13 Nisan 2009 00:00

ROJEV

Bu sözler kapatılan DEP eski milletvekilleri için söyleniyor.Söyleyen ise dönemin DGM Başsavcısı Nusret Demiral.Halkın iradesinin tecelli ettiği söylenen TBMM’den yaka paça alınıp, polis arabalarına atılarak günlerce sorgudan geçirilen, işkence ve acılara maruz bırakılan ve 10 yıl hapis yatırılan Kürt milletvekilleri için söylüyor.

Paylaş

Bu sözler kapatılan DEP eski milletvekilleri için söyleniyor.
Söyleyen ise dönemin DGM Başsavcısı Nusret Demiral.
Halkın iradesinin tecelli ettiği söylenen TBMM’den yaka paça alınıp, polis arabalarına atılarak günlerce sorgudan geçirilen, işkence ve acılara maruz bırakılan ve 10 yıl hapis yatırılan Kürt milletvekilleri için söylüyor.
Anlaşılan, emekli başsavcının kini bitmiyor, öfkesi dinmiyor.
Halkın temsilcileri olarak seçilip meclise gönderilen Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak ve arkadaşlar için söylenen bu sözler aynı zamanda, farklı dillere, kültürlere ve inançlara nasıl bakıldığını da ortaya koyuyor.
Bir dönem DGM Başsavcılığı yapmış olan Demiral’ın, nasıl bir kafaya sahip olduğu ve nasıl hukukçuluk yaptığını da bir kez daha, kendi ağzından öğrenmiş oluyoruz.
Sabah gazetesi Nur Batur’un yaptığı röportajı sür manşetten, “İNANILMAZ!” diye verdi.
“Türkiye’ye 18 yıl kaybettiren 36 sıcak saat” yazı dizisi kapsamında bir çok kişi ile görüşülüp röportajlar yapıldı, düşünceler aktarılıp, tartışmalar yapıldı.
Ancak Nusret Demiral’ın kafasıyla olaylara bakan ve dogmatik yaklaşımda ısrar edene rastlamak çok zor.
Nusret Demiral’ın yaklaşımı karşısında Nur Batur da şaşkınlığını gizleyemiyor. 6 Kasım 1991 yılında TBMM’de gerçekleştirilen operasyonun baş aktörlerinden biri olan eski DGM Başsavcısı Nusret Demiral, ırkçı ve şoven kafalar, inkar ve imha yanlısı anlayışlar için adeta bir ilham kaynağı.
İlerlemiş yaşına rağmen, Kürt halkına karşı beslediği duygu ve düşüncelerden bir milim esnememiş olduğunu gösteren Demiral, aynı zamanda nasıl bir komünizm düşmanı olduğunu söylemeden edemiyor.
Her demokratik talebi ve bu yönlü adım ve düzenlemeleri, komünistlerin ve bölücülerin başarısı sayan eski başsavcı Demiral, gazeteci Nur Batur’un soruları karşısında “Gazeteciler yorum getirmez Söylediklerimi nakleder.” Diyerek ne kadar tahammülsüz olduğunu da gösteriyor.
Eski DGM Başsavcısı, nesli korunması gereken az bulunur bir zatı muhterem olduğunu gösteriyor. Korunması ve arada bir çıkarılıp konuşturulması gereken büyük bir devlet adamı!
Bu kafaya sahip olanları dinlemek, onların iddia ve tezlerini duymak, bozuk plak gibi dönüp durmalarını izlemek fena olmuyor.
Akan zamana, gelişmelere rağmen, bir milim esnemeyen, bunu bir meziyet sayan bu kafaların varlığından Türkler ve Türklük adına çıkarılması gereken çok şey olduğu da görülüyor.
“Türkiye’nin yaşadığı bu kadar acının sorumluluğunu taşıyan bu kişilerin hala çıkıp aynı nakaratları tekrarlamaları karşısında süren suskunluk ise kabul edilir gibi değil.
Demiral, “Kürt yok Kürtçe yok” diyor.
“Hayır yok. Kürt bir Türk boyu. Araştırmalar böyle. Kürtçe da Türkiye’de dünyada yok. Dil denmez Lehçe denir Türkmen, Çerkez, Laz, hepsi Türk boyları.”
Nur Batur’un “İlk TBMM’de ‘Kürdistan milletvekili’ deniyor” sorusu karşısında verdiği yanıt ise insanı gülmekten kırıp geçirecek cinsten.
Emekli DGM Başsavcısı Nusret Demiral, yanıtı patlatıyor; “Kürdistan bir semt”.
Eski DEP milletvekillerinden Orhan Doğan artık yaşamıyor. Baskıdan, işkencelerden, sorgulardan geçmiş ve 10 yıl hapishane koşullarına direnmiş kalbi, sıkıştı ve onu aramızdan aldı. Aynı badirelerden geçen Selim Sadak son yerel seçimlerde Siirt Belediye Başkanlığına seçildi. Leyla Zana ve Hatip Dicle hakında açılan onca davaya, verilen cezalara, yazılıp söylenen onca söze ve saldırıya rağmen, Kürt halkının demokratikleşme ve özgürlük mücadelesinin ön saflarında yerini koruyorlar.
Tarih ilerliyor. Gelişmeler hükmünü icra ediyor. Demiral gibi polis kafasıyla hareket eden eski başsavcılar bile tarihin ve insanlığın gelişimini durduramıyor. Ne kadar üzülseler azdır!
ÇETİN DİYAR
ÖNCEKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

SONRAKİ HABER

BAYKUŞ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...