10 Nisan 2009 00:00

Sorun yönetme biçiminde

“ÇOK büyüdükleri ve idarelerinin zorlaştığı” gerekçesi ile 40 binin üzerinde öğrencinin bulunduğu üniversitelerin bölünmesi ile ilgili karara, öğrencilerden ve öğretim üyelerinden tepki geldi.

Paylaş

“ÇOK büyüdükleri ve idarelerinin zorlaştığı” gerekçesi ile 40 binin üzerinde öğrencinin bulunduğu üniversitelerin bölünmesi ile ilgili karara, öğrencilerden ve öğretim üyelerinden tepki geldi.
YÖK’ün, üniversiteleri yönetemediğini bu açıklama ve kararla bir kez daha itiraf ettiği belirtilirken, bölünmenin üniversitelere zarar vereceği vurgulandı.
İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Hakan Ongan, YÖK’ün açıklamasının bir itiraf niteliğinde olduğunu söylüyor. Ongan, “YÖK’ün bu konudaki bir acizliği olarak da algılayabiliriz. Fakat çözüm burada mı? Yoksa YÖK’ün bu ve benzeri konularda kafasının arkasında daha farklı fikirler oluyor zaman zaman. Bunun örneğini 50 D’de, şimdi de rotasyonda görüyoruz. Bir fikir ortaya atmadan, tartıştırmadan, metazori bir uygulama silsilesi birbirini izliyor” diyor. Bu uygulamaların her birinin ayrı ayrı YÖK’ün mevcudiyetiyle birlikte tartışılması gerektiğini söyleyen Ongan, “‘Buradaki yönetim zafiyeti çok, fazla öğrenci var. Çok fazla geniş bir kadro var. Bu nedenle bunlara yetişemiyoruz’ şeklinde bir açıklamanın doğru olduğunu düşünmüyorum” diyor. “5’e de bölseniz 15’e de bölseniz bu mevcut yönetim anlayışı ile sorunlar tekrar devam edecektir” diyen Ongan, çözümün, üniversitelerin bölünmesi değil özerk, bilimsel ve demokratik yönetilmesinden geçtiğini vurguluyor.
GEREKÇE SAÇMA
İstanbul Üniversitesi’nde böyle bir uygulamanın üniversitenin dağılması anlamına geleceğini söyleyen Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi 3. sınıf öğrencisi İsmail Karataş, ‘idare zorlaştığı’ için böyle bir uygulamaya gidileceğinin açıklanmasının saçma olduğunu düşünüyor.
İktisat Fakültesi öğrencisi Zeynep Deveci ise böyle bir durumun öğrenciler arasındaki birlikteliği de zedeleyeceğini söylüyor. Birlikteliği bozma ve yalnızlaştırma uygulamalarının sürekli yaşandığını söyleyen Deveci, bu son açıklamanın da bunun bir örneği olduğuna dikkat çekiyor.
Üniversitenin bütün olduğunu söyleyen Tarih Bölümü 1. sınıf öğrencisi Çoşkun Gökmen, “Başta öğrenciler için büyük bir sorun yaratacak. Olayları önlemek için deniyor ama daha çok artıracak bir yöntem bence” diyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

Kadınlara sağlıksız günler!

SONRAKİ HABER

Tokat Eğitim Sen’de olumlu gelişme ve Sosyalist Feministlere bir cevap

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...