09 Nisan 2009 00:00

‘Tatlı konuşalım ama büyük bir sopa taşıyalım’

ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyareti sırasında verdiği mesajlar, yabancı basında konu olmayı sürdürüyor. Washington Post, eski ABD Başkanı Rooselvelt’in, “Tatlı konuşalım ama büyük bir sopa taşıyalım” yaklaşımını anımsattı.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyareti sırasında verdiği mesajlar, yabancı basında konu olmayı sürdürüyor. Washington Post, eski ABD Başkanı Rooselvelt’in, “Tatlı konuşalım ama büyük bir sopa taşıyalım” yaklaşımını anımsattı.
WP: MAÇO OLMAYAN DİPLOMASİ
Washington Post Yazarı Kathleen Parker, “Obama’nın maço olmayan diplomasisi” başlıklı yorumunda eski ABD başkanlarından Theodor Roosevelt’in dış politikasını “Tatlı konuşalım ama büyük bir sopa taşıyalım” çerçevesine oturduğunu anımsattı. Parker, “Obama’nın göbek adı Hüseyin’in üzerindeki tozu alması ve bir arada bir Müslüman ülkesinde yaşadığından bahsetmesinin zararı olmadı” dedi.
INDEPENDENT: KÖPRÜ POLİTİKASI ÖNEMLİ
İngiliz The Independent Gazetesi Yazarı Patrick Cockburn da, Obama için “Başkanın köprü kurma politikası olumlu, ancak selefi tarafından verilen zararın silinmesi için kelimelerin ötesi gerekecek” görüşünü dile getirdi. Cockburn, Obama’nın üniversite öğrencileriyle buluşmasına işaret ederek söyle devam etti: “Sayın Obama’ya çok akıcı bir İngilizce ile soru soran kısa etekli, başı açık kadın öğrenciler, modern Türkiye’deki laik ve dini unsurlar arasındaki dengeye ilişkin yanıltıcı bir izlem veriyor. Gerçek budur ki laiklik, Türkiye’nin büyük şehirlerden uzak kırsal bölgelerinde ölüyor ve İstanbul’da bile geriliyor. Domuz eti satan kasaplar, 20 yıl öncesine göre azdır. Yabancı turistler dışında içki sağlamak, şarap üzerindeki yüksek vergi ve lokantalara uygulanan pahalı içki ruhsatı ile zorlaştırılıyor.”
Ekonomi Gazetesi Financial Times’ın yazarlarından Gideon Rachman da, Obama’nın TBMM’de konuşması sırasında verdiği mesajların çok azının alkışlandığını, Ermeni meselesine ilişkin sözlerinin ise sessizlikle karşılandığını kaydederek, “Ancak Obama, belli ki soykırıma ilişkin taahhüdünden dönmeye çalışıyor” dedi.
‘TÜRKİYE KENDİSİYLE SAVAŞIYOR’
ABD’li New York Times gazetesince yayınlanan bir analizde ise Türkiye’nin Amerika’nın çıkarları açısından birçok cephede kritik önem taşıdığı belirtilirken, Irak ve İran ile sınırları olan Türkiye’nin, Afganistan’da derin bir etkisini olduğuna, İsrail ile Suriye arasında bir barış anlaşmasının yapılmasına yardım ettiğine işaret edildi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Korktuğu başına geldi!

SONRAKİ HABER

‘SÜPER SAVCI’YA FREN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...