09 Nisan 2009 00:00

Siz gelmiyorsanız biz geliriz

İzmir Harmandalı’da bir mahalledeyiz. Seçim yeni bitmiş, insanlar sonuçları üzerinde tartışıyorlar.

Paylaş

İzmir Harmandalı’da bir mahalledeyiz. Seçim yeni bitmiş, insanlar sonuçları üzerinde tartışıyorlar. Bir yandan da ülkede devam eden ekonomik krizle savaşım sürerken bunların içinde yaşam adına güzel şeyler de oluyor. Bu güzelliği Harmandalı’dakilere yaşatanlar da burada yaşayan gençler.
Grup Ekmek Arası, yıllardır tiyatro yüzü görmemiş insanları tiyatroyla buluşturmak için tiyatroyu onların ayağına, yaşadıkları yere getirdiler. “Siz bize gelmiyorsanız biz size geleceğiz” diyerek Uğur Mumcu mahallesinde bir tiyatro oyunu sergilediler. Yaklaşık 400 kişinin seyrettiği oyunun sonunda gençlerle görüştük.
Ufuk Aktaş ve Yağmur Koçhan adlı gençler bir yandan okula gidiyorlar bir yandan da tiyatro yapıyorlar. İlgilerinin nereden geldiğini sorduğumuzda ortaokul yıllarından beri ilgilerinin olduğunu söylüyorlar. Tabii bir sürü zorluk yaşamışlar. Gerek ailelerden kaynaklı gerekse tiyatroyla ilgili eğitim alacak ve yönlendirecek kurum ve yer bulunmamasından dolayı sıkıntı çekmişler ama vazgeçmemişler.
BELEDİYE DESTEK VERDİ
En sonunda Çiğli Belediyesi’nden destek aldıklarını ve burada bir araya gelip grup kurduklarını anlatıyorlar. Hazırladıkları oyunları çeşitli yerlerde sergilemişler ve olumlu tepkiler gelmiş. Sokağa çıkma ve kendi yaşadıkları yerde oynama fikrinin kimden ve nasıl çıktığını sorduğumuzda Yağmur, “İçimizde hep böyle bir fikir vardı ama bir türlü fırsat bulmadık. Korkumuz da vardı acaba insanlar gelir mi, beğenirler mi tereddüdü vardı” diye cevaplıyor. Ufuk ise oyun başlayana kadar hatta perdenin arkasına gidene kadar o korkunun olduğunu anlatıyor. “Perdenin arkasından çıkıp bu kadar kalabalığı karşımda görünce içimde ne kadar doğru bir iş yaptığımı anladım. Orada ailemle beraber mahallede yaşayan insanlara bambaşka bir dünyanın olduğunu hatırlattım. Çünkü buradaki insanların çoğu tiyatronun ne olduğunu bilmiyor ve tiyatroya gitmemiş.”
Oyun sonunda çok olumlu tepkiler aldıklarını anlatan Yağmur, “Hem ailelerimiz hem de burada yaşayan insanlar çok etkilendiler” diyor.
GRUBA KATILMAK İSTEYENLER OLDU
Gelip teşekkür eden ve yaşadıkları mahallelere davet edenler olmuş. “Ayrıca toplum olarak bize yani gençlere güvenmelerini sağladık. Çünkü oynadığımız oyun onların yaşadığı sıkıntıları anlatıyordu yani onlardan kopuk değildi. Ayrıca gençlerden gelip gruba katılmak isteyenler oldu, adını yazdıranlar oldu. Oyunumuzda kriz, ÖSS ve seçimleri konu edindik. Genelde oynadığımız oyunlarda yaşadığımız sorunlarla ilgili konuları seçiyoruz bu da izlenmeyi arttırıyor” diyorlar.
Bundan sonrası için ne yapacaklarını sorduğumuzda, davet aldıkları yerlere gidip oyunlarını sergileyeceklerini anlatıyorlar. Ayrıca sokakta oynamaya ve tiyatroya gitmeyenlere, gidemeyenlere oynamaya daha çok önem vereceklerini belirtiyorlar.
(İzmir/EVRENSEL)
Müslüm Özdem
ÖNCEKİ HABER

Kanlı ve karanlık bir komedi

SONRAKİ HABER

süt anne

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa