16 Nisan 2009 00:00

Protestocu kadınları taşladılar

AFGANİSTAN Parlamentosu tarafından geçen ay onaylanan ancak Karzai’nin imzalamasına rağmen henüz yürürlüğe konulmayan evlilik yasası Afgan kadınlar tarafından protesto edildi.

Paylaş

AFGANİSTAN Parlamentosu tarafından geçen ay onaylanan ancak Karzai’nin imzalamasına rağmen henüz yürürlüğe konulmayan evlilik yasası Afgan kadınlar tarafından protesto edildi. Daha doğrusu, çoğu genç 300 kadar kadın yasayı protesto etmek istedi. Ancak protestocu kadınlar, evlilik yasasını protesto ederken, karşı gösteri yapan erkekler kadınları taşladı. Karşı gösteri yapan erkekler, kadınların sesini bastırarak, “Hıristiyanların kölelerine ölüm” sloganı attı.
Söz konusu yasa, kadın hakları konusunda uluslararası tepkilere neden oluyor. 30 milyonluk nüfusa sahip ülkenin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan Şiiler için çıkarılan evlilik yasasına göre, bir erkek karısının onayı olmadan onunla cinsel ilişkiye girebilecek. Kadınların hangi koşullarda ve ne zaman evden çıkacağı da bu yasa tarafından belirlenecek. Karzai yönetiminin çıkardığı benzer yasalar, şeriat yasalarını aratmıyor.
Öte yandan, Taliban militanları, evlenmek için kaçan 21 yaşındaki bir genç ile 19 yaşındaki kız arkadaşını önceki gün kamuya açık bir alanda öldürmüştü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Şeriat var ateşkes yok

SONRAKİ HABER

GUANTANOMO’DA İŞKENCE DEVAM EDİYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...