11 Nisan 2009 00:00

1 Mayıs’ı tatil ilan etmek yetmez

Parti çalışmaları kapsamında Kocaeli ve Gebze’de temaslarda bulunan Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel Kocaeli il binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında ülke ve dünya gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

Paylaş

Parti çalışmaları kapsamında Kocaeli ve Gebze’de temaslarda bulunan Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel Kocaeli il binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında ülke ve dünya gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Gündemdeki konulara dair basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Tüzel, 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi kadar, işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi, taleplerinin karşılanmasının da önemli olduğuna vurgu yaptı ve “1 Mayıs yaygın kutlanmalı” dedi.
Seçim sonuçlarının partisinin öngörülerini doğruladığını dile getiren Tüzel “seçimlere dair yapılan değerlendirmede hemen hemen her yorumcunun üzerinde anlaştığı nokta iktidar partisinin güç kaybettiği yönündedir. Krizin etkileri derinleştikçe, işsizlik ve yoksulluk artıkça AKP’ye tepkiler de yoğunlaşacaktır” dedi. Medyanın seçimlere sadece iki parti giriyormuş gibi bir atmosfer yarattığını vurgulayan Tüzel “Halkın gerçek gündemi işsizlik, yoksulluk ise görmezden gelindi” şeklinde konuştu.
Kriz derinleştikçe sermayenin yeni esnek çalışma modelleri ile işçi ve emekçilerin karşısına çıktığını, krizi kendileri için fırsata dönüştürmeye çalıştığını ifade eden Tüzel “sermaye krizden çıkış yolunu çalışma koşullarını kuralsızlaştırmada arıyor. Önümüzdeki dönem esnek çalışma modellerinin daha sistemli uygulanmaya başladığı bir dönem olacak. Siyasette de daha faşizan ve baskıcı yöntemlerin uygulanmaya çalışacağı bir süreç yaşanacak” dedi.
PAKETLER EMEKÇİLER İÇİN DEĞİL
İngiltere’de yapılan G20 toplantısına da değinen Tüzel Başbakan Erdoğan’ın toplantı sonrası krizin sorumlusu biz değiliz söyleminden vazgeçmeye başladığını ifade ederek “Şimdiye kadar çıkan paketlerin hepsi krizi fırsata dönüştürenlerin lehine oldu. Çıkan paketlerin hiçbiri sanayi ve istihdam sorununu çözmeye dönük paketler değil” dedi.
Kocaeli’nin krizden en çok etkilenen illerden biri olduğunu belirten Tüzel “Kocaeli işten atmalar ve patronların krize dair yaptıkları ile sıkça gündeme gelen bir il. En son Ford Otosan’ın uyguladığı ödünç işçilik ile gündeme geldi yeniden Kocaeli. Otosan yönetimi istihdamı sürekli kılmak amacıyla sıra dışı bir yöntem olarak bahsediyor bu uygulamadan. Bu uygulama ile ‘atmıyoruz başka bir yerde istihdam ediyoruz’ diyor Koç yönetimi. Buradaki işçileri başka bir yere gönderiyor. Aslında bu yöntem yeni değil. İş yasasında var. Biz iş yasası ilk çıktığında il il gezerek işçilere sakıncaları anlatmıştık bugün ortaya çıkıyor” dedi. Bu esnek çalışma yöntemlerinin krizle birlikte daha da yaygınlaşacağını aktaran Tüzel “İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları işçiler lehine düzenlenerek, çalışma saatleri ücretler düşürülmeden azaltılarak, kurallı çalışma sağlanarak çözülür. Burada aslolan emekçiler olmalı” dedi.
1 MAYIS’I TATİL YAPMAK YETMEZ
1 Mayıs öncesi hükümetin 1 Mayıs’ın tatil olması önerisi ile emekçilerin karşısına çıktığını vurgulayan Tüzel “Bu talep yılların talebi. Ama sorun sadece işçiler gelsin bir tören havasında 1 Mayıs’ı kutlasın meselesi değil. Bugün hükümetten istenen 1 Mayıs tatil ilan edilirken çalışma yaşamının da iyileştirilmesi, sermaye için değil halk için tedbirler alınması. Bunlar olmadan 1 Mayıs törensel olarak kutlansa ne olur” dedi. 1 Mayıs’ın yeniden bir alan tartışması üzerinden gündeme gelmesinin doğru olmadığını belirten Tüzel “DİSK’in önerisi ile yeniden Taksim gündeme geldi. Şüphesiz konfederasyonların 1 Mayıs’ı nerede isterse orada kutlaması önemli. Ama sorun 1 Mayıs’ın nerede kutlanacağından çok kitlesel, yaygın, olabilen her yerde kutlanması. Biz parti olarak olabilen her yerde, her işçi kentinde 1 Mayıs’ın kutlanması için bir çaba içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.
(Kocaeli/EVRENSEL)

OBAMA’NIN ZİYARETİ
Kısa bir süre önce gerçekleşen ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’ye ziyaretine de değinen Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel konuşmasını şöyle sürdürdü: “ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyareti medyada öyle bir işlendi ki karşımıza son derece sempatik bir karakter çıktı. Bütün ziyaret boyunca öne çıkan Obama’nın kişilik özellikleri oldu. Halbuki gerçek başka Obama ABD’nin çıkarlarının temsilcisi olarak geldi ülkemize. Son derece akılcı bir taktik izleyerek hem iktidara hem de demokratik ve laik bir ülke vurgusunu öne çıkararak hükümet karşıtı güçlere mesaj verdi. İstenen ABD’nin çıkarlarına hizmet edecek bir Türkiye. AKP böyle bir iktidardı zaten. Aslında yapılan sadece ABD’nin beklentilerini yeniden anlatmaktan başka bir şey değildi.”
ÖNCEKİ HABER

Kürt konferansı silah bırakma çerçevesinde yapılmamalı

SONRAKİ HABER

Seçim vaatleri unutuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...