12 Nisan 2009 00:00

Eğer bu kadına oyunu vermezsen...

Bizim oturduğumuz kasabada lise yoktu. Ya yatılı okuyacaktım ya da okul hayatını unutup çoğu küçük kasaba ve köyde olduğu gibi iyi bir kısmet bekleyecektim. Ailemde çok taraf değildi, başka şehre gidip yatılı okumama.

Paylaş

Bizim oturduğumuz kasabada lise yoktu. Ya yatılı okuyacaktım ya da okul hayatını unutup çoğu küçük kasaba ve köyde olduğu gibi iyi bir kısmet bekleyecektim. Ailemde çok taraf değildi, başka şehre gidip yatılı okumama. Ama ben inat edince çok karşı çıkmadılar. Dicle Üniversitesi Sağlık Koleji'nin sınavlarını öğrendim, sınava girdim ve kazandım. Zor şartlarda yatılı bölümünü okudum ve hemşire olarak işe başladım. Yirmi dört yıl çeşitli bölümlerde hemşirelik yaptım. En son Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi sorumlu hemşiresiyken emekli olmaya karar verdim.
Emekli olunca mahallede daha çok zaman geçirdim haliyle, önceden farkına bile varmadığım bir yığın sorun vardı, bu sorunları gazeteye taşıdım, haber yaptım. Benim görmediğim ama onu yaşayan insanların düşünceleri veya çözüm önerileri çok önemli oldu benim için. Mesela bir teyzenin dedikleri; yaşlılar için bir yer olsa biz de yaşıtlarımızla gidip otursak, oğlumuz, gelinimiz, torunlarımız bizden sıkılmasa! Baz istasyonunun karşısında oturan bir kadın; istasyona bakan odaya gittiğimde uykum geliyor ve ağırlaşıyorum! Genç bir kızın okuldan dönerken karanlık sokaklardan çok korktuğunu ve tacize-tecavüze uğrama korkusu yaşadığını söylemesi!
Buna benzer haberleri yaptıkça ve konuştukça birlikte bir şeyler yapılabilir diye düşünüyor insan.
Muhtarlık aklıma gelmemişti ama kadın arkadaşlar yaptıkları günlerde veya konuşmalarında kendi aralarında benim aday olmam konusunda konuşmuşlar. Sonuna kadar destekleyeceklerini söylediler ve de desteklediler. Seçim çalışmaları sırasında ise gittiğimiz her kadın toplantısı başarılı geçti diyebilirim. Kendileri de seçim çalışmasına birebir katılan ve her konuda destekleyen işini-evini bırakıp bizimle apartman gezen, evinde toplantı yapıp börek-pasta-çay ikramını ihmal etmeyen birçok arkadaşımız oldu. Artık arkadaş olarak hep görüşeceğimiz çok kadın tanıyoruz mahallede. Çalışan kadın arkadaşlarımız iş çıkışı seçim bürosuna gelip gecelere kadar bizimle çalışmalara katıldı. Evlere bildirimizi dağıtırken; içerden "biz ailece emekli hemşireye vereceğiz oyumuzu" deyip, o kişinin ben olduğumu anlayınca da kahve içmeye davet eden de çoktu. Yine bildiri dağıtırken tanıştığımız bir kadın kocasına "eğer bu kadına oyunu vermezsen, ben de öbür seçimde senin dediğine vermem" diye pazarlık yaptığını anlatırken gülmemek ve daha çok çalışmak elde değildi. Buna benzer çok güzel şeyler yaşadık.
Siyasi kirlenmişliği de çok yaşadık tabi. Oy pazarlığı yapanlar, halkı kendi küçük çıkarları ve kirlenmişliğin içine çekmeye çalışan bir kesim de hep oldu. Zaman zaman bıkkınlık yaşattılar.
İyi bir ekip çalışmasıydı. İlk seçim bildiri dağıtımında akşama kadar kar yağdı ve biz 40 kişi akşama kadar seçim bildirisi dağıttık, apartman toplantıları, ev ziyaretleri, tek-tek kapıları çalmak-konuşarak seçim bildirilerini vermek çok verimli oldu. İlk yirmi beş kişiyle başladık çalışmalara ama sonra katılan ve kendi sokağında çalışma yapan çok insan olduk. Çünkü çalışmalarımızı ve söylemlerimizi benimsediler ve bize inandılar. Program ve projelerimiz vardı; bunları birlikte yapacağımızı söyledik. "Yapacağız" demenin samimi olmadığını artık biliyoruz ve yıllarca dinledik ama yapılmayan bir yığın vaat havada kaldı. Bir arkadaşımız şöyle yorumladı çalışmalarımızı "emeğinizi ve yüreğinizi koydunuz." Evet emeğimizi ve yüreğimizi koyduk. Günün sonunda çok yorgun olduğumu söylediğim bir dostum ise "böyle güzel bir oluşum ve çalışma yakalamışsınız yorulmak ne demek" deyince bütün yorgunluğumu unuttuğumu hatırlıyorum.
Seçim sonucu bizim için büyük zaferdi tabi. İhtiyar heyetinde iki kadın-iki erkek muhtarlığı devraldık. İlk işimiz temizliği ve boya-badanası oldu. Muhtarlık bürosunu daha işlevsel hale getirmek, sokak temsilcilerini seçerek mahalle meclisini oluşturmak ve yapacaklarımıza birlikte karar vermek öncelikli hedeflerimiz. O mecliste alınan kararları birlikte yaşama geçirmek yani birlikte yönetmek istiyoruz.
Mecliste olan kadınlarla ayrıca komisyon oluşturup neler yapabileceğimizi, kendimizi nasıl geliştireceğimizi ve mahallede neler yapabileceğimizi planlayacağız. Seçim çalışmalarında alt yapısını oluşturduğumuz birçok çalışma konuşuldu. Örneğin ikinci el giysi ve eşya toplama, evlerde kullanılmayan ilaçları toplayı gerekli yerlere veya kişilere verilmesi. Çeşitli kurslar, birlikte geziler, eğlenceler gibi...
Ben inanıyorum ki birlikte ve inanarak yapılan her çalışma başarılı olur.
Buradan emeğiyle-yüreğiyle bizim yanımızda olan ve destekleyen arkadaşlarımıza ve General Zeki Doğan Mahallesi halkına; Evrensel gazetesine, Özgür Radyo'ya, Hayat Televizyonu'na-Ekmek ve Gül programına, İmaj Radyo'ya gönülden teşekkürler.
Nurhayat FarımazMamak General Zeki Doğan Mahallesi Muhtarı
ÖNCEKİ HABER

3 çocuğa 17’şer yıl hapis isteniyor!

SONRAKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa