12 Nisan 2009 00:00

İlaç markette pazarlanır!

Zincir eczaneler için adımlar atılıyor. İlaçları satacak marketler bile hazırlıklarını tamamladı.

Paylaş

Sağlığın piyasalaştırılmasının sonuçlarından biri olan ilaçların market eczanelerde satılmasının önünün açılmasına karşı eczacılar eylem yaptı. Halkı pazarlama mantığına ve ilaç tekellerinin insafına terk etmeyeceklerini söyleyen eczacılar hükümeti uyardı.
İstanbul Eczacılar Odası’nın çağrısıyla Beyoğlu Tünel’de bir araya gelen eczacılar, Taksim meydanına kadar yürüyüş yaptı. Sadece kâr amacıyla ve pazarlama mantığıyla çalışan marketlerin ilaç satma yetiksine sahip olmasının ciddi sorunlar yaratacağına dikkat çeken eczacıların eylemine Eczacılık Fakültesi öğrencileri de katılarak destek verdi.
ECZACIYA MEYDAN OKUYORLAR
Türkiye’de, hükümete yakınlığıyla bilinen Zapsu ailesine ait For You mağazalarında peynir, ekmek satar gibi ilaç satılmak istendiğini dile getiren eczacılar, bunun halkın sağlığını hiçe saymak anlamına geldiğini ve buna izin vermeyeceklerini söylediler.
Türkiye’de ilaç üzerinde büyük oyunlar oynanmaya çalışıldığını dile getiren İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, buna izin vermeyeceklerine söyledi. Hükümetin sağlık ve ilaç alanını “altın tepsi” içinde sermayenin hizmetine sunulduğunu ifade eden Güngör, hükümetin iktidara geldiği günden beri sağlık alanını ilaç tekellerinin istekleri doğrultusunda yeniden yapılandırdığını ifade etti.
Hükümetin uygulamalarıyla on binlerce eczacıya meydan okuduğunu ifade eden Güngör, “Biz de meydan okuyoruz ve bu uygulamaya karşı eylemlerimizi büyüteceğiz” diye konuştu. Güngör, bu uygulamayla birlikte temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorluk çeken yoksul halka, “İlaçlarınızı sigorta karşılamayacak, gidip For You mağazalarından para verip alın” denileceğini dile getirdi.
FOR YOU SUÇ İŞLİYOR
For You mağazalarının ilaç satmasına ilişkin hiçbir mevzuat olmadığını ifade eden Güngör, Sağlık Bakanlığı’nın valiliklere For You mağazalarına asılan afişlerin toplatılmasına yönelik yazı gönderdiğini ifade etti. Yollanan bu yazıya rağmen hâlâ bu afişlerin toplanmadığını dile getiren Güngör , For You’nun suç işlendiğini dile getirdi. Yıllardır,ülkenin dört bir yanında özveriyle halka sağlık hizmeti ulaştırdıklarını dile getiren Güngör, “Eczacılar olarak eczanelerin zincir eczanelere devredilmesine ve halka yutturulmak istenen bu acı reçeteye izin vermeyeceğiz.”diye konuştu.
ÖĞRENCİLER DE EYLEMDEYDİ
Eyleme katılan geleceğin eczacıları olan İstanbul ve Marmara Üniversitesi Eczacılık bölümü öğrencileri de ellerindeki teflerle ve attıkları sloganlarla uygulamaya tepki gösterdi. (İSTANBUL)

SAHTE İLAÇ ŞEBEKESİNE TUTUKLAMA
İSTANBUL’da gerçekleştirilen kaçak ve sahte ilaç şebekesine yönelik operasyonda adliyeye sevk edilen şüphelilerden 22’si tutuklanarak cezaevine gönderilirdi.
15 şüpheli için adli kontrol kararı alınırken operasyona yönelik ayrıntılar da netleşti. Suriye’den getirilen kaçak ve sahte ilaçların yanında İstanbul’daki bazı evlerde atölyeler kurularak sahte ilaç üretildiği ortaya çıktı.
Ele geçirilen ilaçlar arasında Türkiye’de kırmızı reçete ile satılan kanser ilaçlarının bulunması dikkat çekerken Suriye’den getirilen ve bebeklerde gaz giderici olarak kullanılan bazı ilaçların kutuları içinde biber gazı çıktığı öğrenildi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Felluce bir oyun muydu?

SONRAKİ HABER

Kenan Bilgin için oturdular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...