17 Nisan 2009 00:00

DTP yalnız değil

DTP’ye yönelik baskı ve gözaltılara tepkiler birçok ilde sürüyor. Demokratik kurumlar DTP’ye destek ziyaretinde bulunuyor.

Paylaş

DTP’ye yönelik baskı ve gözaltılara tepkiler birçok ilde sürüyor. Demokratik kurumlar DTP’ye destek ziyaretinde bulunuyor.
İSTANBUL’DA DTP’YE ZİYARET
Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve Kürt kurumlarına yönelik 14 Nisan’da 15 ilde yapılan baskın ve gözaltılara aydınlardan da tepki geldi. DTP İl Başkanlığına destek ziyaretinde bulunan aydınlar, duyarlılık çağrısında bulundu.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Gençay Gürsoy, 78’liler Vakfı Başkanı Celalettin Can, Öğretim Üyeleri Dernek Başkanı Tahsin Yeşildere, Gazeteci Ertuğrul Kürkçü, Tuncelililer Kültür Merkezi Başkanı Nimet Tanrıkulu’nun bulunduğu bir grup aydın, DTP İstanbul İl Başkanlığına destek ziyaretinde bulundu.
‘DEMOKRASİ GÜÇLERİ SAHİP ÇIKSIN’
Operasyonları, hükümetin seçimden sonraki saldırganlığı olarak değerlendiren DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy, demokrasi güçlerinin birbirine sahip çıkmasının önemine dikkat çekti.
“Bu baskılara karşı bizim tek başına gücümüz yetmez” diyen Aksoy, saldırılara karşı barıştan, emekten yana olan demokrasi güçlerinin bir arada olması gerektiğini söyleyerek, aydınlara desteklerinden dolayı teşekkür etti.
TTB: OPERASYON KABUL EDİLEMEZ
Destek ziyaretinde bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy, DTP’nin başarısının sadece seçim başarısı değil, aynı zamanda Kürt sorununun barışçıl çözümünde unsur olduğunu kanıtladığını vurguladı. Gürsoy, seçim öncesi baskı ve yıldırmaların ile dengelerin bozulacağı endişesini kendilerinin de taşıdıklarını söyledi. ‘Kale yıkılmaz’ denilerek beklenen zaferin, gözaltılar ile intikamının alınmaya çalışıldığını söyleyen Gürsoy, DTP’nin bölge illerinde ve genelde kazandığı başarının kolay kolay silinemeyeceğini belirtti. Gürsoy, Kürt sorununun çözümünün yakınlaştığı bir dönemde bu operasyonun kabul edilemez olduğunu ifade etti.
‘YURTTAŞLAR CEZALANDIRILMIŞTIR’
DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’da, 2007 seçimlerinin önemli bir fırsat yarattığını, bunun ise meclisteki milletvekillerinin boyunlarına fezleke takarak görmezden gelindiğini söyledi. Şimdi de yerel seçimlerde ikinci defa verilen fırsata, operasyonlarla karşılık verildiğini ifade eden Birdal, “DTP’ye oy veren yurttaşları da cezalandırmışlardır. Küresel krizin sonuçlarını örtmek için bu Kürt kartını kullanıp, gündemi değiştirmeye çalışıyorlar” dedi. Ziyaretin ardından aydınlar DTP’nin Galatasaray’da düzenlediği basın açıklamasına katıldı.
GALATASARAY’DA BASIN AÇIKLAMASI
Galatasaray Meydanı’nda yapılan basın açıklamasıyla da operasyonlar protesto edildi. Eyleme, Akın Birdal ile EMEP, TTB, ESP, EHP, İHD, SDP, Sosyalist Parti, 78’liler Girişimi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum katıldı. Basın açıklamasını okuyan DTP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Dursun Yıldız, ‘DTP’nin yasal bir zeminde siyaset yaptığını ve bütün kurum ve komisyonlarının yasal olduğunu’ vurgulayarak, “bu baskınla, DTP meşru ve yasal zeminden alıkonulmak isteniyor” dedi.
ANKARA’DA PROTESTO
DTP Ankara İl Örgütü, partilerine yönelik operasyonu Yüksel Caddesi’nde basın açıklamasıyla protesto etti. Açıklamaya DTP Milletvekilleri Pervin Buldan ve İbrahim Binici’nin yanı sıra EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya ve Ankara İl Başkanı Selma Gürkan, Sosyalist Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kahya, SDP, ESP ve KESK’e bağlı çeşitli sendikaların temsilcileri de katıldı.
DTP İl Başkanı İsmail Ancı, “AKP hükümeti bir taraftan demokrasiden söz ederken, diğer yandan demokrasiden yana olan muhalif güçleri baskıyla sindirmeye, susturmaya çalışmaktadır. Tamamen siyasal gerekçelere dayanan, haksız ve hukuksuz bu gözaltılarla, adeta partimizden seçimin intikamı alınmaya çalışılmaktadır” dedi.
DTP’ye yönelik operasyonun, KCK’nın tek taraflı çatışmasızlık kararını açıklamasının hemen ardından, barış ve demokratik çözüme yönelik umutların ortaya çıktığı bir dönemde başladığına dikkat çeken Ancı, hükümeti sorunları şiddetle çözmeye çalışma yanlışından vazgeçmeye çağırdı.
DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da, DTP’nin yerel seçimlerden 4. parti olarak çıkmasının rahatsızlık yarattığını belirterek, operasyonun sadece DTP’ye değil, tüm demokrasi güçlerine yönelik olduğunu söyledi. Buldan, AKP ve Genelkurmay’ın el birliğiyle DTP’ye karşı harekete geçtiğini ifade etti. Buldan, “Demokrasiye, barışa, kardeşliğe bu kadar uzak olmayın. Biz ne bir asker, ne bir polis, ne de bir gerilla ölsün istiyoruz. Gelin barış elimizi tutun ve gözaltındaki arkadaşlarımızı serbest bırakın” dedi. Buldan’ın konuşmasının ardından DTP’ye yönelik operasyon bir dakikalık oturma eylemiyle protesto edildi.
‘OPERASYON HALKIN İRADESİNE YÖNELİK’
KESK Genel Başkanı Sami Evren de, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’e, destek ziyaretinde bulundu. DTP Genel Merkezi’ndeki ziyarette yerel seçimlerde bir iradenin ortaya çıktığını söyleyen Evren, operasyonun bu iradeye müdahale anlamına geldiğini söyledi. DTP’nin, seçimlerde halktan aldığı iradeyi yansıtmasına engel olunmaması gerektiğini ifade eden Evren, “barışa her zamankinden daha çok ihtiyaç var” dedi. (HABER MERKEZİ)

TİHV ve İHD: Siyaset yapma özgürlüğüne saldırı
TÜRKİYE İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD), dün yaptıkları ortak yazılı açıklamada, DTP’ye yönelik arama, yakalama ve gözaltına alma sırasında hukuk kurallarının ihlal edildiği ifade edildi. Açıklamada, “Meclis’te grubu bulunan, son yerel seçimlerde aldığı oylar ile Türkiye’nin en büyük dördüncü partisi konumunda olan, yasal ve demokratik zeminde mücadele yürüten DTP’ye yönelik bu uygulamalar siyaset yapma, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir saldırı niteliğindedir” denildi.
Türkiye’de adalet ilkesine göre hareket eden ve hukukun üstünlüğüne bağlı bir yargı sisteminin bulunmadığı kaydedilen açıklamada, mahkemelerin hakim zihniyete ve siyasal iradenin isteklerine göre karar üretmesinin sıkça karşılaşılan bir durum olduğu vurgulandı.
Kapatma davaları, gözaltı ve tutuklama operasyonlarıyla hukukun siyasallaştırıldığı kaydedilen açıklamada, toplumun bir kesiminin kendisini gerçekleştirme ve ifade etme hakkının elinden alındığı dile getirildi.
Açıklamada, siyaset yapma hakkının en temel haklardan biri olduğu belirtilerek, şunları ifade edildi: “Kürt siyasetçilerin şiddet içermeyen yöntemlerle örgütlenme hakkını kullanarak siyaset yapmaları da en doğal haklarıdır. Kürt halkı da bu hakkını kullanmış ve son yerel seçimlerde DTP’ ye oy vererek barış, demokrasi ve özgürlüklerden yana ne kadar kararlı olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Bu bakımdan Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü açısından DTP varlığı Türkiye için büyük bir şans ve imkandır.”
Türkiye’de acilen bir yargı reformu yapılarak, ifade özgürlüğü ve siyaset yapma hakkının güvence altına alınması gerektiği kaydedilen açıklamada, DTP’ye yönelik operasyonun derhal durdurularak, gözaltına alınanların serbest bırakılması talep edildi.
İHD Ankara Şubesi de, Yüksel Caddesi’nde yaptığı basın açıklamasıyla DTP’ye yönelik operasyona tepki gösterdi. ANKARA

Akın Birdal’dan aydınlara mektup
DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, aydınlara “DTP’ye destek olun” çağrısı yaptı.
Çok sayıda aydına mektup gönderen Birdal, “DTP’ye yönelik son operasyon ile ekonomik krizin ağır sonuçlarını gizlemeye ve 1 Mayıs alanında kutlama meşruiyetini sabote etme niyeti taşıyabilir. Niyeti ne olursa olsun bu son operasyona karşı gösterilecek refleksin sadece Kürtlerin yalnız olmadığını değil, Türkiye demokrasisinin ve adaletinin de sahipsiz olmadığının güçlü bir mesajını oluşturacaktır” dedi.
Gözaltına alınan kişilerin derhal serbest bırakılmasını isteyen Birdal şunlara dikkat çekti: “Parlamentoda grubu bulunan bir partiye karşı yapılan bu antidemokratik saldırı yerel seçimlerde Kürt halkının bir kez daha ortaya koyduğu demokratik iradesine yönelik tahammülsüzlük ve saygısızlıktır. DTP’ye yönelik baskınların durdurulması ve DTP’li yöneticilerin biran önce salıverilmesi istiyoruz. Başta sivil toplum örgütleri olmak üzere Kürt sorunun barışçıl ve demokratik çözümünden yana olan herkesi de Kürt sorununun barışçıl, demokratik çözümü için önemli bir imkan oluşturan DTP ile dayanışmaya çağırıyoruz.” (İstanbul/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Seçim, Ergenekon’un gölgesinde kaldı

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...