09 Nisan 2009 00:00

Üniversiteler bölünüyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bazı üniversiteleri, “Çok büyüdükleri ve idareleri zorlaştığı için yeniden yapılandıracaklarını” açıkladı.

Paylaş

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bazı üniversiteleri, “Çok büyüdükleri ve idareleri zorlaştığı için yeniden yapılandıracaklarını” açıkladı. Bu konuda YÖK’te bir komisyon oluşturulduğunu belirten Özcan, özellikle öğrenci sayısı 40 binin üzerindeki üniversitelerin değerlendirileceğini belirtti. Bölme girişimi YÖK üyeleri ve üniversiteler tarafından tepkiyle karşılandı.
YÖK Genel Kurulu toplantısında gündeme gelen “İstanbul, Marmara, Gazi, Selçuk ve Uludağ üniversiteleri ile nüfusu 40 bini geçen diğer bazı üniversitelerin bölünmesi” konusunda araştırma yapmak üzere oluşturulan komisyon, hangi üniversitenin kaça bölüneceği, isimlerinin aynı kalıp kalmayacağı gibi konular ile önerilerin dile getirildiği bir rapor hazırlayarak Genel Kurula sunacak. Konu üzerinde uzlaşma sağlanması halinde kanun teklifi hazırlanacak.
YÖK Başkanı Özcan, bazı üniversitelerin öğrenci nüfusu açısından çok büyüdüğünü, bu nedenle idarelerinin zorlaştığını belirterek, “Onları yeniden yapılandıralım istedik” dedi.
Özcan, ilk aşamada 5 üniversiteyi düşündüklerini ifade ederek, “Bunlar kocaman üniversiteler. Öğrenci nüfusları fazla ve idare etmek çok zor oluyor” diye konuştu.
‘YENİ BİR ÜNİVERSİTE OLACAKLAR’
Bölünecek üniversitelerin isimlerinin aynı kalıp kalmayacağı konusundaki soru üzerine Özcan, bu konudaki çalışmanın henüz tamamlanmadığına işaret ederek, şunları söyledi: “Kendi başlarına bir üniversite olacaklar. Eskisi olduğu gibi kalacak. Ayrılana da yeni rektör seçilir, idari kademelerin hepsi olur. Yeni bir üniversite gibi düşünün. Mesela Gazi-1, Gazi-2 de olabilir, başka isimler de verilebilir.”
KARŞI OLANLAR VAR
YÖK Üyesi Prof. Dr. Fikret Şenses de YÖK Genel Kurulu’nda ilk etapta 5 üniversitenin bölünmesiyle ilgili çalışma başlatıldığını, ancak bölünme konusunda kesinleşmiş bir karar verilmediğini söyledi. Üniversitelerin bölünmesine karşı olduğunu ifade eden Şenses, Genel Kurul toplantısında bu konunun görüşülmesi sırasında da çekincelerini dile getirdiğini belirtti. Şenses, şöyle konuştu: “Bu karar sadece öğrenci sayısına göre verilmez. Öğrenciler var, mezunlar var, şehir var. Üniversitenin bölünmesi öyle çok kolay bir şey değil. Bütün bileşenlerine sorulması gereken bir şey.”
‘KENDİLERİ ARTIRDI’
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da YÖK’ün bu konuda kendilerine bir bilgi iletmediğini söyledi. Ayhan, şunları kaydetti: “Eski, klasik, köklü üniversitelerin kağıt üzerinde bölünmesi fevkalade hata olur. Hele Gazi Üniversitesi gibi fakülteleri iç içe geçmiş, birçok müşterek kullanım alanları olan bir üniversiteyi kağıt üzerinde bölmek fevkalade hatalı diye düşünüyorum.”
Üniversitelerinde ön lisans, lisans ve lisansüstünde yaklaşık 65 bin öğrenci ve 1800’ü aşkın öğretim elemanı bulunduğunu ifade eden Ayhan, “Üniversitelerin öğrenci sayısı üzerinden bölünmesinin suni bir bölünme olacağını” söyledi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Perşembenin gelişi çarşambadan belli!

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...