15 Nisan 2009 00:00

Saylan’ın evinin aranması tepki topladı

Ergenekon Davası çerçevesinde önceki gün yapılan 12. dalga operasyonlarında çoğunluğu akademisyenlerden oluşan, çok sayıda kişinin ev ve işyerlerinin aranıp, gözaltına alınmalarına tepkiler sürüyor.

Paylaş

Ergenekon Davası çerçevesinde önceki gün yapılan 12. dalga operasyonlarında çoğunluğu akademisyenlerden oluşan, çok sayıda kişinin ev ve işyerlerinin aranıp, gözaltına alınmalarına tepkiler sürüyor. Yapılan açıklamalarda özellikle Prof. Dr. Türkan Saylan’ın evinin aranmasına tepki gösterildi.
Türk Tabipleri Birliği’nden yapılan açıklamada, “Ülkenin yükseköğretimine büyük özveri ile hizmet sunanların savcılığa davet edilerek bilgilerine başvurulması yerine, evleri ve çalışma yerleri basılarak gözaltına alınmalarının gerekçelerini anlamakta güçlük çekiyoruz” denildi.
TMMOB MMO Başkanı Emin Koramaz da “Tutarlı demokrat” olarak nitelendirdiği ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın evinin aranmasını kınadı. Koramaz, “Türkan Saylan bir demokrasi yandaşı ve operasyonun gerekçesi olan ‘darbe’ karşıtı bir insandır” dedi.
Tüm Öğretim Elemanları Derneği ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği üyesi akademisyenlerde yaptıkları açıklamayla operasyonlara tepki gösterdi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Kuruca’nın okuduğu açıklamada, hedefin üniversiteler olduğu belirtildi.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da yazılı bir açıklamayla Türkan Saylan’ın evinin aranmasına tepki gösterdi. Balkız, “Ne Darbe Ne Şeriat” diyen Türkan Saylan’ın darbe girişimiyle ilişkilendirilmesi AKP’nin, Demokrasinin ‘D’ sini bile istemediğinin göstergesidir” dedi. İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı da Saylan’ın evinin aranması ve akademisyenlere yönelik gözaltılar ilgili yaptığı ortak açıklamada soruşturmalara hükümete karşı ifade özgürlüğünü kullanan kişilerin dahil edilmesi ve örgütlenme hakkının göz ardı edilerek derneklerin hedef seçilmesi eleştirildi.
Türkiye Diş Hekimleri Birliği’de yapılan operasyonların hukuki boyutu aşıp, siyasi bir sürece dönüştüğü endişesi taşıdıklarını bildirdi. Elektrik Mühendisleri Odası da Prof. Dr. Türkan Saylan’ın evinin basılmasını kınadı. EMO tarafından yapılan yazılı açıklamada, Saylan’a yapılan muamelenin toplum vicdanını rahatsız ettiği belirtilerek, “Prof. Dr. Türkan Saylan’ın yanındayız” denildi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Ben ışığı göremezsem onlarda göremez’

SONRAKİ HABER

UÇ BOYUTLU AYAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa