15 Nisan 2009 00:00

Silikozis hastaları adalet istiyor

KOT kumlama işçilerinin yaşam mücadelesi devam ediyor. Kot kumla işinde çalışırken yakalandıkları silikozis hastalığına yakalanan ve ölümü bekleyen işçiler, dün Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması yaptılar.

Paylaş

KOT kumlama işçilerinin yaşam mücadelesi devam ediyor. Kot kumla işinde çalışırken yakalandıkları silikozis hastalığına yakalanan ve ölümü bekleyen işçiler, dün Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması yaptılar.
SATANÇILAR DA KATILDI
160 silikozis hastası işçi, ceza, tazminat ve hizmet tespit davaları açarak haklarının verilmesini istiyor. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ve bir çok sanatçının destek verdiği açıklamada, Sağlık Bakanlığı kot kumlamayı yasaklamasını doğru ve gecikmeli bir karar olarak değerlendirdi.
Sanatçılar adına açıklama yapan Yasemin Göksu, Sağlık Bakanlığı’nın bu kararının ardından benzer açıklamaları Adalet ve Çalışma Bakanlığı’ndan da beklediklerini ancak kamuoyunu yanıltıcı açıklamaların ötesine gitmediklerini kaydetti.
BAKANLIK GÖREVİNİ YAPMADI
Bakanlığın “zaten emeklilik hakları var” açıklaması yaptığını belirten Göksu, “Oysa hâlâ pek çok arkadaşımız bir yandan amansız hastalıkları ile uğraşırken diğer taraftan kot kumlama işinde çalıştıkları ispatlamak için mahkeme kapılarında ömür tüketiyorlar. Çünkü işçilerin yüzde 95’i sigortasız olarak çalıştırıldılar. Bunu tespit etmek ve o işyerlerinin kapısına kilit vurmak bakanlığın göreviydi, yapmadılar. Yerel yönetimlerin göreviydi yapmadılar” diye konuştu. Ölümü bekleyen işçilerin o işyerlerini tespit edilmesi için uğraştığını belirten Göksu, “Bu mu adalet?” dedi.
SİLİKOZİS HASTALARI İSPATA ÇABALIYOR
“Sağlık Bakanlığı kot kumlama işini yasakladı. Bu işi yaparak suç işlediğini söylediğimiz işverenler hakkında savcılıklarca hazırlanmış henüz bir iddianame bile yok. Çalışma Bakanlığı ve yerel yönetimler şikayetçi olduğumuz sorumluların soruşturulmasına izin vermiyor” diyen Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, silikozis hastası yüzlerce sigortasız işçinin işçi olduklarının kabulünü mahkemeye açtıkları davalarla ispatlamaya çalıştıklarını kaydetti.
GERÇEK ADALET
Emeklilik için “Bir gün bile sigortalılığa ihtiyaç yoktur” açıklamasına rağmen ölen 40’a yakın işçinin ailesine neden maaş bağlanmadığını soran Kılıçaslan, Çalışma Bakanlığı’nın silikozis hastaları için acilen bir düzenleme yapmasını istedi.
Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, “Adalet bizim için solunum cihazındaki oksijen gibidir. Hızlı, parasız, gerçek adalet istiyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Gaziantep’te 1 Mayıs kutlanacak

SONRAKİ HABER

ASİL ÇELİK İŞÇİLERİ YÜRÜYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...