12 Nisan 2009 00:00

Saakaşvili’ye istifa baskısı devam ediyor

GÜRCİSTAN’ın başkenti Tiflis’te, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin istifası talebiyle sokaklara dökülen muhalefetin gösterileri dün de devam etti.

Paylaş

GÜRCİSTAN’ın başkenti Tiflis’te, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin istifası talebiyle sokaklara dökülen muhalefetin gösterileri dün de devam etti. Göstericiler, önceki gün akşam saatlerinde cumhurbaşkanlığı ofisine ve devlet televizyonu binasına yaptıkları kitlesel yürüyüşten sonra dağıldı, ancak bir grup yeniden parlamento binasının önünde toplandı ve caddeyi trafiğe kapalı tutmayı sürdürdü.
‘SİVİL İTAATSİZLİK’
Muhalefetin, Saakaşvili’ye istifa etmesi için tanıdığı 24 saatlik sürenin dolmasının ardından, destekçilerine kentin ana caddelerini kapatarak “sivil itaatsizlik” çağrısı yapan liderler, dün akşam yeniden parlamento önünde kalabalığa seslendiler.
Avrupa Birliği’nin (AB) Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter Semneby, muhalefet temsilcileriyle görüşerek, AB’nin, hükümetle muhalefet arasında arabuluculuk yapma teklifini iletti.
Gürcistan Birliği lideri ve ülkenin eski BM Temsilcisi Iraklı Alasania ise 9 destekçilerinin “hükümet güçlerinin saldırısına uğradığını” söyledi. Alasania, farklı bölgelerde “dövülen” göstericilerden birinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti.
SAAKAŞVİLİ İSTİFAYI
DÜŞÜNMÜYOR
Görev süresi 2013 yılında dolacak olan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, istifa etmeyeceğini söylemiş, göstericilere “ülke demokrasisinin aldığı yolu dünyaya gösterdikleri için” teşekkür etmişti.
GÜL DEVRİMİNDEN SONRA AYRILDILAR
Mihail Saakaşvili, 2004 yılında Gül Devrimi olarak adlandırılan protestoların ardından, Cumhurbaşkanlığı'na seçilmişti. Ancak iktidara gelişinden beş yıl kadar sonra, Saakaşvili artan işsizlik ve baskı siyasetleri uyguladığı gerekçesiyle suçlanıyor. Rusya ile girdiği savaş konusunda sadece ülke içinde değil, dışarıda da izlediği tutum açısından eleştirilere uğramıştı. Eylemlerin başını çeken muhalefet liderlerinin Saakaşvili saflarından kopmuş olması da dikkat çekiyor.
ÖNCEKİ HABER

Nasrallah: Gazze’ye yardım suçsa, bundan gurur duyarım

SONRAKİ HABER

MİNERVANIN BAYKUŞU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...