12 Nisan 2009 00:00

Felluce bir oyun muydu?

Bir ABD firması olan Atomic Games tarafından hazırlanan ve önümüzdeki yıl piyasaya çıkacak “Felluce’de 6 Gün” oyunu şimdiden eleştirilerin odağı haline geldi.

Paylaş

Bir ABD firması olan Atomic Games tarafından hazırlanan ve önümüzdeki yıl piyasaya çıkacak “Felluce’de 6 Gün” oyunu şimdiden eleştirilerin odağı haline geldi.
Atomic Games firması tarafından hâlâ yapımı devam eden bu oyun, 2004 yılında ABD askerlerinin Felluce baskınını canlandırıyor. 6 gün süren bu askeri operasyona 10 bin ABD askeri katılmıştı.
Felluce saldırısında masum sivilleri öldürdükleri gerekçesiyle ABD askerleri hakkında sonuçlanmamış davalar var. En son 2 Nisan tarihinde sonuçlanan bir davada silahsız bir Iraklı sivili öldürdüğü gerekçesiyle Sergeant Ryan adındaki ABD askeri mahkum edilmişti.
OYUNU ASKERLER İSTEMİŞ
Oyunun bir diğer özelliği ise Irak’ta askeri operasyonlarda görev almış ABD askerlerinin böyle bir oyunun oluşturulması için firmaya ilk kez “ricada bulunmuş” ve oyunun canlandırılmasına destek vermiş olmaları. Oyunun canlandırılmasında ayrıca uydudan çekilen fotoğraflar da eklenecek. Oyunu oluşturmaya ilk kez nasıl karar verdiklerini anlatan firma yetkililerinden Tamte, “Felluce, Vietnam’dan sonra en büyük kara operasyonuydu. Operasyona katılan taburun yarısı ya hayatını kaybetti ya da yaralandı. Amerika’ya dönen askerler de kendi tecrübelerini paylaşmayı ve bu operasyonunun bilgisayar üzerinden canlandırılmasını rica etti” dedi.
OYUNA TEPKİ GELDİ
Ancak daha piyasa çıkmadan oyuna, İngiltere merkezli Stop the War Coalition (Savaşı Durdur Koalisyonu) sert tepki gösterdi. Koalisyonun yetkililerinden David Wilson, tepkisini şu şekilde dile getirdi: “Sırp askeri kesiminin Srebrenitsa’da gerçekleştirdikleri katliamı PlayStation’da görme arzusu gibi Amerikan ordusunun da bu savaşı bir oyuna çevirmek isteyeceklerinden emindim. Felluce tarihte korkunç bir zaman kesimini andırıyor. Iraklıların buna ne diyeceklerini bilmek isterdim.”
EL CEZİRE KAMERAMANI FELLUCE’Yİ ANLATTI
ABD’nin üç hafta kuşatma altında tutarak yüzlerce insanı katlettiği Felluce operasyonu sırasında görev yapan El Cezire Kameramanı Laith Muştak’ın anlattıkları ise yaşananların bir oyun olamayacağını gösteriyor.
Laith Muştak, Nisan 2004 yılında meydana gelen ve resmi rakamlara göre 700 gerçekte ise bundan çok daha fazla insanın öldürüldüğü Felluce operasyonu sırasında bölgede serbest olarak çalışan iki gazeteciden biriydi. Aradan 5 yıl geçti. Muştak şimdi şahit olduğu ve filme aldığı olayları şöyle anlatıyor: “Televizyon ekranlarında gördüğünüz şey, olanların sadece onda biriydi. Ve herhangi bir insan o görüntü ve resimleri gördüğünde televizyon kanalını değiştirirdi. Fakat biz o olayların tam ortasındaydık. O olayların kokusunu kokladık, gördük, hissettik ve her şeye dokunduk. Cesetlere dokunabiliyorduk, fakat televizyon kanalını değiştiremiyorduk. Çünkü kanalın kendisi zaten bizdik. Felluce’yi her hatırladığımda oranın kokusu geliyor burnuma. O kokuyu düşünüyorum ve bu koku beni çılgına döndürüyor. Cesetlerin üzerinde bir çeşit sarı renkli bir sıvı vardı. Bu sıvının kokusu çok rahatsız ediciydi. Burnunuzu yakıyordu ve artık bir şey yiyemiyordunuz. O görüntüleri de hafızanızdan silemiyorsunuz. Çünkü her gün aynı tabloya şahit oluyorsunuz. Patlama, ölüm, patlama, ölüm ve yine ölüm.” (DIŞ HABERLER)

NELER YAŞANMIŞTI
ABD ordusu, kuşatma altında tuttuğu Felluce kentine, 2004 yılının Nisan ayının ilk günlerinde büyük bir saldırı başlattı. Saldırıya savaş uçakları, helikopterler, havan topları ve tanklar katıldı. El Cezire Televizyonu’nda canlı yayınlanan görüntülerde, Golan Mahallesi’ne düşen bombaların gece göğünü aydınlattığı gözlendi. Görgü tanıkları, dakikada 10’dan fazla patlama işittiklerini anlatarak, toprağın sarsıldığını söylediler.
ABD’li işgal askerleri, hedef aldıkları bir caminin minaresini de havaya uçurdular. ABD, Felluce’de resmi rakamlara göre 700’den fazla Iraklıyı öldürdü.

ÖNCEKİ HABER

Ermenistan tartışması büyüyor

SONRAKİ HABER

İlaç markette pazarlanır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...