13 Nisan 2009 00:00
Hasan Ergulün mezarı bulundu
ABDULKADİR Ayganın itirafları sonucunda Şırnakın Silopi ilçesinde JİTEM elamanları tarafından 1995 yılında kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınmayan Hasan Ergulun cenazesine ulaşıldı. Ayganın Hazar Gölü kıyısına attıklarını açıkladığı Ergulun cenazesi için ailesinin yaptığı araştırma sonuç verdi. Cenazenin o dönem köylüler tarafından bulunduktan sonra Elazığ Kimsesizler Mezarlığına defnedildiği belirlendi. Savcılık aileden DNA testi için kan örnekleri aldı.
JİTEM elamanları tarafından 1995de kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınmayan Hasan Erguun ailesi, JİTEM itirafçısı Abdulkadir Ayganın itirafları doğrultusunda yaptığı araştırmanın sonucunda 14 yıl arandan sonra çocuklarının cesedine ulaştı. Ergulun ağabeyi Ato Ergul, JİTEM elemanı Ayganın Hasan Ergulun öldürülüşüne ilişkin Hasan isimli Silopili bir şahıs, Kortik köyünde olması gerekir. JİTEMde çalışan ve maddi durumu iyi olan, ismi Cindi soyadı Acut veya Acet olan Koçero lakaplı kişi, Hasan adlı kişiyi alarak, Silopi timine götürdü. Ardından Diyarbakır timine, sonra da Elazığ timine götürülen Hasan öldürüldü. Burada da cesedi çuval içerisine konularak Hazar Gölüne atıldı şeklinde bilgiler ışığında İHD Diyarbakır Şubesine başvurarak hukuki yardım talebinde bulundu. Ato Ergul, bununla da yetinmeyerek Ayganın itirafları doğrultusunda Elazığ merkeze bağlı Cevizdere köyüne giderek burada bizzat köy muhtarı ve köylülerle görüşerek, o dönemde herhangi bir cesede rastlayıp rastlamadıklarını sordu. Yapılan bu araştırmada köylüler, o dönem iki cesedin bulunduğunu bir cesedi ise torbanın içerisinde bulduklarını anlattı. Köylülerin anlattığı tarihler ile Ayganın söylediği tarihler birbirine uyunca ağabey Ato Ergul, ulaştığı sonuçlar üzerine bu defa da İHD Diyarbakır Şubesine bağlı iki avukat ile birlikte 8 Nisanda Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu.
FOTOĞRAFLARDAN TEŞHİŞ
Avukatların başvurusu üzerine o dönemki kapanan dosyalar tek tek incelemeye alındı. İnceleme sonucunda Ergulun dosyası bulundu. Savcılık arşivlerin de olayın geçtiği dönemde Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı 1995/3055 Nolu hazırlık dosyası kapsamında soruşturma yürütüldüğü ve dosyada bir sonuca ulaşılmadığı için kapandığı görüldü. Ergulun dosyasında 40-45 yaşlarında bir şahıs olduğu ve yapılan otopsisinde ip veya benzeri bir cisimle boğulduğu ve bir torbaya konularak Hazar Gölüne atıldığına yer verilerek, yine içersinde bulunan cesedin çekilen fotoğraflarına yer verildi. Savcılık, teşhis için bu fotoğrafları Ergule gösterdi. Ağabey Ergul kardeşi Hasan Ergulu fotoğraflardan hemen teşhis etti. Ancak Savcılık, tam sonucun alınması ve cenazenin teslim edilmesi için DNA testi için Ergulden kan örnekleri alınmasına karar verdi. Ayganın itirafları sonucunda Murat Aslanın Silopide cesedinin bulunmasının ardından ikinci bir cinayette aydınlanmaya doğru gitti.
YAPANLAR CEZANLADIRILMALI
Ağabey Ergul, 1995 yılında kardeşinin Ova Petrolün önünde sivil giyimli polisler tarafından zorla arabaya bindirildiğini belirterek, kendisinden bir daha haber alamadıklarını kaydetti. 90lı yıllarda meydana gelen olaylardan dolayı korktukları için hiçbir kuruma başvuramadıklarını anlatan Ergul, bunun içinde kardeşiyle ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını söyledi. Cizre de yapılan kazıların ardından kardeşinin akıbetini öğrenme gereğini duyduğunu belirten Ergul, JİTEM itirafçısı Abdullkadir Ayganın itiraflarından yola çıkarak yeniden araştırma yaptığını anlattı. Yaptığı araştırmanın sonucunda kardeşinin cenazesine ulaştığını söyleyen Ergul, Yıllardır kendisine hasret kaldığımız kardeşimizin mezarını görmek istiyoruz. Ve bunu yapanların cezalandırılmasını istiyoruz dedi. Ergulun avukatı ve İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Serdar Çelebi ise JİTEM itirafçısı Abdulkadir Ayganın beyanları doğrultusunda yapılan araştırmanın sonuç verdiğini söyledi. Çelebi, DNA testinin ardından Ayganın itirafları doğrultusunda Savcıların o dönemin sorumluları hakkında harekete geçmesini isteyeceklerini kaydetti. (Diyarbakır\DİHA)
Mehmet Cevizci
Evrensel'i Takip Et