10 Nisan 2009 00:00

Tüm yasaklar kaldırılsın!

Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik olmak üzere hükümet yetkilileri, 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacaklarını duyurdular.

Paylaş

Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik olmak üzere hükümet yetkilileri, 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacaklarını duyurdular. 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi çalışmalarını olumlu karşılayan işçi konfederasyonları, bunun tek başına yeterli olmayacağını; Taksim başta olmak üzere kutlamaların yapılacağı meydanlar için verilen yasakların kaldırılmasını istediler.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının ardından Çalışma Bakanı Faruk Çelik de 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi yönünde açıklama yaptı. Geçen yıl 1 Mayıs’ı Emek ve Dayanışma Günü ilan ettiklerini hatırlatan Çelik, “Son olarak yaptığımız değerlendirmede, Başbakanımızın da dün (önceki gün) açıkladığı gibi verdiği talimatla 1 Mayıs’ın tatil olması konusunda gerekli kanun tasarısını Bakanlar Kurulu’nda imzaya açmış bulunuyoruz ve çok seri şekilde bunun yasalaşmasını sağlayacağız” dedi. Bir gazetecinin, “1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlama ısrarları devam ediyor. Resmi tatil karşılığında ‘Taksim’den vazgeçin’ diye görünmez bir pazarlık mı söz konusu” sorusu üzerine Çelik, “Bunun nerede, ne şekilde kutlanacağı konusu ise diğer bakan arkadaşlarımızla mülki amirlerle ilgili bir konudur” dedi.
Üçlü Danışma Kurulu toplantısının ardından konfederasyon başkanları 1 Mayıs’ın tatil edilmesi konusunda açıklamalarda bulundular.
GEÇ AMA OLUMLU
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesinin “geç ama olumlu bir gelişme” olduğunu ifade etti. 1 Mayıs’ın İstanbul’da Taksim’de kutlanması için son güne kadar çaba harcayacaklarını belirten Kumlu, “Taksim olmazsa kutlama yapmayacak değiliz. İstanbul’da mutlaka 1 Mayıs’ı kutlayacağız” dedi. Kumlu, hükümetin Taksim yasağını da kaldırması gerektiğini söyledi.
CEKET OLMAZSA...
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de 1 Mayıs’ın tatil olması konusunda gösterdiği çabalar için Bakan Çelik’e teşekkür etti. 1 Mayıs’ın işçilerin uzun süren mücadeleleri sonucu bayram olarak kabul edildiğini vurgulayan Çelebi, toplantıda Taksim’de kutlama yapılması için Bakan’dan destek istediklerini aktardı. 1 Mayıs’ı tatil ilan etmenin sorunu çözmediğini belirten Çelebi, “Taksim’i miting alanı olarak değil, 1 Mayıs’ı kutlama alanı olarak görüyoruz” dedi. 1 Mayıs’ta Taksim’de yapılacak kutlamalar için Avrupa’dan çok sayıda sendikacı ve politikacının gözlemci olarak İstanbul’a geleceğini kaydeden Çelebi, “Ceket olmazsa gömlek giyeriz yaklaşımında değiliz” diye konuştu.
ÇEKİNCE KOYMADIK
TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilig de, “Türkiye her ne kadar tatil cenneti haline gelse de işçilerimizin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 1 Mayıs’ta tatil yapmasına çekince koymadık” dedi. Hak-İş Başkanı Salim Uslu ise toplantı sonrası yapılan açıklamaya katılmadan ayrıldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

OYALAMAYI BIRAK!
EMEK Partisi (EMEP), İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ın İşçi Bayramı olarak resmi tatil günü ilan edilmesini istedi.
EMEP Genel Başkan Yardımcı Nedim Köroğlu yaptığı yazılı açıklamada, AKP Hükümeti’ni, oyalamaktan vazgeçerek gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya çağırdı.
“İşçi ve emekçilere yönelik yasaklar son bulmalı, 1 Mayıs hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın, fabrikalarda, işyerlerinde, her yerde ve her alanda baskı ve engel olmadan kutlanmalıdır. 12 Eylül Anayasası ile budanan işçi hak ve özgürlükleri geri verilmeli, sendikal ve siyasal örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır” diyen Köroğlu, İş Yasası, Toplusözleşme, Grev ve Lokavt Yasası’nın değiştirilerek grev yasaklamalarına son verilmesini, sınırsız grev hakkının tanınmasını ve lokavtın yasaklanmasını istedi.
Kamu emekçilerine grev ve toplusözleşme hakkı tanınmasını da talep eden Köroğlu, açıklamasında şunları dile getirdi: “Eşit işe eşit ücret uygulanmalıdır. İşten atmalar son bulmalı, sendikal ve siyasal örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılmalı; söz, basın ve örgütlenme özgürlüğü sağlanmalıdır.” İSTANBUL

BAŞBAKAN ÇARK ETTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, yaptıkları toplantıda 1 Mayıs’ı da ele aldıklarını belirterek, “Bir diğer konu da özellikle her 1 Mayıs’ta gündeme gelen konu. Bu konuyla ilgili de işçi barışıyla ilgili bir adımı geçen yıl atmıştık. 1 Mayıs’ı tatil ilan etme noktasında Türk İş, Hak-İş ve DİSK ile bakanımız bir araya gelecek. Bu konuda kendilerine bir talimat verdim” açıklamasını yaptı.
Erdoğan, geçen yıl AKP grup toplantısında ise 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesine ilişkin tam tersi şu açıklamayı yapmıştı: “Bugünü resmi tatil ilan etmemizi bekleyenler var. Türkiye tatiller ülkesi. Yıllık çalışma günü 200 gündür. Bunun dışı tatildir. Hesap edecek olursak bir günün maliyeti 2 katrilyondur (2 milyar lira). Bir taraftan emeğin karşılığının daha fazla olmasını arayacağız, bir taraftan ‘tatiller artsın’ diyeceğiz. Biz bu noktada değiliz.”
Dönemin Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de “Türkiye’nin iş gücü kaybına tahammülü yok. Kaldı ki bütün dünyada da her yerde tatil olmuyor” demişti.
Bir yıl içinde yaşanan bu değişimin nedeni olarak yerel seçimlerde AKP’nin oylarının düşmesi gösteriliyor.

SIRA KIDEM TAZMİNATINDA
Üçlü Danışma Kurulu dün Çalışma Bakanlığı’nda toplandı. Toplantıya Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilig ile Çalışma Bakanı Faruk Çelik katıldı.
Toplantıda 2821 sayılı Sendikalar ve 2822 sayılı Toplusözleşme, Grev ve Lokavt Yasaları görüşüldü. Toplantı sonrası açıklama yapan Bakan Çelik, düzenlemelere ilişkin Bursa’daki toplantılarda mutabakata vardıklarını söylemekle birlikte, konfederasyonların eleştirilerini önümüzdeki Pazartesi gününe kadar toplayarak taslağa son şeklini vereceklerini söyledi. Taslağı kısa sürede Meclis gündemine getirmek istediklerini belirten Çelik, Salı gününden itibaren Meclis’te grubu bulunan partilerle görüşeceklerini ifade etti. Çelik, özel istihdam büroları, taşeron çalıştırma, işgüvenliği ve kıdem tazminatının 20 Mayıs’ta yapılacak toplantıda ele alınacağını söyledi.
TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilig de, istihdamın önündeki en önemli engelin kıdem tazminatı olduğunu savundu. DİSK kıdem tazminatının gündeme gelmesinin kaldırılmasını istedikleri anlamına gelmediğini söyledi.
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, kıdem tazminatının kaldırılmasından yana olmadıklarını belirtti. Kumlu, yasalarda yapılacak değişiklikle ilgili de “AB ve ILO normları ile Türkiye şartlarına uygun bir düzenleme yapılmalı” dedi. “‘Kıdem tazminatının kaldırılması grev nedenidir’ sözleriniz hala geçerli mi” sorusuna Kumlu, başını “Evet” anlamında sallayarak yanıt verdi. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

Selek için adalet istediler

SONRAKİ HABER

Deri işçileri grev uyarısında bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...