14 Nisan 2009 00:00

TÜİK’den ilginç uygulama

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yaptığı anketlerde, kendisine cevap vermeyen kişi ve işyerlerine para cezası kesiyor.

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yaptığı anketlerde, kendisine cevap vermeyen kişi ve işyerlerine para cezası kesiyor. TÜİK, sorularını yanıtlamayan ev sahiplerinden 708 TL, işyeri sahiplerinden ise 1680 TL ile cevap alıyor!
TÜİK’in İzmir Bölge Müdürlüğü’nde görevli 85 anketör, farklı konu başlıklarında yapılan anketlerde ev ve işyerlerini ziyaret ederek yılda yaklaşık 100 anket yapıyor. Dizüstü bilgisayarla hane halkına ya da işyeri sahibine sorularını yönelterek, yanıtları bilgisayara kaydeden TÜİK personeli, hangi konuda anket yapacağını, hangi tarih ve saatte geleceğini mektupla ev ya da işyeri sahibine bildiriyor. Anketör, o tarih ve saatte ev ve işyerinde kimseyi bulamadığı takdirde kişiye ulaşmak için komşularından, arkadaşlarından irtibat telefonu alıyor ve telefonları bırakıyor. Anketör aynı adrese, hafta sonu, mesai saatleri dışında saat 21.00’den sonra da gidiyor. Buna rağmen kişiye ulaşılamazsa cevapsızlık tutanağı hazırlanıyor. Bu durumda kişiye para cezası kesilmiyor. Ancak, anketörün kapısını çaldığı ev ya da işyerinde, ankete katılacak kişinin soruları yanıtlamak istememesi, kuruma güvenmediğini söylemesi gibi durumlarda para cezası uygulanıyor. Bu ceza bu yıl hanelere 708 TL, işyerlerine ise 1680 TL olarak kesiliyor. Bu arada para cezasını vermek, bilgi vermeyi engellemiyor. Cezayı ödeyen kişi aynı zamanda soruları da yanıtlıyor.
TÜİK İzmir Bölge Müdürü Rıdvan Yaka, kentte ayda 10 bin işyeri ve hanede anket yaptıklarını, bilgi vermeme davranışının çok düşük olduğunu söyledi. 4 yılda sadece 160 hane ve işyerine ceza kesildiğini bildiren Bölge Müdürü Yaka, “Bizim için her bir cevapsızlık, Türkiye’yi tanımlayacak resimde karanlık bir nokta olarak kalıyor” dedi. (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

REKTOR DALGASI

SONRAKİ HABER

6. KATTAN DÜŞEREK ÖLDÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...