15 Nisan 2009 00:00

YENİGÜN

1 Mayıs İşçi Bayramı yaklaşıyor. Dünya işçi sınıfı ve emekçileri üretimden ve hizmetten gelen gücünü kullanmak üzere hazırlıklar yapıyor.

Paylaş

1 Mayıs İşçi Bayramı yaklaşıyor. Dünya işçi sınıfı ve emekçileri üretimden ve hizmetten gelen gücünü kullanmak üzere hazırlıklar yapıyor. Kürt işçi ve emekçileri bu yıl 1 Mayıs’a daha da güçlü koşullarda katılıyor.
Geride kalan Newroz kutlamaları ve seçimler süreci Kürt işçi ve emekçilerini moral olarak daha da güçlendirmiş bulunuyor.
Kürt işçi ve emekçileri hem Newroz kutlamalarında, hem de yerel seçimlerde gücünü hissettirecek bir tutum, baskılara ve şiddete karşı güçlü bir duruş sergiledi.
Newroz, ulusal bayram olarak milyonlarca Kürt halkı tarafından kutlandı. Kürt halkının ulusal baskıya karşı özgürlük ve eşit haklara dayalı mücadelesi daha da güç kazandı. Yerel seçimler için de olumlu gelişmeler yaşandı. Seçimleri siyasi iktidara ve AKP hükümetine karşı bir mücadele platformu olarak değerlendiren Kürt halkı, yerel yönetimlerde eski mevzilerine yenilerini katmayı başardı.
Ancak baskılar püskürtülmüş, mevziler garantiye alınmış, burjuva gerici aygıt dağıtılmış değil.
Bunun için, Kürt işçi ve emekçileri ile Türk işçi ve emekçilerinin güçlü birliğine, ortam mücadelesine bu gün her zamankinden daha fazla ihtiyaç bulunuyor.
Egemen sınıflar ve işbirlikçileri saldırıları sürdürmek, kazanımları dağıtmak için çeşitli entrikalar düzenlemekten vazgeçmeyecektir. DTP’ye ve belediyelere yönelik olarak başlatılan operasyonlar da bunu gösteriyor. Dün onlarca DTP yöneticisi, belediye meclis üyesi ve yerel yönetim mensubu işlerinin başından gözaltına alındı.Bu saldırılar karşısında sesiz kalmak, kazanılmış mevzileri muhafaza etmeyi ve halk yararına kullanmayı imkansız kılacaktır. Saldırılara karşı, tıpkı Newroz kutlamalarında, seçim çalışmalarında nasıl tutum alındıysa, öyle çalışmak, öyle hareket etmek gerekiyor.
Kürt işçi ve emekçilerinin kazanılmış mevzileri savunmak, daha ileri mevziler ve kazanım için adım atmak görevi bu gün daha da çarpıcı önem kazanmıştır.
1 Mayıs bu bakımdan önemli bir olanak sunuyor. Kürt işçi ve emekçileri Newroz bayramında ve yerel seçimlerde gösterdiği tutumu, sınıf tavrı olarak ortaya koyabilir ve güçlü gösterilerle saldırılara karşı barikat oluşturabilirse, bu Türk işçi ve emekçileriyle birleşme dinamiklerini de güçlendirecektir.
İşçi hareketinin başına geçtiği, Kürt yoksul halkının, tarım işçilerinin, işsizlerin, emekçi kadınların ve gençlerin birleşik hareketi DTP’ye yönelik saldırıları ve yerel yönetimlere yönelik baskıları püskürttüğü gibi, yeni kazanımlara da kapı açacaktır.
Kürt illeri ekonomik, siyasi ve sosyal alanda saldırıların en yoğun olduğu alan. İşsizlik, açlık ve sefaletin diz boyu olduğu Bölge illerinde, yaşam koşulları giderek daha da kötüleşiyor. Kapitalizmin derinleşen krizi, Kürt işçi ve emekçilerini, Bölge halkını derinden sarsıyor. İşsizlik artıyor, işten atmalar, yoksulluk ve açlık daha da çoğalıyor. On yıllardır süren savaşın ve şiddet koşullarının yarattığı tahribat, artan ekonomik sorunlarla birlikte, işçi ve emekçilere yaşamı zehir ediyor.
1 Mayıs bu saldırılara karşı güçlü bir karşı koyuşun vesilesi olabilir. İşçi ve kamu emekçileri sendikaları, meslek odaları, kadın örgütleri ve farklı alanlarda çalışma yürüten dayanışma dernekleri gecikmeden adım atabilirse, Bölge’de yaygın ve kitlesel kutlamaların gerçekleşmesi pek ala mümkün olacaktır. Zira Kürt işçi ve emekçileri için olanakları mücadeleye dönüştürmenin imkanları bu gün düne göre daha fazladır. Tüm demokratik güçler bu 1 Mayıs’ı sınıfın talepleriyle, Kürt ulusal demokratik taleplerini birleştirmenin olanağına dönüştürebilirler.
ENDER İMREK
ÖNCEKİ HABER

50 milyar TL işsizliği çözmüyor

SONRAKİ HABER

Sadak Kürtçe konuştuğu için dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa