15 Nisan 2009 00:00

İki saat yetmedi yarım gün...

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi kamu emekçilerinin uyarı eylemleri sürüyor.

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi kamu emekçilerinin uyarı eylemleri sürüyor. Angarya çalışmanın ve keyfi uygulamaların son bulması, istihdam açığının kadrolu elemanla giderilmesi ve eşit işe eşit ücret verilmesini talep eden emekçiler ülke genelinde yarım gün iş bıraktı. Aynı taleplerle daha önce iki saat iş bırakan emekçiler, taleplerinin duymazdan gelinmesi halinde eylemleri büyütecekleri uyarısında bulundular.
Büro emekçileri Antalya’da “Eşit işe, eşit ücret” talebiyle Vergi Dairesi Başkanlığı önündeydi. Halayların çekildiği , sloganların atıldığı eyleme BES Genel Başkanı Osman Biçer ve Genel Sekreter Döndü Taka Çınar katıldı. Aynı masalarda iş yapan emekçiler arasında yaratılan ücret adaletsizliğine tepki gösteren Biçer, “Taleplerimiz karşılanmadığı takdirde önümüzdeki süreçte büro emekçileri kararlı ve direngen mücadelesini daha da yükseltecektir” dedi.
İSTANBUL’DA KİTLESEL AÇIKLAMA
Büro emekçileri İstanbul’da İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önde bir araya geldi. Anadolu Yakası’ndaki maliye komplekslerindeki iş bırakma eylemlerine katılım yüzde 100 olurken diğer yerlerde de katılımın buna yakın olduğu açıklandı. Vergi dairesi Başkanlığı önünde bir araya gelen 500 emekçi sık sık “Eşit işe eşit ücret”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attılar. Emekçiler adına açıklama yapan BES 2 No’lu Şube Başkanı Nevil Kaplan hükümetin uygulamaları nedeniyle Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı personelinin antidep- resan ilaçlar kullanmaya başladığını anlattı. Kaplan, çalışanların psikolojisinin bozulduğunu, daha bir çok meslek hastalığına yakalandıklarını dile getirdi. Son zamanlarda Gelir İdaresi Başkanlığının IMF’ye bağlanmak istendiğini de belirten Kaplan, bunun Duyunu Umumiye’nin yeniden uygulanması anlamına geldiğini ifade etti.
BES yönetici ve temsilcileri eylemin ardından Fındıklı’da bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü’ne (SGK) gittiler. Burada konuşan BES 1 No’lu Şube Başkanı Dursun Doğan, SGK’da kurulan birimlere torpilli kişilerin atandığını, personel ihtiyacının ise geçici görev adı altında SGK emekçilerinin sürgün edilmesi yoluyla karşılandığını belirtti. Doğan, keyfi uygulamalardan vazgeçilmesini, kadrolaşmaya ve geçici görevlendirmelere son verilmesini istedi.
ADLİYEYE YÜRÜDÜLER
Ankara’da da eyleme yaygın katılım sağlandı. Adalet Bakanlığı, Emekli Sandığı ve Danıştay’da iş bırakan BES üyeleri işyerleri önünde eylemler yaptılar. Eylemlerin ardından SSK İşhanı önünde bir araya gelen BES üyeleri, sloganlarla Adliye Sarayı’na yürüdüler. Burada konuşan BES Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Nuran Ünal, Adalet Bakanlığı’nda çalışanların sorunlarına değinerek “Adliye binaları söylendiği gibi ‘saray’ değildir. Adliye saraylarının içindeki masalardan tavanlara doğru yükselen dava ve icra dosyalarının altında ezilen yargı emekçileri ‘kapıkulu’ olarak görülmemeli” dedi.
1 MAYIS ÇAĞRISI
BES 1 No’lu Şube Başkanı Fikret Aslan da “Taleplerimiz karşılanmazsa hükümetin karşısına diğer emekçilerle birlikte daha güçlü çıkacağız” dedi. Aslan, 1 Mayıs’ta alanlarda olma çağrısı yaptı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

İZİN VERMEYECEĞİZ

Büro emekçileri İzmir’de de iş bıraktı. Emekçiler YKM önünde toplanarak Konak eski Sümerbank önüne yürüdü. Şube Başkanı Ramis Sağlam, hükümetin adım atmaması nedeniyle eylemlerini sertleştirmekten başka çareleri kalmadığını dile getirdi. Sağlam, “Maliye emekçileri yok sayılarak gözden çıkarılmak istemektedir. Biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.

İŞ YOĞUNLUĞU ÖLÜM GETİRDİ

BES’in çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yaptığı iş bırakma eyleminden bir kaç saat sonra yaşanan acı olay, taleplerinin ne kadar haklı olduğunu açığa çıkardı. BES’in örgütlü olduğu Emekli Sandığı (Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı) çalışanı Ahmet Yıldız, ağır iş yükünden kalbine yenik düştü.
Emekli Sandığı’nda, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için iş bırakılmasından birkaç saat sonra ağır çalışma koşullarına dayanamayan 58 yaşındaki Ahmet Yıldız kalp krizi geçirdi. Kurumun tek ambulansı ise üç sosyal güvenlik kurumunun “Tek Çatı” altında SGK adıyla birleştirilmesinden sonra alınmıştı. Ambulansın bulunmaması ve çağrılan ambulansın yarım saat geç gelmesi erken müdahaleyi engelledi ve Yıldız yaşamını kaybetti.
Yıldız’ın ölümü mesai arkadaşlarını isyan ettirdi. Kurum binası önüne çıkarak alkışlarla, arkadaşlarını öldüren koşullara tepki gösteren çalışanlar, daha önce aynı nedenle başka arkadaşlarının da rahatsızlık geçirdiğini söylediler.
Emekli Sandığı’nın Başbakanlığa “on adım” uzaklıktaki binasında İcra Servisi’nde çalışan arkadaşları Ahmet Yıldız’ın saat 16.30 sularında çalışırken kalp krizi geçirdiğini söylediler. Yıldız’ı, sedya bulamadıkları için perde yardımıyla dışarı çıkarabildiklerini anlatan mesai arkadaşları, yeni ölümlerin olmaması için koşulların düzeltilmesini istedi.
Bir hafta önce başka bir çalışanın yoğunluk nedeniyle bayıldığını, bir çok kişinin de psikolojik rahatsızlıklar yaşadıklarını anlatan emekçiler, ambulansın birleşmenin ardından gönderilmesine de tepkili.
Ölüme tepkilerin sokağa taşması üzerine olay yerine gelen SGK Başkanı Fatih Acar da, bina önünde bekleyen çalışanlara başsağlığı diledi. Acar, “Taşkınlığa gerek yok. Bu olayı sukunet ve olgunlukla karşılamalıyız. Dua etmek ve ailesine yardımcı olmaktan başka yapacak birşey yok” diyerek tepkileri önlemeye çalıştı. Emekli Sandığı çalışanlarıysa Acar’a binlerce kişinin çalıştığı binada neden ambulans olmadığını sordular. Acar, ambulansın olmadığını yeni öğrendiğini, gereğini yapacağını savundu. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

Edirne’den İstanbul’a grevcilerin dayanışması

SONRAKİ HABER

Bütçe açığı ilk çeyrekte yüzde 337 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...