16 Nisan 2009 00:00

Hazımsızlık operasyonuna
tepki

DTP’ye yönelik yapılan operasyon, Diyarbakır’da binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi.

Paylaş

DTP’ye yönelik yapılan operasyon, Diyarbakır’da binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla 15 ilde eş zamanlı olarak başlatılan operasyonda, aralarında 3 genel başkan yardımcısının olduğu 51 kişinin gözaltına alınması, Diyarbakır’da protesto edildi. Yapılan konuşmalarda, operasyonun Kürt halkının iradesini kırmaya yönelik olduğuna dikkat çekildi.
DTP Diyarbakır İl Örgütü önünde toplanan binlerce kişi, Koşuyolu Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Turgut Özal Bulvarı’nı trafiğe kapatan binlerce kişi, attıkları sloganlarla AKP Hükümeti’ne tepki gösterdi. Eyleme, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP milletvekilleri, DTP’li belediye başkanları ve DEP eski Milletvekili Hatip Dicle de katıldı.
BARIŞ TALEBİ GÖZALTINDA
Turgut Özal Bulvarı’nda kitleye seslenen DTP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek, Kürt halkının baskılara boyun eğmeyeceğini söyledi. Şimşek, “29 Mart’ta irademizi ortaya koyduk. Bunu hazmedemiyorlar. Operasyonlardan medet umanlar yanılgı içerisindedir. Sizin birliğiniz bu niyetleri boşa çıkaracaktır” dedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, barış talebinin kendisinin gözaltına alındığını vurguladı. Baskı ve zindanlardan korkmadıklarını belirten Baydemir, “Artık yeter diyoruz. Kürt halkı, barış ve kardeşlik elini Ankara’ya uzatıyor. Bu eli tutun diyoruz. Artık savaş politikaları son bulsun” dedi. Kürt halkının kültürüyle eşit bir yaşam istediğini söyleyen Baydemir, “Tek taraflı ateşkes ilan edildi. Tüm acılarımıza rağmen barışta olan ısrarımızı koruyoruz. Operasyonlarla, siyaset yapma şansı verilmiyor. Ama yağma yok. Demokratik siyaset için onurlu bir barış için hiçbir güçten icazet almayacağız” dedi. Baydemir, Genelkurmay başkanı ve Başbakan’a seslenerek, diyalog çağrısında bulundu. Politikalarının “yaşa ve yaşat” olduğunu belirten Baydemir, gözaltına alınanların bırakılmasını istedi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un “Bu süreç uzun ve kanlı olabilir” açıklamasına tepki gösteren Baydemir, “Bu iş uzun sürmesin, bu iş kanlı olmasın, 80 yıldır asimile olmadık, 180 yıl da geçse olmayacağız” dedi. DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş da gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi. “Gözaltına alınan 51 arkadaşımız var. Ama geride onların yerini dolduracak 500 bin Kürt genci var” diyen Demirbaş, tarihi bir dönemden geçtiklerini ve halkın iradesine saygı duyulması gerektiğini söyledi. Demirbaş, hükümeti uyararak, “Ateşle oynamayın. Barış talebine cevap vermek erdemliliktir” dedi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

KESK’TEN AÇIKLAMA

KESK Genel Başkanı Sami Evren, seçim sonrasında hükümetin içine girdiği yönelimin tüm muhalif kesimleri hedeflediğini belirterek, DTP’ye yönelik operasyonu örnek gösterdi.
Evren yaptığı yazılı açıklamada, seçim sonrası Genelkurmay’ın, Başbakan’ın ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in açıklamalarının sözle sınırlı kalmayıp bir politika olarak hayata geçirildiğini ifade etti. Ağrı ve Halfeti’de olağanüstü hal uygulamalarını aratmayan saldırıların bunun ilk göstergeleri olduğunu belirten Evren, bu kez gözaltı ve tutuklama furyası başlatıldığını bildirdi. Evren, DTP’ye yönelik son gözaltı furyasının, öteden beri muhalefete tahammül edemeyen AKP’nin çeşitli gerekçelerle muhalefeti sindirme, terörize etme çabasının arttığının göstergesi olduğunu ifade etti. Evren, bu operasyonun tam da Kürt sorununun demokratik yollardan çözülebileceği ve seçimlerde ortaya konan iradenin dikkate alınacağı yönünde umutların yeşerdiği bir döneme denk gelmesine dikkat çekti. “AKP anlaşılan, çatışmalardan ve gerilimlerden hâlâ medet ummaktadır” diyen Evren, hükümeti, demokratik kanalları ve siyasal faaliyetleri tıkayan, gerilimi artıran, Kürt sorununun çözüm umutlarına darbe vuran bu anlayışlara son vermeye çağırdı. ANKARA

AVRUPA’DAN TEPKİ

Avrupa Barış Meclisi yaptığı açıklamada, DTP’ye yönelik operasyonu kınadı. Açıklamada, yapılan operasyonun durdurulması istendi. “DTP yönetici ve üyelerine yönelik bu kapsamlı saldırının DTP’nin seçim zaferi ile PKK’nin almış olduğu ‘çatışmama’ kararının ardından gelmesi, bizi kaygılandırıyor. Polisin Kürt halkının demokratik iradesini yansıtan, parlamentoda grubu bulunan legal bir partiye karşı pervasızca uyguladığı antidemokratik bu baskınlar, barışçıl çözüm umutlarının tükenmesine yol açıyor” denilen açıklamada operasyonun son bulması ve gözaltıların serbest bırakılması istendi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınanlar serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

Kurşit direnişi 17. gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...