10 Nisan 2009 00:00

Bağdat, ‘İşgale hayır’ dedi

ABD işgalinden sonra Bağdat’ta düzenlenen en büyük protestoda işgalin son bulması istendi.

Paylaş

Irak’taki Şii lider Mukteda El Sadr yanlısı on binlerce kişi, Irak’ın düşmesinden bu yana Bağdat’ta ABD karşıtı en büyük protestoyu düzenledi. Göstericiler 5 km’lik yolu tamamen doldurdu.
Sadr’ın fotoğraflarını taşıyan göstericiler, ABD’nin işgali sonlandırmasını istediler, George W. Bush’un büstünü yıktılar. Şiddetli yağmura rağmen gösteriye katılanların sayısı oldukça fazlaydı. Göstericilerden Khalid El-İbadi, İngiliz ve Osmanlı işgallerine de atfen “Irak şimdi işgal altında. Ülke hiçbir zaman onların siyaseti ve şeffaflıklarıyla ortaya çıkmadı. Bu işgal ancak kılıçla sona erecek” dedi.
Gösteriyi El Cezire’ye değerlendiren Doha Stratejik Çalışmalar Merkezi’nden Siyasi ve Askeri Stratejiler Araştırmacısı Abdel Wahab, Irak kamuoyunun ezici bir çoğunlukla ABD güçlerinin ülkeden ayrılmasını istediğini söyledi. Wahab, “ABD, işgali bitireceğini söyledi, ancak bu istilanın gerçek amacının ne olduğunu bilmiyoruz. ABD, ülkede henüz bir istikrar sağlamış değil. ABD, daha önce Irak’ta Irak askerlerini eğitmeleri için 50 bin askerini bırakacağını söyledi. Bence bütün Iraklılar, bütün ABD askerlerinin ülkelerinden çıkmalarını istiyor” diye konuştu.
ABD ASKERLERİNE
SALDIRI
Irak’ın kuzeyindeki Kerkük kentinde ise ABD askerlerine yönelik bombalı saldırı düzenlendi. Muhafaza semtindeki ABD askerlerine bir araçtan inen iki kişi tarafından el bombaları ile düzenlenen saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. Patlamanın olduğu çevrede maddi hasar meydana geldi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gürcistan muhalefeti sokağa çıktı

SONRAKİ HABER

İşgalciler 7 günlük bebeği öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...