13 Nisan 2009 00:00

Birlik, dayanışma, mücadele

Bu seçim bize herkesin, birbirinin gücünden faydalandığı kolektif anlayışın, birbirimizin değerlerine değer kattığını ve katacağını öğretti.

Paylaş

29 Mart 2009 yerel seçimine ilişkin nereden başlanmalı diye düşünürken, toplumun bütün gereksinimlerini karşılamaktan uzak, tarihsel ve siyasal sorunların üzerinden cambaz gibi ip atlayan bir iktidar, demokratik yönetimden yoksun, rüşveti bol; iş, aş, kanepe, buzdolabı, tv, çamaşır makinesi ayni ve nakdi yardımı bol, en kirli ve en ak olmayan seçimini yaşadı. Medya organlarında, seçim sanki liderler arasında geçiyormuş; kibirli ve kaba sözlerle doğamızın, toprağımızın kirletildiği yetmiyormuş gibi meydanlarda da ağız dolusu laflar, küfürler duyduk.
Evet, bu seçimin her yerde olduğu gibi ilçemiz Pertek’te de iki tarafı vardı. Bir tarafı bugüne kadar halkı bir bütün görmeyen, toplum yerine birkaç kişinin işini gören, onlarla yaşayan, yeri geldiğinde partilerini bir kenara itip, çıkar ve rantta birleşenler, ekonomik çıkarlarını halkın çıkarlarından üst tutan ve kendi durumlarını demagojik kavramlarla gizleyerek bin bir entrika ve vaatlerle aday olanlarla, diğer tarafta toplum ve halkını değer olarak gören kadını, genci ve yaşlısıyla yaşamın içinde olan, halkın acısını ve sevincini paylaşan, halkın sorunlarına çare arayan ve çare olan, kaynakları belli kişilerin değil halkın ihtiyaçlarına göre kullanacak olan bir anlayış.
Halkı ve kitleleri değer gören anlayış, 2004 seçiminin eğrisi ve doğrusuyla, bir yerel platformla seçimi kazandırdı. Bu anlayış, pratik ve teorik özeleştirisini de sorumlu kurumlarla paylaşarak 5 yıllık bir emek ve tecrübeyle belediyeyi ve belediyeciliği de bilerek kurulan ve “sadece seçimlere endeksli olmayan” -ki ‘Filistin Halkı Yalnız Değildir’ eylemini de ilçede örgütleyen- Pertek Demokrasi Platformu’na kendini sundu.
Yerel platformun oluşumunda EMEP, DTP, DHP, HÖC, Partizan, KadınDer, gençlik, Ziraat Odası, dışarıdan görüş, öneri ve kararlarıyla İst. Pertekliler Der, Ankara Per. Der, Kürmeşliler Derneği, Eğitim Sen ve SES temsilcileri katıldı. Mevcut iki adaydan Ali Doğan ve Kenan Çetin’den, yaptıkları da değerlendirilerek bu gömleği tekrardan K. Çetin’in giyebileceğine karar verildi. Bundan önce ilçede bir anket, Hacettepe Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler aracılığıyla yapılmış. Bu ankette yüzde 70 oranında mevcut başkanın ismi ön plana çıkmış. Belediye çalışmaları, mahalle mahalle yüzde 60-yüzde 90 gibi beğeni toplamıştı. Ayrıca yerel platform oluşmadan önce DTP il ve ilçe seçim komisyonu da “halk ne istiyor” diye bir çalışma yapmış, orada da tek adayla seçime gitme fikri netlik kazanmış ve DTP çatısının kendileri için önemli olduğu belirtilmiş. Yerel platformda belli bir süre sonra temsilci göndermemişlerdir. Platform toplantılarında program, ajitasyon ve propaganda, ilçeye 5 yıl içinde göç eden veya daha önce burada olup oyunu yazdırmayan 182 ev tespit edilmiştir. Yine dışarıda oturup da ilçede oy kullanabilecek 214 üniversite öğrencisinden 150’ye yakınının kaydı yapılmış. Adrese dayalı kayıt sisteminde beyan esasken birçok zorlukla karşılaşılmış. Platform üyeleri ve dışarıda kalıp mevcut başkanı destekleyen DSP ve İP’in de katkıları olmuştur. Sonuç olarak Pertek Yerel Demokrasi Platformu, seçim gündemini, bir dizi esnaf, muhtarlar ve yaşlılar, kadın ve gençlik toplantısı ile bağımsız olarak kamuoyuna açıklamış.
Kenan Çetin isminin platformda kabul görmesi sonrasında platforma ve partilere kendisini bağımsız olarak deklare eden Ali Doğan arkadaşımız, CHP’ye aday adayı olarak başvurmuş. Platform seçim çalışmalarına CHP’nin aday çıkarmaması gündeme alınmış, bu konuda platform maalesef başarılı olamamış.
Artık her şeyi ile AKP’nin politikalarını boşa çıkarma; mahalle, gençlik ve kadın komiteleri; broşür, afiş vb. materyallerin hazırlığı, kenar semtlerde ve merkezde toplam 6 seçim bürosu açma; her meclis üyesinin yer aldığı mahalle komiteleri, ulaştırma için çoğu gönüllü kırka yakın araç, mali komite, başkan adayı başkanlığında ve platform bileşenlerinden oluşan asıl komite ile çalışmalar, gece üçe kadar devam etti. Yer yer 300 kişiyi bulan ve halkın gücüyle siyaset yapmanın tatlılığını yaşayan bir çalışma sürdürüldü. Sokak sokak gezmeler, karanfil dağıtmalar... Sokak ve mahalle toplantıları... ‘Kadınlar ve gençler olmadan hiçbir şey olmaz’ı bir kez daha gördük.
Bağımsızın zorluğu, AKP’nin son dakikada Bağımsız Kenan Doğan’ı aday olarak çıkartması oldu. Ama insanımızın duyarlılığı sayesinde başvurunun olmaması sevindiriciydi. Sevindirici diğer bir yan da esnafımız ve köylümüzün maddi ve manevi desteği, çocuklarımızın duyarlılığı, hemen her yaşlımızın duası oldu. Mesafe tanımadan Pertekli ve Pertek dostu dostlarımız açtıkları telefonlarla, maddi ve manevi destekleriyle bizi hiç yalnız bırakmadılar. Konvoy ve miting, sandık günü her şey çok güzeldi, herhangi bir kargaşanın olmaması ayrı bir güzellikti. Yine Emek Partisi çatısı altında seçimlere giren belediye meclis üyelerimizin çoğunun çıkmış olması da başarıdır.
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’in İl başkanı Hüseyin Tunç ve EMEP MYK üyeleri Ender İmrek, Mustafa Taşkale, Vedat İlbeyoğlu ve Diyarbakır İl Başkanı İlhan İlbey’in, gerçekleştirdiğimiz mitinglere katılarak desteklerini sunmaları, omuz omuza gelmemiz, umutlarımızı büyüttü. Yine DTP Milletvekili Şerefettin Halis, DTP İl Başkanı Murat Polat’ın ve ilçe yöneticilerinin, Bağımsız Milletvekilimiz Kamer Genç’in, TUDEF Başkanı Özkan Tacer’in bizzat ilçeye gelerek destek açıklamalarının, bu kazanımda payı olduğunun altını çizmek istiyorum.
Sonuca ilişkin bir şeyler söylersek, bağımsız adaylığın, sandıkta, hemen yanı başımızda olan BTP’nin ilçede bizim oylarımızla CHP’yi sollayarak üçüncü olmasına da katkısı oldu istemeyerek. Zira BTP’ye yazılan oylar da bağımsıza verilen oylardı. Bağımsız seçime girmenin zorluğunu yaşamış olduk. bununla bağlantılı olarak, bütün demokrasi güçleri, önümüzdeki süreci düşünerek, ayrıntıyla zaman ve enerji kaybetmeden şimdiden toparlanıp tek yumruk olmalı.
Kadın ve gençlik meclisleri çok önemli, mahalle meclisleri olmazsa olmaz. Bir kez daha öğrendik ki kitleye inmeyen, onunla ilişki kurmayan, onun acısını sevincini paylaşmayan ve halkı bir bütün değer görmeyen, her durumda kendi durumunu teori eden, pratikte özeleştiri yapmayan anlayış kaybeder.
Burada biz de görülen ve görülmeyen hatalar yaptık, dostlarımız da yaptı; sonuçta kazandık, kaybettiklerimiz de oldu. Ama il genelinde daha iyi olunabilirdi. Bu seçim bir kez daha bize herkesin, özelikle dost kurum ve kuruluşların birbirinin gücünden faydalandığı kolektif anlayışın, pratik ve teorik ilişkilerde karşılıklı saygı ve sevgi ile birbirimizin değerlerine de değer kattığını ve de katacağını öğretti.
Evine konuk olduğumuz yaşlılarımız, ülke geneli için ve liderlerin konuşmaları açısından ‘biz böyle kirli ve kibirli seçim görmedik’ dediler. Biz de diyoruz ki temiz, sade, dürüst, halkı için fedakarlığı bir borç bilenler, seçim bitti hadi yatalım yok! Haydi yüreğimiz avcumuzun içinde hep birlikte çalışmaya! Bizler tarihi Dersim şehrinin en büyük nüfusuna sahip Süpürgeç dağı’na sırtını yaslamış, önünde Keban Barajı ve bir uçtan bir uca bahçesi bağıyla bir ilçede kendi kendimizi yönetmek için bir kez daha kazandık. Kazanırken de ne zorluklar, ne hile, ne zorluklarla karşılaştığımızı; güvendiğimiz bazı tepelere karlar yağdığını, iş beklentileri vd. sadaka yönteminin bizim toplumumuzda nasıl boşluk bulunca affetmediğini, çıkar için farklı partilerin demokrasi güçleri karşısında aynı karede olduklarını gördük, yapay çelişkilerin nasıl derinleştiğini yaşadık.
Ama bizler ilçemizi düne göre daha iyi tanıyoruz. İlçemizin nazikliğini biliyor, bizimle birlikte yorulan 7 den 77’ye herkese teşekkür ederek bütün dünya için karamsarlığa umutsuzluğa paydos; birlik, dayanışma, mücadele azmiyle emeğin yol göstericiliğinde yola devam diyorum. Saygılarımla.
KENAN ÇETİN - Tunceli Pertek Belediye Başkanı
ÖNCEKİ HABER

Korkmam artık sen varsın!

SONRAKİ HABER

Girdim... Gördüm... Çıktım...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...