12 Nisan 2009 00:00

GERÇEĞİN PEŞİNDEKİ KOŞU SÜRÜYOR

Metin Göktepe gazetecilik ödülleri, Göktepe’nin doğum gününde verildi. ATV-Sabah grubunda grevde olan gazetecilerin de katıldığı törende yayın yönetmenimiz İhsan Çaralan Turkuvaz grubunun yayınlarını izlememe kampanyası önerdi.

Paylaş

1996’da polisler tarafından öldürülen gazetemizin muhabiri Metin Göktepe anısına, doğum günü olan 10 Nisan’da verilen gazetecilik ödülleri 12’nci yılında da sahiplerine verildi. Törende yapılan konuşmalarda, Metin Göktepe’nin öldürüldüğü dönemde gazetecilerin birbirleriyle dayanışmasının çok güçlü olduğu belirtilirken, aynı dayanışmanın bugün Sabah-atv grevinde de gösterilmesi gerektiği belirtildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde (TGC) düzenlenen törene Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Nail Güreli, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Gazeteci Ragıp Duran, Gazeteci Celal Başlangıç, gazetemizin genel yayın yönetmeni İhsan Çaralan, Doç. Dr. Esra Arsan, İnsan Haklarından sorumlu eski Devlet Bakanı Adnan Ekmen, Sabah ve atv’de grevde olan gazetecilerin yanı sıra Göktepe’nin çalışma arkadaşları, çok sayıda gazeteci ve basın meslek örgütü temsilcileri katıldı.
DAYANIŞMANIN SİMGESİ OLDU
Törende konuşma yapanlardan Metin Göktepe’nin öldürüldüğü dönemde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan Nail Güreli, Göktepe’nin gazeteciler arasındaki dayanışmanın simgesi olduğunu söyledi. Güreli, dava boyunca hakim olan dayanışmanın bugün devam etmediğini açıkladı. Buna örnek olarak Sabah ve atv grevini hatırlatan Nail Güreli, gazetecilerin bu greve sahip çıkmadığını belirtti.
CENAZE YERİNE MAHKEMEYE
Metin Göktepe’den günümüze medyayı anlatan gazeteci Ragıp Duran ise Türkiye’de şu ana kadar 61 muhalif gazetecinin öldürüldüğünü söyledi. “Önceden haberden çok cenaze törenine giderdik” diyen Duran, son iki yıldır hiçbir gazetecinin öldürülmediğini, cenaze yerine mahkemeye gittiklerini belirtti. “Gazeteci değil ama muhabirlik öldürüldü” diyen Duran, Metin’in ölümünden sonra ortaya çıkan gazeteci dayanışma örneğinin Hrant Dink’in ölümünde de görüldüğünü kaydetti. Duran, bu dayanışmanın Sabah ve atv’deki grevde görülmediğini vurguladı.
SABAH VE ATV’YE KARŞI KAMPANYA ÖNERİSİ
Sabah ile atv gazete ve dergi grubunun bağlı olduğu Turkuvaz işyerlerinde greve çıkan gazetecilere ödülünü veren gazetemizin genel yayın yönetmeni İhsan Çaralan, bu grevin tıkanmış olan gazeteciliğin önünü açmak için yeni bir fırsat olduğunu söyledi. Grevde olan 20 gazetecinin bu yeni dönemin temsilcisi olduğunu belirten Çaralan, “Birbirlerinin gölgesine kurşun sıkan gazeteler, gazete grupları, haber yapmamakta bu grev karşısında birleşmişler. Bize çok önemli bir görev düşüyor. Bu sorumluluğu 20 arkadaşımızın üstünden almak ve kamuoyuna mal etmek gerekiyor. Ben buradan Sabah-atv grubuna karşı bir kampanya öneriyorum” dedi.
Ödül töreninin ardından Metin Göktepe’nin doğum günü, düzenlenen kokteylle kutlandı. Göktepe’nin doğum günü pastasını Fadime Göktepe ile eski Devlet Bakanı Adnan Ekmen kesti.
(İstanbul/EVRENSEL)

‘METİN’İ KORUYAMADIK, AFFET BİZİ!’
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ndeki törende konuşan eski Devlet Bakanı Adnan Ekmen, Metin Göktepe’nin hayatını kaybettiği dönemde insan haklarından sorumlu devlet bakanlığı görevinde bulunduğunu hatırlattı. Göktepe’nin ölümünün aydınlatılabilmesi için yaptığı çalışmaları anlatan Ekmen, bu çalışmalar nedeniyle ‘üstü kapalı’ ve ‘açık’ şekilde tehdit edildiğini söyledi. Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’ye hitap eden Ekmen, “Ateş düştüğü yeri yakıyor dostlar. Bir evlat yitirmenin acısını, ancak evladını yitirenler bilir. Seni anlıyoruz ana, acını paylaşıyoruz. Metin’ini koruyamadık, bizi affet!” dedi. Tek tesellilerinin, sanıkların yargı önüne çıkarılmaları olduğunu öne süren Ekmen, “Metin, bir basın şehididir; demokrasi, özgürlük şehididir. Yalnız Metin değil, ölen bütün gazetecilerimiz birer şehidimizdir” şeklinde konuştu.

KİMLER ÖDÜL ALDI?
Konuşmaların ardından, Metin Göktepe Ödül Komitesi’nce belirlenen isimlere ödülleri dağıtıldı. “Yazılı Haber Ödülü” 1 Haziran 2008’de Vatan gazetesinde “Herkesin Haberleşmesi İzleniyor” başlığıyla yayımlanan haberle Kemal Göktaş’a, 1 Haziran 2008’de Milliyet gazetesinde “Biri Bizi Gözetliyor” başlığıyla yayımlanan haberle Gökçer Tahincioğlu’na, “Görüntülü Haber Ödülü” 10 Ağustos 2008’de Rusya ile Gürcistan arsında sürmekte olan savaşta, Güney Osetya sınırında saldırıya uğrayan NTV’den Hilmi Hacaloğlu ve Cumhur Çatkaya ile kanaltürk’ten Levent Öztürk ve Güray Ervin’e verildi. “Yerel Gazetecilik Ödülü” 16 Eylül 2008’de İskenderun Ses Gazetesi’nde “Mektubun akıttığı 25 yıllık gözyaşı, son mektubun fotokopisi ailede” başlığıyla yayımlanan haberle Akın Bodur’un oldu. “Fotoğraf Ödülü” ise 2 Mayıs 2008’de gazetemizde yayımlanan “Orantılı Faşizm” fotoğrafıyla arkadaşımız Uğraş Vatandaş’a verildi. “Jüri Özel Ödülü”nü ise 3 Mart 2008’de Diyarbakır’da çektiği “Çöp Evdeki Dram” adlı fotoğrafıyla Anadolu Ajansı (AA) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü muhabiri İbrahim Yakut aldı.
Sabah ile atv gazete ve dergi grubunun bağlı olduğu Turkuvaz işyerlerinde greve çıkan gazetecilerin “Dayanışma Ödülü”ne değer görüldüğü törende, yazı yazdığı grupta gerçekleşen grevi köşesine taşıyan, toplumun çeşitli kesimlerinin sorunlarına köşesinde yer verme duyarlılığı gösteren gazeteci Umur Talu’ya da “Onur Ödülü” verildi

Eylem Lodos
ÖNCEKİ HABER

Kenan Bilgin için oturdular

SONRAKİ HABER

Cezaevinde insanlık ayıbı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...