15 Nisan 2009 00:00

BASIN TURU

Geçen iki ayda yaşananlar: Washington’daki Şili zirvesinde ABD Devlet Başkanı Yardımcısı Joe Biden’e haberciler Küba’ya karşı yaklaşık 50 yıldır uygulanan ekonomik ambargonun kaldırılmasını planlayıp planlamadıklarını sordu. Biden yanıtladı: “Hayır”.

Paylaş

Geçen iki ayda yaşananlar: Washington’daki Şili zirvesinde ABD Devlet Başkanı Yardımcısı Joe Biden’e haberciler Küba’ya karşı yaklaşık 50 yıldır uygulanan ekonomik ambargonun kaldırılmasını planlayıp planlamadıklarını sordu. Biden yanıtladı: “Hayır”.
Bir dizi Filistin kültürel etkinliğini dağıtan İsrailli yetkililer, çocukların bir yürüyüşünü engelliyor ve bir mezuniyet kutlamasında balonları patlatıyor. ABD’nin İsrail’e yönelik herhangi bir ambargo türü şimdiye kadar ne burada oldu ne de orada olacak. Ne de Obama, çocukların partisini basıp balonlarını patlatmakla ilgili gerçekten ne hissettiğine yönelik bir açıklama yapacak.
Beyaz Saray ve Pentagon, Afganistan’a daha fazla asker gönderilmesini kimin açıklayacağı konusunda bir yarış halinde görünüyor. Biri ceset sayısını tutuyor mu?
ABD’nin insansız uçakları, insanların evlerini ve Pakistan’da düğün partilerini bombalamaya devam ediyor. Washington’da hiç kimse bunları açıkça itiraf edemiyor ya da bütün bunların yasallığı ya da ahlakiliği ile ilgili yorum yapamıyor. Bolivya ve Ekvador, hükümetlerini baltalamak için gizlice anlaşmış gördükleri ABD diplomatlarını sınır dışı etti.
Bush ve Obama yönetimlerinin kesinlikle hiçbir önemi olmayan çok az bir değişimle, dış politikalarının nasıl da aynı olduğuna başka örnekler de verilebilir. Söylediğim şey, kesinlikle en fazla beni okuyan ya da duyan Obama destekçilerini rahatsız ediyor. Onlar, diş macunu reklamında gülümseyen adamla aşktalar ki o akıllı, basketbol oynuyor, George W. Bush değil ve onun karısı İngiltere Kraliçesi’ne sarılıyor.
Obama’nın dünyadaki popülaritesi büyük ölçüde gerçek ideolojisini belirsizleştirme ve saklama gayretiyle artırıldı. Örneğin mart başında New York Times’la bir röportajında Obama’ya felsefesinin adı soruldu. Eğer sosyalist değilseniz liberal misiniz? İlerici misiniz? Bir kelime? Cevap: “Hayır, bunlarla ilişkim yok”
Ertesi gün Times’ın muhabirini çağırdı ve “Sosyalist soruyla ilgili tamamen ciddi olduğuna inanmak benim için zordu” dedi. Daha sonra muhabire, kendisi sosyalist değilken politikalarının neden sosyalist göründüğü ile ilgili birkaç örnek verdi.
Beni ikna edemedi. Obama’nın merkeziyetçi eğilimi, görmekten rahatsız herkese açık. Fakat onu rahatsız eden şey, Times olayından sonra belki de ideolojik eğilimleri ile ilgili daha açık olması gerekmesi oldu. Ertesi gün, Beyaz Saray’da Yeni Demokrat Koalisyon’un, Merkeziyetçi Demokratik üyelerinden bir grupla görüşmesinde Obama bir noktada dedi ki: “Ben bir Yeni Demokrat’ım”
Çoğu muhafazakar, onu tehlikeli bir solcu olarak görmeye devam edecek. Onların mutlu olması gerekir ki Obama, başkan ve ne bir ilerici, ne sosyalist ne de gerçek bir liberal ama aç gözlü bir sağcı.
William Blum, 10 Nisan 2009
ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de protestoyu düşünmek bile suç

SONRAKİ HABER

ÇİN’DE İŞÇİLER YOL KAPATTI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...