11 Nisan 2009 00:00

YENİGÜN

Emek Partisi’nin geleneksel ‘1 Mayıs İşçi Bayramı Afiş Yarışması’nın dördüncüsü sonuçlandı.Sonuç açıklaması dün yapıldı. 1 Mayıs 1977 yılında kutlamaların yapıldığı esnada gerçekleştirilen kontrgerilla saldırısında 34 işçinin hayatını kaybettiği Taksim Meydanı, dün Emek Partisi tarafından düzenlenen ‘1 Mayıs İşçi Bayramı Afiş Yarışması’nda birinci olan afişin tanıtılmasına sahne oldu.

Paylaş

Emek Partisi’nin geleneksel ‘1 Mayıs İşçi Bayramı Afiş Yarışması’nın dördüncüsü sonuçlandı.
Sonuç açıklaması dün yapıldı. 1 Mayıs 1977 yılında kutlamaların yapıldığı esnada gerçekleştirilen kontrgerilla saldırısında 34 işçinin hayatını kaybettiği Taksim Meydanı, dün Emek Partisi tarafından düzenlenen ‘1 Mayıs İşçi Bayramı Afiş Yarışması’nda birinci olan afişin tanıtılmasına sahne oldu.
1977 1 Mayıs kutlamaları için Orhan Taylan tarafından yapılan 1 Mayıs afişini hemen herkes bilir. Güçlü kollara sahip işçinin avuçlarıyla yukarı kaldırdığı dünyadan (yerküre) güller açılmakta, güller saçılmaktadır. Ressam Orhan Taylan’ın 1 Mayıs afişi, işçiler, emekçiler ve aydınların gönlünde ve bilincinde önemli bir yere sahip. Emek Partisi’nin düzenlediği ‘1 Mayıs İşçi Bayramı Afiş Yarışması’nda birinciliği kazanan afişte de, işçi eli öne çıkıyor.
Basın açıklamasında, Seçici Kurul üyelerinden Feyaz Yaman ve Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel birer konuşma yaptılar.
Seçici Kurul üyelerinden Tasarımcı Feyyaz Yaman, bu yıl yarışmaya oldukça büyük ilgi olduğunu açıkladı. “Kriz ve İşçi Sınıfı” konulu ‘1 Mayıs İşçi Bayramı Afiş Yarışması’na bu yıl 158 eser katılmış. Türkiye’nin dört bir yanından çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bir “İşçi Bayramı Afiş Yarışması”.
Murat Ertürk’ün çalışması birinciliğe, Yüksel Doğru’nun çalışması ikinciliğe, Baran Gündüzalp- Eylem Arbak’ın çalışması ise üçüncülüğe değer bulunmuş.
Açıklamanın yapıldığı aynı saatlerde, Taksim Meydanı’nda ‘10 Nisan Polis Günü’ kutlamaları yapılıyordu. 1977, 1 Mayıs katliamından bu yana ‘İşçi Bayramı’ kutlamalarına kapatılan Taksim Meydanı’nda, ‘Polis Bayramı’ kutlanıyordu.
İşçi ve emekçilere karşı saldırgan tutumuyla ünlü İstanbul valisi, Taksim Meydanı’nı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis etmişti.
Dün tanık olduğumuz görüntünün de kanıtladığı gibi, “Taksim kutlama alanı değil, miting meydanı değil” gibi gerekçelerin hiçbir mantığı ve dayanağı bulunmamaktadır.
‘Polis Günü’ vesilesiyle Gezi Parkı merdivenlerine kurulan devasa kürsüden seslenen mülkü amirlerin konuşmaları, ‘1 Mayıs İşçi Bayramı Afiş Yarışması’ sonuçlarının açıklandığı Tramvay Durağı’ndan duyuluyordu.
Emek Partisi Genel başkanı Levent Tüzel, haklı olarak şöyle sesleniyordu: Taksim Meydanı’nda ‘Polis Günü’ kutlanıyorsa, ‘İşçi Günü’ de, İşçi Bayramı da yasaksız ve baskısız olarak kutlanmalıdır.
Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamada, bakanlarına talimat verdiğini ve 1 Mayıs’ın resmi tatil olarak kabul edileceğini açıkladı. Çalışma Bakan Faruk Çelik ise hazırlıklara başlandığını, düzenlemenin bakanların imzasına açıldığını söylüyor.
12 Eylül Anayasası ile yönetilen Türkiye’nin ayıbı az değil! Tepeden tırnağa kadar düzenlenmesi gereken bir anayasaya ihtiyaç bulunuyor. Bununda ötesinde, demokratikleşmeye muhtaç bir Türkiye’de yaşıyoruz.
Ama hiç değilse Türkiye bir an önce, 1 Mayıs yasakçılığından, bu utançtan kurtulmalıdır. Ayrıca hiçbir alan, hiçbir meydan, işçilere ve işçilerin kutlamak istedikleri bayramlarına kapalı olmamalıdır. Elbette 1 Mayıs, yasaklara ve baskılara rağmen kutlanacaktır. 12 Eylül askeri faşist darbesi bile buna engel olamamıştır. Bir yolu bulunarak sınıf tavrı sergilenmiştir. İşçi sınıfımızın tarihi, tüm yasaklara rağmen gerçekleştirdiği direnişlerle doludur.
Ancak artık işçi düşmanlığı ve her vesile ile gerçekleştirilen polis saldırganlığına son vermek gerek!
Geçen yıl Taksim’de gerçekleştirilen saldırı hâlâ akıllardadır. Demokratikleşme laflarını ağzından düşürmeyen AKP Hükümeti, göz boyamaktan, tepkileri boşaltmaya yönelik açıklamalar yapmaktan vazgeçmelidir. İşçi ve emekçilerin lafa değil, atılacak adımlara ve gerçekleştirilecek uygulamalara ihtiyacı bulunuyor.
ENDER İMREK
ÖNCEKİ HABER

İşgaller ses getirdi

SONRAKİ HABER

Bakanın beldesinde iki AKP teşkilatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...