15 Nisan 2009 00:00

Avcı ve Doğan JİTEM’de

JİTEM davasında, dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı mahkemeye çağrıldı.

Paylaş

JİTEM davasında, dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı mahkemeye çağrıldı. Şu an Edirne Emniyet Müdürü olan Avcı, öldürülen JİTEM komutanı Cem Ersever’e yakınlığıyla biliniyor. Ayrıca JİTEM’in kurucularından Ergenekon sanığı Emekli Albay Arif Doğan’ın ifade tutanakları da istendi.
JİTEM davasının Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmasına sanıklar katılmazken, bazı sanık avukatları ve müdahil avukat Tahir Elçi katıldı. Bazı sanıklardın avukatları, kendilerine gönderilen görevlendirme yazısında, dava hakkında yeteri kadar bilgilendirilmemelerini gerekçe göstererek davadan çekildiklerini bildirdi. Sanık Adil Timurtaş ve Abdulkadir Aygan’ın avukatları hakkında da mazeret bildirmeden duruşmaya katılmadıkları için suç duyurusunda bulunmaya karar veren mahkeme heyeti, sanıklar hakkında çıkarılan yakalama emrinin infaz edilmediğinin anlaşıldığını belirtti.
SUSURLUK’TA JİTEM’DEN BAHSETTİ
Duruşmada, İsveç’te yaşayan PKK ve JİTEM itirafçısı sanık Abdulkadir Aygan’ın iadesine ilişkin yazıya cevap verildiği anlaşıldı, mahkeme başkanı Aygan’ın iadesinin düşünülmediği yönünde bilgi verildiğini belirtti. Müdahil avukat Tahir Elçi, Hanefi Avcı ile Arif Doğan’ın dinlenmesini istedi. Avcı’nın JİTEM’le ilgili Susurluk raporunda yer alan ifadelerine dikkat çeken Elçi, Avcı’nın tanıklığının önemli olduğunu vurguladı. Elçi’nin talebi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, Ergenekon iddianamesinin CD’ye aktarılmış bir örneğinin mahkemeye gönderilmesi istendi.
İFADESİ İSTENDİ
Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, ikinci Ergenekon iddianamesinde yer alan eski JİTEM komutanı Arif Doğan’ın ifade tutanaklarının onaylı bir örneğinin gönderilmesine karar verdi. Doğan’ın adı ‘90’larda Bölge’de yaşanan birçok kaybedilme ve faili meçhul cinayetle birlikte anılıyor.
Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak’ta işlenen cinayetler, kundaklama ve bombalama olaylarıyla ilgili açılan davada, PKK ve JİTEM itirafçısı 11 kişi yargılanıyor.
Sanıklar arasında Abdulkadir Aygan, Adil Timurtaş, İbrahim Babat, Hayrettin Toka, Fethi Çetin, Lokman Gündüz, Ali Ozansoy bulunuyor. Bu sanıkların 9’u “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” suçundan müebbet hapis, 2’si hakkında ise “birden fazla kişiyi öldürmek” 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

Komutana çarpıcı soru

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...