09 Nisan 2009 00:00

Buğday üreticisi fiyatların düşmesinden kaygılı

ADANA’da çiftçiler, yaşanan küresel ekonomik kriz ile birlikte devletten destek alamamaktan yakınırken, Ziraat Mühendisleri Odası...

Paylaş

ADANA’da çiftçiler, yaşanan küresel ekonomik kriz ile birlikte devletten destek alamamaktan yakınırken, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Haydar Şengül, buğday üretiminde iyi bir verim olması halinde bile küresel ekonomik krizin etkisiyle hasat zamanında Türkiye’deki üreticilerin eline düşük fiyatlar geçeceğine dikkat çekti.
Bir zamanlar sahip olduğu verimli topraklarıyla özellikle pamuk üretimi ile “beyaz altın cenneti” olarak tabir edilen Çukurova toprakları, verimini kaybetmesiyle birlikte artık işsizlikle anılıyor. Adana’da 25 yıldır tarım çiftçiliği ve ticareti yapan İsmail Yüksekkaya, mart ayında fazla yağışlar nedeniyle karpuz, soğan ve pamuk ekiminde gecikme olduğunu ve bunun da çiftçileri mağdur ettiğini söyledi. Yüksekkaya, “Buğday üretiminde ciddi bir mağduriyet olmadı. Ancak buğdayda ‘zenk’ hastalığı oldu. Bunun da erken müdahale edildiğinde ciddi bir boyutu yoktur. Hatta buğdayın hasılatı, bu yıl diğer yıllara göre artar. Ama pamuk, mısır, soğan ve karpuz ekiminde fazla yağıştan kaynaklı olarak gecikme oldu. Bu gecikme de doğal olarak üreticileri mağdur etti” dedi.
Çukurova’da son 5 yılda AKP Hükümeti’nin tarım politikalarından dolayı çiftçilerin iflas ettiğine dikkat çeken Yüksekkaya, “AKP Hükümeti’nin çiftçilere yönelik bir projesinin olmaması, çiftçilerin girdi maliyetinin desteklenmemesi ve düşürülmemesi, ürün maliyetinin çok yüksek oluşu, buna bağlı olarak pazarlamada fiyatın düşük olması yüzünden Türkiye’deki çiftçiler ezilmekte ve iflas etmektedir” diye konuştu.
‘VERİMLİ YILLAR BİLE BELA OLDU’
ZMO Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Haydar Şengül ise yıl içerisinde ciddi bir su baskını olmadığı müddetçe özellikle buğday üretiminden yüksek bir hasılat olacağını ve hatta bunun rekora varabileceğini belirtti. Yaşanan küresel krize dikkat çeken Şengül, “Şimdi bu fiziksel anlamda iyi bir olay, genel olarak baktığımızda tarım ürünlerinin kendine özgü birtakım özellikleri var. Yani verimli yıllar bile çiftçinin başına bela olan yıllardır. Çünkü üretimde artış olduğu yıllarda fiyatlarda ciddi oranda bir düşüş söz konusudur” dedi.
Şengül, iyi bir verim olması halinde bile küresel ekonomik krizin etkisiyle hasat zamanında Çukurova ve Türkiye’deki üreticilerin eline hasılatlarına göre düşük fiyatlar geçebileceğini dile getirdi. Şengül son olarak, hükümeti üreticilere destek vermeye çağırdı. (ADANA)
ÖNCEKİ HABER

Bankaların kârı iki ayda yüzde 38 arttı

SONRAKİ HABER

EMLAK VERGİSİNDE BİRİM DEĞERLER DEĞİŞİYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa