından İl Seçim Kurulu’na yaptığı itirazların reddinin ardından, dün hem Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu hem de İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan mazbatalarını aldılar. Ancak mazbata töreninde İzmit 1’inci Bölge İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Turan Ateş, Nevzat Doğan’a mazbatasını vermeden önce yaptığı konuşma ile salonda bulunan herkesi şoke etti.
İŞTE O KONUŞMA!
Hiçbir seçimde bu kadar sıkıntı yaşamadığını belirten Hakim Turan Ateş, şunları söyledi: “Şahsım otuz yılı geçkin meslek yaşamımın içinde. 15 civarında seçim yönettim. Hiçbir seçimde burada yönettiğim seçim ve sonuçları yönünden sıkıntı yaşamadım. Kültür, eğitim, ekonomik ve sosyal düzeyi yüksek bir bölgede bu sıkıntılar yaşanmamalı idi. Sandık başkanı olan görevlilerin çekingen ve korkak olduklarını gördüm. Bazı partili kurul üyelerinin ve aday yakınlarının baskı kurduklarını hissettim. Sandık mahallerinde görevlendirilen kolluk kuvvetlerinin görev bilinci ve sorumluluğu içinde olmadıklarını, ayrıca seçim torbalarının Seçim Kurulu’na ulaştırılmasında gereken duyarlılığı da gösteremediklerini gördüm. Seçim sonuçlarını belirleyen seçim torbalarının sandık başkanı ve en az iki üyesi ile birlikte getirilerek Seçim Kurulu’na teslimi gerekirken, bu kuralın kolluk kuvvetlerince, araçlarda yer bulunmadığından bahisle engellendiği muhalefetçe ileri sürülerken, en fazla sıkıntı yaratan bir durum olmuştur. Bu görevin eksiksiz yapıldığını da söyleyemem.” (KOCAELİ)

5 İLÇEDE SEÇİM İTİRAZLARINA RET

İstanbul İl Seçim Kurulu, Kartal, Beyoğlu, Beylikdüzü, Tuzla ve Sultangazi’de belediye başkanlığı seçimlerine yönelik itirazları reddetti. 29 Mart yerel seçimlerinin ardından AKP Kartal, CHP, MHP ve Saadet Partisi Sultangazi, CHP Tuzla, Beyoğlu ve Beylikdüzü, DP Beylikdüzü belediye başkanlığı seçimlerine itiraz etti. İl Seçim Kurulu, siyasi partilerin, oyların yeniden sayılması ve seçimlerin iptali yönündeki istemlerini reddetti. CHP’nin, Çekmeköy belediye başkanlığı seçimlerine yönelik itirazı üzerine ise oylar yeniden sayılıyor.

ANKARA’DA SEÇİM RÜŞVETİNE SUÇÜSTÜ

Ankara’nın Yenimahalle İlçesi Seçim Kurulu Müdürü, bir muhtar adayından rüşvet alırken suçüstü yakalandı. 29 Mart seçimlerine giren bir muhtar adayı, sonuçlara itiraz etti. İddiaya göre; Yenimahalle İlçe Seçim Kurulu Müdürü A.Ç. itirazı muhtarın lehine sonuçlandırmak için 5 bin lira rüşvet istedi. Müdür A.ǒyle 4 bin liraya anlaşan muhtar adayı ise polise şikayette bulundu. İlçe Seçim Kurulu Müdürü muhtar adayından seri numaraları alınmış parayı alırken gözaltına alındı. Gözaltına alınan A.Ç, emniyetteki sorgusunun ardından Ankara Adliyesi’ne götürüldü. Gazetecilerin iddialar ile ilgili sorularına A.Ç, “Geçin bunları” şeklinde cevap verdi. Anadolu Mahallesi Muhtarı Osman Yılmaz ise olaydan ötürü büyük şaşkınlık yaşadığını dile getirdi. (ANKARA)

ÇEKMEKÖY’DE SKANDAL BİTMİYOR

SEÇİM bitti ama tartışmaları hâlâ sürüyor. Alınan sonuçlar resmen yılan hikayesine döndü. İstanbul’un yeni ilçelerinden Çekmeköy’de, başkanlığı AKP Adayı Ahmet Poyraz’a kaptıran CHP’li Aday Hüseyin Avni Sipahi, seçimi CHP’nin kazandığını iddia ederek sonuçlara itiraz etti. Oyların ve zarfların bulunduğu torbaların yeniden sayılması için başvuruda bulunan CHP’nin itirazını İl seçim kurulu değerlendirdi ve kabul etti. Oy pusulaları tekrar sayım için il seçim kuruluna getirildi. Fakat, CHP İstanbul İl Başkan Vekili Mehmet Uğur Afacan’ın iddialarına göre, oy torbalarının ağızlarının mühürsüz olduğu görüldü. Seçimlerin yenilenmesi gerektiğini vurgulayan CHP, sandıkların içinden çıkmayan oylarla ilgili ve seçimin iptali için İl seçim kurulu başkanlığına dilekçe verdi. (İSTANBUL)

ADANA’DA SEÇİME SORUŞTURMA

ADANA Cumhuriyet Başsavcılığı, Adana’daki yerel seçim sonuçlarıyla ilgili soruşturma başlattı. Yerel seçimlerin en heyecanlı geçtiği illerden biri Adana oldu. Eski AKP’li olan MHP’nin adayı Aytaç Durak, YSK sonuçlarına göre başkanlığı 1500 oyla kazanmıştı. Pazar günü tamamlanamayan sayım, ertesi güne sarkmıştı. Seyhan’daki oyların yeniden sayılma kararı alınmış sonuçların 1 hafta süreceği belirtilmişti. Pazar günü sayımlar kesinleşmiş ve Durak en yakın rakibine 1500 oy fark atmıştı. Sonuçların belli olmasına rağmen itirazların arkası kesilmemiş ve çeşitli suç duyuruları yapılmıştı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı da bunların üzerine soruşturma başlattı. (ADANA)
ÖNCEKİ HABER

ÖSS’ye başvurular 195 bin azaldı

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...