09 Nisan 2009 00:00

Fransa’da haberciler, dava korkusuyla yaşamaya başladı

ULUSLARARASI Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, son yıllarda Fransa’da basın ve ifade özgürlüğüne yönelik vakalarda artış gözlenmesinden endişe ettiğini bildirdi.

Paylaş

ULUSLARARASI Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, son yıllarda Fransa’da basın ve ifade özgürlüğüne yönelik vakalarda artış gözlenmesinden endişe ettiğini bildirdi.
Son iki yılda polis müdahaleleri ve savcılığa çağrılarla Fransa’nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahaleler açısından Avrupa’da kötü rekorunu elinde bulundurduğunu savunan RSF, bu dönemde gazetecilerin haber kaynaklarının gizliliğine yönelik olarak altı polis araması, üç soruşturma ve gazetelerin savcılığa davet edilmesiyle ilgili 10 vaka yaşandığına işaret etti.
DAVA KORKUSUYLA YAŞAMAK ÇOK ZOR
Libération gazetesi çalışanı Vitorio de Filippis’in, evinden aşağılayıcı tarzla gözaltına alınması ve Canard Enchaîné gazetesinde arama girişiminin akıllarda kaldığını vurgulayan RSF, 1 Nisan’da da France 3 televizyonu’nun haber bültenine davet edilen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile ilgili internet yayınından rue89 sitesi ve France 3 çalışanlarının polisçe ifadelerinin alındığını duyurdu.
Sitede, 30 Haziran 2008 tarihinde France 3 yayınına katılan Sarkozy’nin yayın hazırlığı sırasında yapılan kayıtları yayımlanmıştı. Televizyon kuruluşunun şikayeti üzerine konuyla ilgili, ön soruşturma kapsamında Paris polisi görevlendirilmişti.
“Aşırma ve izinsiz kopyalama” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında ifade veren France 3 çalışanları Joseph Tual ve Carine Azzopardi ile rue89 sitesi müdürü Pierre Haski’nin soruşturma dosyaları savcılığa teslim edildi.
RSF açıklamasında “Fransa’da basın özgürlüğünün durumunu Rusya, Çin ve Miyanmar ile kıyaslamak istemiyoruz. Ancak artık yeter! Gazeteciler, Fransa’da daha iyi korunmalı. Çok sayıda gazetecinin kovuşturma korkusuyla yaşaması, Fransa gibi bir ülke için normal olamaz” dedi. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

YAPIMCILAR CNBC-e 22.00

SONRAKİ HABER

Türkiye Obama’ya kilitlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...