00 0000 00:00

Benim de sesim var

Polis: 10 – Çocuklar: 0

Paylaş

Hiç endişelenmeyin, konumuz futbol değil. Konumuz “10 Nisan Polis Haftası”. Son yıllarda hemen her ilde 10 Nisan öncesinde polis tarafından özel etkinlikler düzenleniyor. İstanbul’daki etkinlikler her sene, bir önceki yılı aratacak şekilde, daha abartılı bir şekilde düzenleniyor. Buna şaşmamak gerek, çünkü İstanbul’da polisin kendini sevimli göstermek için çok nedeni var.
Bu sene 2-10 Nisan tarihlerinde düzenlenen etkinlikler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü web sitesinden gün gün izlenebiliyor. Etkinlikler arasında şehitlik ziyareti, kurban kesimi, mevlüt, birimler arası futbol maçı var. Ardından kentin göbeğinde düzenlenen ve akıllara durgunluk veren “Polis-Halk Yürüyüşü” var. Ama polis artık daha süslü törenler de düzenliyor: 9 Nisan’da Çırağan’da Polis Resepsiyonu var.
Polis amca
Polis Haftası’nda mutlaka çocuklara yönelik çalışmalar yapılıyor. Örneğin, İstanbul’da Polis Amca Anaokulu ziyareti var. “Polis Amca Anaokulu mu?” diyeceklere, Polis Amca İlköğretim Okulu veya Polis Amca Satranç Turnuvası gibi diğer örnekleri de hemen sunmak gerek. Polis Haftası boyunca futbol, basketbol, voleybol turnuvası, polis koşusu da düzenleniyor; kompozisyon, resim yarışması da. Birkaç sene önce Ankara Emniyet Müdürlüğü, kreş ve gündüz bakımevi çocuk gösterisi düzenlemişti.
Bu sene İstanbul’daki etkinlikler arasında Ümraniye’de bir okula “Şehit Polis Memuru A.K.” adının verilmesi de var. Bu elbette bir ilk değil. Araştırıldığında ülke çapında birçok okula “Şehit Polis” adının verildiği görülmekte. Yaşamı yeniden üreten çocuklar, her sabah ölümün adını taşıyan okullara gitsin isteyenler var.
Üniforma ve silah
Bu sene birçok yerdeki etkinliklerde çocuklara yine polis üniforması giydirildi. Çocukların şu veya bu şekilde törenlerde kullanılmasının yanında, onlara polis üniforması veya başka üniformalar giydirilmesine senelerdir itiraz edilmekte. Ama uygulama değişmemekte.
Üç yıl önce Milliyet gazetesinde (11.4.2006, s.17) yayımlanan görüntüler, Ankara, Samsun, İzmir, Diyarbakır, Edirne ve Van’da yapılan törenlerde ufak çocuklara üniformalar giydirildiğini gösteriyordu. Edirne’de üç yaşında bir çocuğun polis selamı verdiği görülüyordu. Van’da çekilmiş fotoğrafta ise bir çocuğun eline ‘oyuncak’ otomatik tüfek verilmiş ve yüzüne operasyon maskesi giydirilmişti. Bu törenlere katılan emniyet müdürleri, valiler ve diğer yetkililerin bu duruma müdahale ettikleri hiç duyulmuş değil.
Zorlama
Bu sene İstanbul’da yapılan Polis-Halk Yürüyüşü’ne öğrencilerin ve öğretmenlerin katılımının sağlanması için zorlama devreye sokuldu. Konu hakkında Eğitim sen İstanbul 2 No’lu Şube bir basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyleydi:“Ülkemizde kamu çalışanlarının, siyasal iktidarların çeşitli ‘kamu’ etkinliklerine katılmaları için zorlandıklarını; katılmayanların hukuksuz çeşitli yaptırımlarla, soruşturmalarla tehdit edildiklerini defalarca dile getirdik.
Kamu çalışanlarının çalışma alanları, görevleri ve sorumlulukları yasalarla belirlenmiştir. Angarya ve zorla çalıştırma yasaklanmıştır. Fakat devletin çeşitli kurumları, ellerindeki devletin siyasal erkini kullanarak kanunları hiçe saymaktadır. Her türlü angaryaya ‘memur’ etme ilkel anlayışını ‘ben devletim, memuruma her şeyi yaptırmaya hakkım var’ dayatmasını, tehdit araçlarını da kullanarak uygulamak istemektedir.
Buna en son örnek, ‘Polis Haftası’ kapsamında 5 Nisan günü yapılacak ‘Polis-Halk Yürüyüşü’ne 10 öğrenciyle katılma görevinin öğretmenlere zorla verilmek istenmesidir. İlçe Emniyet Müdürlüklerinin, kaymakamlık olurları da alınarak, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri üzerinden okullara gönderdikleri ve öğretmenlere görev olarak tebliğ edilen bu görevlendirmenin kanuni olmadığını, ancak darbe dönemlerinde yapılabilecek bir uygulama olduğunu söylüyor ve üye öğretmenlerimizin bu görevi almayacaklarını ve bu uygulama ile ilgili hukuki süreç başlatacağımızı bildirmek istiyoruz.
Öğretmenlerin ve öğrencilerin, öğretim yılı başında açıklanan çalışma takviminde, hangi resmi bayram, etkinlik ve anmalara katılacağı, etkinliklerin hafta sonuna rastlaması halinde ek ders ücreti karşılığında yapılacağı belirlenmiştir. Bu takvim dışında herhangi bir görevlendirmenin yapılamayacağını özellikle belirtmek istiyoruz. Başka bir kanunsuzluk da, okullarda ücretli ve sözleşmeli statüsünde görev yapan öğretmenlere, iş tehdidiyle bu görevin verilmesidir.
Bu görevlendirmenin hafta sonuna rastlaması, öğretmenin oluru alınmadan ve hiçbir ücret tahakkuk ettirilmeden, bir kurumun kuruluş etkinliğinin keyfi ve hiçbir hukuki dayanağı olmayan bir kararla resmi bayram statüsünde değerlendirilip öğretmenlerin bu etkinliğe katılımının zorla sağlanması, tipik bir polis devleti uygulamasıdır. Kamu çalışanları sendikal mücadelesinin önemli eksenlerinden biri de, bu ilkel ve zorba devlet anlayışına karşı mücadele olmuştur. Biz kamu emekçileri olarak, hiçbir dayatmayı kabul etmeyeceğimizi, bugüne kadar yürüttüğümüz mücadelemizle çok açık bir şekilde ifade ettik. Bundan sonra da edeceğiz.Eğitim Sen olarak, üniversitelerde ve ortaöğretim kurumlarında polisin olmasını istemiyoruz; polis ile okulların ilişkisinin dayatmalarla, tehditle sağlanmak istenmesi, polis devleti uygulamasıdır.
Bu ve benzeri uygulamaları, toplumun tüm dayanışma ilişkilerini de bozguna uğratacak bir adım olarak görüyor ve bu görevlendirmenin bir an önce iptal edilmesini istiyoruz.”
Eğer etkinlikler her sene bir önceki yılı aratacak şekilde düzenleniyorsa, gelecek sene daha da kötü olabilir. Polislerin çocuklardan uzak tutulması için şimdiden çalışmaya başlamakta yarar var!..
Doç. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu
ÖNCEKİ HABER

Taş var taş var

SONRAKİ HABER

At… At... At…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...