12 Nisan 2009 00:00

Ermenistan tartışması büyüyor

Ermenistan-Türkiye sınırının açılıp açılmayacağına ilişkin tartışmalar sürerken, CHP lideri Deniz Baykal, hükümetin “Azerbaycan ve Ermenistan” politikalarını eleştirdi.

Paylaş

Ermenistan-Türkiye sınırının açılıp açılmayacağına ilişkin tartışmalar sürerken, CHP lideri Deniz Baykal, hükümetin “Azerbaycan ve Ermenistan” politikalarını eleştirdi. Ermenistan sınır kapısının açılması tartışmalarına katılan Baykal, Başbakan’a konuya ilişkin ciddi bir açıklama yapma çağrısında bulundu. Karabağ sorunu çözülmeden sınırın açılmaması gerektiğini söyleyen Baykal, Baykal, sınırın açılmasının Azerbaycan'ın arkadan hançerlenmesi olacağını söyledi. Baykal, önümüzdeki günlerde bir CHP heyetinin Azerbaycan'a gideceğini söyledi.
‘HÜKÜMET POLİTİKASI YANLIŞ’
Tartışmaya katılan Baykal da hükümetin Ermenistan ve Azerbaycan politikasını eleştirdi. Baykal, “Bunda yanlış yoktur. Bundan sonra da bu konuda engelleyici bir tavır almadan iş birliğini sürdürmemiz mümkündür” dedi. ‘Ermenistan Azerbaycan’ın toprağını işgal etti’ diyen Baykal, “Türkiye’nin aldığı sınırları kapatma kararı, Ermenistan’ı ciddi şekilde etkilemiştir” şeklinde konuştu.
‘AZERBAYCAN İŞGAL ALTINDA’
AKP’li vekillerin sınırın açılabileceği anlamına gelen değerlendirmeler yaptığını ve Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan’ın ekimde sınırın açılmasının mümkün olduğunu söylemesine değinen Baykal, “Sınırın açılması konusu Ermenistan’ın Azerbaycan’ı işgali ile ilgili düşünebilir ancak” dedi.
Sınırı açmanın hasmane bir davranış olacağını savunan Baykal, “Sınırın açılması, Ermeni işgalinin dolaylı olarak haklılığı anlamına gelir. Akdam’da, Fuzuli’de, Kubatlı’da, Cebrail’de bu işgal devam etmektedir. Sınırı açarsanız işgal konusunda etkin bir rol oynama ihtimaliniz kalmaz demektir” şeklinde konuştu. Sınırları kapalı tutarak Türkiye’nin Ermenistan’ı ikna etmeye çalıştığını savunan Baykal, “Sınırlar açılırsa bu sorunun uzun vadede çözümü barış dışı yöntemlerle aranmaya başlayabilir” dedi.
Azerbaycan’ın Kafkasya’nın en büyük ülkesi olduğunu söyleyen Baykal, “Doğal kaynakları zengin bir ülkedir. Kafkasya’ya bakarken Türkiye’nin ilk görmesi gereken ülke Azerbaycan’dır” dedi.
“Şimdi Nabucco projesi gündemde. Bu projenin en kritik yerinde bulunan Azerbaycan’ın Türkiye ile AB ilişkilerinde bir hayal kırıklığına itilmiş olması sıkıntı yaratır” diyen Baykal, “Başbakan tatil beldesinde sorulan soruya cevaben bir açıklama yaptı. Son dakikada yapılacak böyle açıklamalarla olumlu sonuç elde etme şansınız sıkıntıya girer” şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?
Başbakan Tayyip Erdoğan, Ermenistan sınırının açılıp açılmayacağı sorusu üzerine şunları söylemişti: “Azerbaycan-Ermenistan arasında mutabakat sağlanmadığı sürece Dağlık Karabağ konusunda, Türkiye-Ermenistan olarak nihai bir sözleşmeyi imzalamayız. Alt çalışmasını yaparız, ön çalışmasını yaparız. Ancak, bu kesinlikle Azerbeycan-Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun çözümüne bağlıdır. ABD’nin bu konuda Minsk Üçlüsü olarak üstlendikleri görevi yerine getirmesi lazım. Bunun içinde Fransa var, Rusya Federasyonu var, bunu çözmeleri lazım. Ermenistan cumhurbaşkanının milli maça gelmesi, konunun çözümü anlamında gelişme değildir. Cumhurbaşkanımız oraya o amaçla gitmedi çünkü.”
ÖNCEKİ HABER

‘Tarım sığınılacak liman’

SONRAKİ HABER

Felluce bir oyun muydu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...