09 Nisan 2009 00:00

AKP’Li VEKiLE PKK’YE YARDIMDAN FEZLEKE

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan hakkında “Terör örgütünün propagandasını yaptığı” gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Paylaş

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan hakkında “Terör örgütünün propagandasını yaptığı” gerekçesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma gerekçesi ise Arslan’ın bir yerel televizyonda “Kürt sorununu çözmek isteyen hiç kimse PKK, DTP ve Öcalan’ı göz ardı edemez” açıklaması.
AKP Milletvekili İhsan Arslan, 23 Mart günü Diyarbakır’da yerel yayın yapan Can televizyonundaki programda soruşturmaya konu olan şu açıklamayı yapmıştı: “Kürt sorununu çözmek isteyen hiç kimse DTP’yi PKK’yı ve Abdullah Öcalan’ı görmezden gelemez ve yok sayamaz. Realiteleri hiç kimse gözardı etmesin. Aksi halde hiçbir sorun çözülemez. Bugüne kadar da çözülememiştir. Hiçbir tarafın her dediği olamaz. Çünkü çözüm ararken her 2 tarafın da özveride bulunması ve birer adım geri atması gerekiyor. Uzlaşma böyle bir şeydir. Anlaşma ancak her iki tarafında özveride bulunduğu ortamlarda ortaya çıkar.”
Arslan’ın konuşmasında ‘suç unsuru’ olduğunu iddia eden savcılık, Terörle Mücadele Kanunu’nun “Terör örgütünün propagandasını yapmak” suçunu kapsayan 7/2. maddesi uyarınca, dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlayacak. Hazırlanan fezleke, Adalet Bakanlığı aracılığıyla TBMM Başkanlığı’na sunulacak.
Savcılığın başlattığı incelemeye tepki gösteren DTP, AKP milletvekilleri ve Diyarbakır Baro Başkanı gazetemize konuştu.
DEMİRTAŞ: BARIŞ ÇAĞRISI YAPMAK SUÇ
Konuya ilişkin gazetemize bir değerlendirme yapan DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Türkiye’de savcıların barışçıl açıklamalara soruşturmalar açarken, savaş kışkırtıcılığını suç saymadığını belirtti. Demirtaş, “Kime yönelik olursa olsun, böyle soruşturmalar ifade özgürlüğünü hedef almaktadır ve kınıyoruz” dedi. “Bu soruşturma aslında sadece AKP Milletvekili Arslan’a değil, hepimize açılmıştır” diyen Demirtaş, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümüne ilişkin bu güne kadar kendilerinin de yaptıkları açıklamalardan dolayı defalarca soruşturmalara uğradıklarını belirtti. Demirtaş, “Özellikle iktidar partisi milletvekilinin Kürt sorununun barışçıl çözümüne ilişkin söylediği bir şeyden dolayı soruşturmaya maruz kalması daha da vahimdir” şeklinde konuştu. Söz konusu yasaları değiştirmenin iktidar partisinin elinde olduğunun altını çizen Demirtaş, “Biz bugüne kadar defalarca bu yasaklamaların kaldırılması, terörle mücadele yasasının değiştirilmesi gibi konuşlarda önerilerde bulunduk, çağrılar yaptık. Ama bunlar dikkate alınmadı. Ve şimdi bu yasakçı maddeler gelip iktidar partisini de vurdu” şeklinde konuştu. AKP’nin, bu konunun özgürce tartışılmasını sağlayacak bir ortam yaratması gerektiğini ifade eden Demirtaş, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, şiddet ve savaş çağrısı yapan açıklamalar dışında her türlü söylemi fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirmektedir. Oysa bu süreç Türkiye’de farklı işliyor. Ülkemizde barış çağrısı yapmak suç sayılıyor fakat savaş kışkırtıcılığına soruşturma açılmıyor. Örneğin AKP milletvekilinin yaptığı barışçıl açıklama böyle bir soruşturmayla karşılanırken, ‘DTP’liler öldürülmeli’ şeklinde açıklama yapanlar herhangi bir soruşturma ile karşılaşmıyor” şeklinde konuştu. Demirtaş hükümete çağrı yaparak, “Bu soruşturma vesilesiyle, başta Kürt milletvekilleri olarak, bu antidemokratik, yasakçı maddeleri ortadan kaldırmak üzere harekete geçilmelidir” dedi.
‘ÖZGÜRLÜKLERİN ÖNÜ AÇILMALI’
İhsan Aslan’ın açıklamalarını düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirmek gerektiğini belirten Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Bir milletvekillinin düşünce ve ifade özgürlüğünü sonuna kadar kullanması gerekiyor. Bu açıklamaları bir örgüt propagandası olarak değerlendirmek doğru değildir” dedi. Arslan’ın yaptığı açıklamaların kendi kişisel görüşleri olduğunu söyleyen Aktar, “İhsan Aslan bir realiteden söz ediyor. Birçok iktidar milletvekili aslında bu realitenin farkındadır” dedi. Türkiye’de yargı refleksleriyle hareket edildiğini belirten Aktar, “Yargı bu reflekslerinden kurtulmalı, düşünce ve ifade özgürlüğünün önü açılmalıdır” şeklinde konuştu.
AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ise Afrika’da olduğu için olaydan bilgisi olmadığını belirterek, “İfade özgürlüğü kapsamında bir milletvekili arkadaşımızın fikirlerini dile getirmesinin soruşturmaya konu edilmesi hoş karşılanamaz, kabul edilemez” dedi.(HABER MERKEZİ)

DTP’LİLERE DE SORUŞTURMA

Batman’ın Beşiri ilçesinde yerel seçimlerden önce açılışı yapılan DTP’nin seçim lokali nedeniyle Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 61 kişi hakkında “yasadışı gösteri yapmak” iddiasıyla soruşturma açıldı. Beşiri Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında, hakkında soruşturma açılanlardan bazıları ifade verdi.
Ayrıca, DTP Bayraklı ve Buca ilçe binalarının açılışında Kürtçe konuşulduğu gerekçesiyle 15 DTP’li yönetici hakkında “Siyasi Partiler Kanunu”na muhalefet ettikleri iddiasıyla soruşturma açıldı. İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından yöneticilere yapılan tebligatta; ocak ayında DTP Bayraklı İlçe Örgütü’nün açılışında yapılan Kürtçe konuşmalardan dolayı DTP İzmir İl Başkanı Yusuf Kaya, İl Yöneticileri Şehmuz Aydın, Zahide Ertene, ve DTP İlçe Yöneticileri Hayat İzgi, Mehmet Emin Yıldız, Şevket Topkaya, İsmet Akbalık, M. Zeki Ekinci, Hüseyin Öz ve Hasan İla hakkında “Siyasi Partiler Kanununa Muhalefet” ettikleri iddiasıyla soruşturma açıldığı ve ifade vermeleri gerektiği belirtildi.
Cumhur Daş - Erdal İmrek
ÖNCEKİ HABER

‘SÜPER SAVCI’YA FREN

SONRAKİ HABER

Engellilere uygun kaldırımlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...