11 Nisan 2009 00:00

Kadınlar çocuklarının yanında şiddet görüyor

Kadınlarla yüz yüze yapılan bir araştırmanın sonuçları basın toplantısıyla açıklandı.

Paylaş

KIRK Örük Kadın Kooperatifi, Altındağ, Mamak, Sincan ve Çankaya ilçelerinde 150 kadınla yüz yüze görüşerek, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Farkındalık Yaratma” projesi raporu hazırladı.
Finlandiya Büyükelçiliği’nin finanse ettiği proje dün Kırk Örük Kooperatifi Merkezi’nde basın toplantısı ile açıklandı. Projenin koordinatörü Nurcan Saraç, projenin amacının, “Gündelik hayatta şiddeti en alt düzeye indirmek, tek tek kadınlara ulaşarak, özgüven ve şiddetle baş etme gücünü verebilmek, yalnız olmadıklarını hissettirmek; güçlenmelerini sağlamak, duyarlılığı artırmak ve devleti daha acil ve radikal tedbirler almaya zorlamak” olduğunu söyledi.
23 kadının eğitimci eğitimi aldığını ve söz konusu ilçelerde 150 kadınla yüz yüze görüşüp, şiddetle mücadele ve kooperatifin tanıtımına yönelik çalışma yaptığını aktaran Saraç, rapor sonucunda broşürleri Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olarak hazırladıklarını söyledi.
ÇOCUKLARI İÇİN
KATLANIYORLAR
Kadınların şiddete çocuklarının yanında maruz kaldıklarını söyleyen Saraç, çocuklarının da ruhsal dengelerinin bozulduğunu, şiddet ortamını çocuklarından dolayı terk etmeyip, boyun eğdiklerini aktardı. Mahallelerde yapılan ev toplantılarına katılan kadınların birçoğunun televizyonlardaki kadın programlarından dolayı kadın sığınma evleri hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten Saraç, sığınma evlerine gittikten sonraki sürece dair kafalarının karışık olduğunu saptadıklarını da ifade etti.
Ekonomik bağımsızlıkları olduğu halde, aileleri ile yaşayan kadınların ailelerinin baskısına maruz kaldıklarını belirten Saraç, anadili Kürtçe olanların da tercüman olmadan iletişim kuramadıklarını söyledi.
Kadınların en çok ekonomik şiddetten bahsettiklerini; cinsel şiddetten bahsetmekten sakındıklarını, psikolojik şiddeti ise kavramsal olarak bilmediklerini belirten Saraç, “Ama anlatılınca kendilerinden birçok örnekler verdiklerini” söyledi.
Saraç, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi, bir demokrasi sorunu olarak ele aldıklarını belirterek, kooperatiflerinin bu proje ile biraz daha güçlendiğini ifade etti. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

ABD’den Türkiye’ye dost olmaz

SONRAKİ HABER

Allianoi’den nasıl kurtulunur?!..

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...