11 Nisan 2009 00:00

Zorunlu organik tarım

Gübre fiyatının karşılanamaz olduğunu belirten bir çok üretici köylü artık çareyi gübresiz ekin ekerek mahsül elde etmede buluyor.

Paylaş

Gübre fiyatının karşılanamaz olduğunu belirten bir çok üretici köylü artık çareyi gübresiz ekin ekerek mahsül elde etmede buluyor. Gübre fiyatlarının yüksekliği sebebiyle ekinlerini gübresiz ya da aylarca biriktirdikleri hayvan dışkılarıyla ekmeye çalışan çiftçiler, ‘Böyle giderse bugünleri de arar olacaklarını’ söylüyorlar.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2008 sonbaharında gübre kullanımındaki yüzde 30’ları aşan azalma olduğuna dikkat çekiyor.
İki yıldır tarlasına gübre atamadığını belirten Kars’ın Selim İlçesi Kekeç Köyü Sakini Metin Özbaş, mağduriyetini şöyle dile getirdi: Bu sene gübre fiyatının 2 Bin TL olması köylünün belini iyice büktü, yalnızca bizim köyümüzde değil Kars’ın birçok köyünde gübreyle ekin eken hane sayısı beşi altıyı geçmez hasat yap- tığımız ürün böyle olunca para etmiyor. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız , devlet güya yardım ediyor.
2008 sonbaharında gübre kullanımındaki yüzde 30’ları aşan azalmanın başta hububat ve baklagiller üretimini olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bunun yağışların olumlu etkisini azaltacağını vurguladı. Geçen yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan şiddetli kuraklığın başta kırmızı mercimek olmak üzere birçok ürünü etkilediğini, kırmızı mercimek rekoltesinin yüzde 79 oranında azaldığını anımsatan Bayraktar, Türkiye’nin kırmızı mercimek üretiminin yüzde 78’inin Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin illerinde gerçekleştiğini kaydetti. Bu yıl yağışların geçen yıla göre arttığı, yağışların nisan ayında da devam etmesi durumunda kırmızı mercimek veriminde sıkıntı yaşanmayacağı dile getirdi. Bayraktar, devam eden yağışların Akdeniz Bölgesinde özellikle Adana, Söke Ovası ve Marmara Bölgesi’nde yeni ürün ekilişlerini olumsuz etkilediğini belirtti.
BU MAZOT VE GÜBRE FİYATIYLA GEL DE EK
Hayvan gübresi kullanmaktan artık usandığını kaydeden Abubakir Özcan isimli köylüyse kendi köylerinde bu sene kimsenin gübre alamadığını söylüyor. “Sadece gübre mi, mazotun tonu üç bin lira gel de tarla ek” tepkisini dile getiren Özcan, devletin, yardım ettiğini öne sürdüğü üretici köylünün dilenciler gibi yardım kuyruklarında süründürdüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürüyor: Hükümet, ‘Yardım ettim’ diyor, yardımın yarısını veriyor o da bin bir çileyle, sıra bekleyerek, birbirimizi ezerek... Gelirimiz giderlerimize yetmiyor ki, yarın dönüp tarla ekelim, hayvan alıp çiftçilik yapalım.
YAĞIŞLARIN GETİRDİĞİ BEREKETİ GİDECEK
Güneydoğu’da mart ayına kadar gerçekleşen yağışların çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Bayraktar, buğday, arpa ve kırmızı mercimek verimlerinde geçen yıla göre artış beklendiğini kaydetti.
Bayraktar, kuraklık yaşanmadığını belirterek, “Bu yıl gerçekleşen yağışlar son iki yıldır Türkiye’de tarımsal üretimi olumsuz etkileyen kuraklığı ortadan kaldırdı. Yağışlar iki yıldan sonra normalin üzerine çıktı”dedi.
Bayraktar 2008 sonbaharında gübre kullanımındaki azalışın ise, üretimi olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. (Kars/EVRENSEL)
Uğur Özdemir
ÖNCEKİ HABER

Polis severek kol kırdı

SONRAKİ HABER

1 Mayıs her yerde kutlanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...