10 Nisan 2009 00:00

ABD’li tekellere ırkçılık suçlaması

AralarInda IBM, Ford ve General Motors’un da bulunduğu ABD şirketleri, Güney Afrika’nın ırkçı dönem hükümetine yardım etmekten yargılanabilir.

Paylaş

AralarInda IBM, Ford ve General Motors’un da bulunduğu ABD şirketleri, Güney Afrika’nın ırkçı dönem hükümetine yardım etmekten yargılanabilir. ABD’li bir yargıcın bu yönde karar vermesinin ardından ırkçılık kurbanı binlerce kişinin tazminat talebiyle dava açması bekleniyor.
Irkçılık kurbanları, Güney Afrika devlet güçlerinin bu şirketlerin donanımlarından yararlandıklarını savunuyorlar. Kararın muhatabı olan şirketlerden ise henüz bir açıklama gelmedi. New York’taki bölge yargıcı Shira Scheindlin, bazı şirketlere karşı şikayetleri reddetti ancak IBM, Daimler, Ford, General Motors and Rheinmetall Grup’a karşı davanın devam edebileceğini söyledi. Davacılar, bu şirketlerin ürettikleri araçların hükümet tarafından muhalefeti bastırmak için kullanılacağını bildiklerini savunuyor. Ayrıca bilgisayar üreten şirketlerin de kendi ürünlerinin Siyahi Güney Afikalıların haklarının ihlalinde kullanıldığını bildiklerini iddia ediyorlar.
ABD ve Güney Afrika hükümetleri, söz konusu şirketler hakkında yapılacak yasal eylemin uluslararası ilişkilere zarar vereceğini ve Afrika’nın ekonomik kalkınmasını tehdit edeceğini öne sürüyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Beylikdüzü Belediyesi’ne baskın

SONRAKİ HABER

Gürcistan muhalefeti sokağa çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...