16 Nisan 2009 00:00

Obama ve kriz, aşırı sağı güçlendirebilir

ABD’de 11 Eylül saldırılarından sonra kurulan ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın olağan tehdit değerlendirme raporunda...

Paylaş

ABD’de 11 Eylül saldırılarından sonra kurulan ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın olağan tehdit değerlendirme raporunda, ülkede bir siyahın başkan seçilmesi ve ekonomiyle ilgili korkuların aşırı sağcıların taraftar bulmasını kolaylaştırdığı belirtildi.
İç Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı 7 Nisan tarihli raporda, bu korkuların beyazların üstünlüğüne inanan gruplar, hükümet karşıtı aşırı uçlar ve milis hareketlerinin kendilerine katılacak insan bulmaya ve radikal faaliyetlerinde canlanmaya neden olduğu açıklandı. Ancak raporda, herhangi bir grubun adı verilmedi.
CEPHEDEN DÖNEN ASKERLER HEDEFTE
Bakanlığın olası bir tehditle ilgili özel bir bilgiye sahip olmadığı ve bu tehditlerin büyük oranda söylem düzeyinde olduğu belirtilen raporda, Irak ve Afganistan’dan dönen, iş bulma ya da topluma yeniden katılmada zorluk çeken eski askerlerin, bu eleman bulma girişiminin hedefi olabileceği kaydedildi.
KRİZLE BİRLİKTE SAĞCILAR YÜKSELİYOR
Ülkedeki sağ kanat terörist grupların 1990’ların başında ekonomik resesyon sırasında büyüdüğü ve ekonomik alanda iyileşmeyle birlikte çöküşe geçtiği hatırlatılan raporda, 1990’lardaki ortama benzerliklere rağmen tehdidin son yıllarda daha da tırmanışa geçtiği belirtildi.
Raporda, internetin de özel hedeflere ulaşma, benzer fikirlere sahip insanlarla bağlantı kurma, bomba ve silahlarla ilgili bilgi toplama gibi konularda kolaylaştırıcı rol oynadığı vurgulandı.
Radikal grupların, ABD’nin ilk Afrika kökenli başkanı Barack Obama’nın ABD’de silah edinme koşullarını kısıtlayacağı, göçmenliği artıracağı ve azınlıklar için sosyal programları genişleteceği “endişesini” taşıdıkları kaydedildi. Bakanlık Sözcüsü Sara Kuban, söz konusu raporun ülkede tehdit değerlendirmesine yönelik bir dizi çalışmadan biri olduğunu söyledi. Kuban, bu türden değerlendirmelerin sürekli yapıldığını, bunun olağan bir durum olduğunu belirtti. Kuban, “sol kanat radikaller” için de ocak ayında benzer bir değerlendirme yapılarak, yerel ve federal polis birimlerine dağıtıldığını söyledi.
NAZİ GARDİYANI SERBEST BIRAKILDI
Öte yandan, Nazi ölüm kamplarında gardiyanlık yaptığı ve binlerce kişinin öldürülmesinde sorumluluğu bulunduğu iddiasıyla suçlanan 89 yaşındaki John Demjanjuk, ABD’den sınır dışı edilmesi işleminin durdurulmasından bir süre sonra serbest bırakıldı.
Demjanjuk’un oğlu, babasının sınır dışı kararının ertelenmesinden sonra götürüldüğü federal binada fazla kalmadığını belirtti, ancak evine götürülüp götürülmediğini söylemedi. Demjanjuk, Almanya’nın Münih kenti savcılığı tarafından, şimdi Polonya sınırları içinde bulunan Sobibor ölüm kampında, 1943’te gardiyan olarak Yahudilerin öldürülmesinde suç ortaklığı yapmakla suçlanıyordu. Sobibor’da 870 bin Yahudi öldürülmüştü.
Ukrayna asıllı Demjanjuk, üç ölüm kampında gardiyanlık yaptığı soykırım suçlamalarından dolayı ABD’den iade edildiği İsrail’de ölüme mahkum edilmiş, ancak cezası temyizde bozulmuştu.
ABD’ye dönen Demjanjuk hakkında, Nazi kamplarında gardiyanlık yaptığını yetkililerden gizlediği için dava açılmıştı. Demjanjuk ise hakkındaki iddiaları reddediyor.
(DIŞ HABERLER)

OBAMA’DAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Georgetown Üniversitesi’nde konuşan ABD Başkanı Barack Obama, krizin yumuşadığı yönünde işaretler olduğunu iddia etti. Ancak Obama, zorlu dönemin de henüz geçmediğini söyledi. Obama, ekonomide iyileşme yaşanmaya başlamadan önce daha fazla sıkıntı çekileceği uyarısında bulundu, “Ekonomik gelişme” işaretlerinden söz etti. Obama, atılması gereken daha çok adım olduğunu ve “Kredi sağlama konusunda hala olması gerektiği gibi bir akış yaşanmadığını” kaydetti.
2009’un ABD için zorlu bir yıl olacağı ve işten çıkarmaların devam edeceğini, insanların borçlarını ödeyemedikleri için evlerini kaybedeceklerini vurgulayan Obama, sorun giderilmeden önce daha fazla acı çekileceğini sözlerine ekledi.
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke de ekonomik faaliyetlerin dengeye oturmasının ekonominin iyileşmesi yönünde ilk adım olduğunu söyledi. Fakat Bernanke, mali sistemle kredi piyasası istikrara kavuşmadan sürdürülebilir bir iyileşme yaşanamayacağını vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

GUANTANOMO’DA İŞKENCE DEVAM EDİYOR

SONRAKİ HABER

Artık Meytaş yok...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...