15 Nisan 2009 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Ben bir şirkette teknik eleman olarak çalışıyorum. İş yerinden bazı sebepler sonucu ayrılmak istiyorum....

Paylaş

SORU: Ben bir şirkette teknik eleman olarak çalışıyorum. İş yerinden bazı sebepler sonucu ayrılmak istiyorum. Benim de işçi olmama rağmen, daha önceden iş sözleşmesini feshedeceğimi bildirmem gerekir mi?

CEVAP: Kural olarak iş sözleşmelerinin haklı nedenli fesih sebebi ile feshedilmediği durumlarda, sözleşmenin feshinden önce bildirim sürelerine bağlı kalınarak diğer tarafa sözleşmeyi sona erdirmek istendiğinin yazılı şekilde bildirimi esastır. Bu konuda işçi veya işveren ayrımı bulunmamaktadır. İşten ayrılmayı istemeniz durumunda, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri nedenler dışındaki, yani yukarıda belirttiğim İş Kanununun 24. maddesinde yazılı haklı sebepler dışındaki durumlarda, sizin de işverene o işyerinde çalıştığınız süreye göre uygun olan bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmalısınız.
İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın herhangi bir ihbar tazminatı hakkı doğmamaktadır. İşçi böyle bir talepte bulunamamaktadır. Ancak, asıl önemli ve dikkat etmeniz gereken husus, eğer bildirim süresine uymaksızın işi bırakmanız halinde, işverenin de sizden ihbar tazminatını talep edebilme hakkının olmasıdır. Dolayısıyla, böyle bir ihbar tazminatı ödeme ile karşı karşıya gelmemeniz için bildirim sürelerine uygun olarak iş sözleşmenizi feshetmenizde fayda vardır.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

Avcı ve Doğan JİTEM’de

SONRAKİ HABER

‘Hekime yönelik şiddet son bulsun’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa