10 Nisan 2009 00:00

‘Kürt konferansına tüm siyasi güçler katılmalı’

Hewlêr’de yapılması planlanan “Kürt Ulusal Konferansı” ile ilgili tartışma ve değerlendirmeler devam ederken, Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki aydın ve siyasetçiler, konferansın Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesine katkı sunmasını umut ettiklerini belirttiler.

Paylaş

Hewlêr’de yapılması planlanan “Kürt Ulusal Konferansı” ile ilgili tartışma ve değerlendirmeler devam ederken, Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki aydın ve siyasetçiler, konferansın Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesine katkı sunmasını umut ettiklerini belirttiler. Konferans için dört parçadaki siyasi örgütler, sivil kurumlar, gazeteciler, bağımsız kişiler ve aydınlardan oluşan bir hazırlık komitesi oluşturulması gerektiğini ifade eden Selah Mezin, “Bu komiteyle konferansın plan ve programı belirlenmelidir. Konferansta hiçbir siyasi güç dışarıda bırakılmamalı ve herhangi bir siyasi güç, bir diğerini etkilemeye ya da yönlendirmeye kalkmamalıdır” dedi.
“Eğer parçalardaki egemen güçler böylesi bir konferansta yer almak isterlerse, onlar da misafir olarak katılabilmeliler” diyen Selah Mezin, “Bu temelde bir hazırlık yapılırsa konferans, Kürt toplumunun özgürlüğü noktasında sonuç alabilir” şeklinde konuştu.
MESELE ÇÖZÜM
BULUNMASIDIR
Parlamenter Arez Abdullah da böylesi bir süreçte Kürtler için ulusal bir konferansın oldukça önemli olduğuna işaret ederek, “Onun için Federal Kürdistan Bölgesi başkanı ve diğer siyasi güçler, bu yönlü bir çalışma içindeler. Biz de umut ediyoruz ki böylesi bir konferans gerçekleşsin ve bu konferansta Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yollarla çözümü bulunsun” dedi. Bu konferansa tüm siyasi güçlerin katılması gerektiğini belirten Abdullah, “Ayrıca Kürt sorunu, sadece Kürtlerin değil Türklerin de sorunudur. Bu konferansta Türkiye’ye, diyalogdan başka bir yol olmadığı mesajı çıkmalıdır. Mesele PKK’nin silah bırakıp bırakmama meselesi değildir. Mesele, Kürt sorununun çözüm yolunun bulunmasıdır ve Türkiye, diyalog yolu olmadan başka bir biçimde bu sorunu çözemeyeceğini anlamalıdır” dedi. “Madem ki ulusal konferans deniliyor, o zaman hazırlık komitesine Kürdistan’ın dört parçasındaki siyasi oluşumların katılması gerekiyor” diyen Yazar Ali Kendi ise şunları belirtti: “Eğer sadece hazırlık komitesinde Güney Kürdistanlı, Doğu ya da Batı Kürdistanlı siyasi güçler bulunuyorsa, bu ulusal konferans olamaz. Hatta parçanın büyüklüğüne göre temsil gücü de fazla olmalıdır”dedi.
(Hewlêr/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Moldova, Romanya bağlantısında ısrarlı

SONRAKİ HABER

DTP’li Karabaş: Bitlis valisi ve emniyet müdürü AKP için çalıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...