17 Nisan 2009 00:00

Seçim, Ergenekon’un gölgesinde kaldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 19 Nisan Pazar günü yapılacak olan erken genel seçimlerde son hazırlıklar tamamlanırken, Ada’da yaşayanlar, seçimlere, seçim yarışını gölgede bırakan Ergenekon tartışmalarıyla giriyor.

Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 19 Nisan Pazar günü yapılacak olan erken genel seçimlerde son hazırlıklar tamamlanırken, Ada’da yaşayanlar, seçimlere, seçim yarışını gölgede bırakan Ergenekon tartışmalarıyla giriyor. Kısa süre önce Başbakan Ferdi Sabit Soyer’in Kıbrıs’ın Ergenekon’una ilişkin savcılığa yaptığı başvuru, Kıbrıs gündeminin en önemli maddesi.
Partiler son mitinglerini yaparken, yapılan kamuoyu anketleri de sonuçlara ilişkin ipuçları veriyor. Olağan koşullarda 2010 yılının Şubat ayında yapılması gereken seçimler, iktidardaki CTP-ÖRP koalisyonunun, ekonomik konuların yanı sıra halkta yarattığı ‘demokratikleşme’ ve ‘reformlara’ yönelik beklentiyi karşılayamamış olması nedeniyle erkene alındı. Yıllarca ülkenin ana muhalefet partisi olan ve Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde değişim vaadiyle iktidarı devralan CTP, muhalefetteyken eleştirdiği politikaları uygulamaya devam etmekle eleştiriliyor.
Yapılan kamuoyu araştırmaları, iktidardaki CTP’nin gerilediğini, Derviş Eroğlu’nun genel başkanı olduğu UBP’nin ise birinci sırada olduğunu gösteriyor. 265 bin nüfuslu KKTC’de seçimlere yedi parti katılıyor.
DERVİŞ EROĞLU İLK SIRADA
Yapılan kamuoyu yoklamalarında ilk sırayı Derviş Eroğlu’nun partisi UBP alırken, ikincilik için halen başbakan olan Ferdi Sabit Soyer’in partisi CTP ve Serdar Denktaş’ın liderliğini yaptığı DP yarışıyor. 8’i bağımsız olmak üzere her partiden 50 adayın yarıştığı seçimlerde toplam 358 aday var. KKTC’de 161 bin 373 seçmen oy kullanacak.
Araştırma şirketi KADEM’in 4 Nisan’da yaptığı son kamuoyu yoklaması, ana muhalefet partisi UBP’nin yüzde 44.6 ile sandıktan birinci çıkacağını gösteriyor. 2003’te iktidara gelen ve 2005’teki seçimde oylarını artırarak iktidarını koruyan Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler ise yüzde 27.4 ile ikinci sırada. Bu sonuçlar ‘merkez sağdaki’ UBP’nin yaklaşık 13 puanlık bir artış, ‘merkez soldaki’ CTP’nin ise 17 puanlık bir gerileme yaşadığını gösteriyor. İktidarın küçük ortağı, Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) ise yüzde 4.8 oy oranıyla baraj sınırında. Bu partinin üyelerinin AKP merkezinde kampanya ve propaganda eğitimi aldığı söyleniyor.
Seçimde yüzde 5 barajını 4 veya 5 partinin geçeceği sanılıyor. 1993’te UBP’den ayrılanların kurduğu Serdar Denktaş liderliğindeki Demokrat Parti (DP), yüzde 12.4’lük payla oy oranını büyük ölçüde koruyor. CTP dışındaki merkez solu büyük ölçüde bünyesinde toplayan ve seçime ilk kez katılan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), yüzde 7.4 oy oranıyla meclise girmesi kesin dördüncü parti. Fakat bu oranlar Ergenekon başvurusu yapılmadan önceki araştırma sonuçlarını yansıtıyor. Özellikle UBP, Başbakan Soyer’in Ergenekon çıkışını ‘seçimlere yönelik bir hamle’ olarak nitelemişti. Bu tartışmanın seçimlere nasıl yansıyacağı pazar akşamı netleşecek. (HABER MERKEZİ)

‘ÇÖZÜM İÇİN SAM AMCA’YI BEKLEMEYİN!’
BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, Kıbrıs sorununa çözümün ‘Kıbrıslılar’ tarafından bulunması ve ‘Sam Amca’dan beklenmemesi gerektiğini söyledi. Güney Kıbrıs’taki partileri ziyaret eden Downer, “Kıbrıs sorununun çözümünden sorumlu olanların Kıbrıslılar olduğu ve hiçbir yabancının Kıbrıs sorununa çözüm bulamayacağı” mesajını verdi. “ABD’nin durumu yakından takip ettiği, ancak herhangi yabancı bir gücün müzakere sürecine müdahale edeceğine inanmadığı” söyleyen Downer, “Katılımın tarafsız bir örgüt olan BM düzeyinde kalması önemlidir. Sanırım Kıbrıslıların kendi sorunlarının yükümlülüğünü almaları gerekir, 2009 yılında bulunmaktayız. Ruslardan, Sam Amca’dan ya da başka bir ülkeden gelip tüm sorunları çözmesini beklemenin ilerlemek için uygun yöntem olduğunu zannetmiyorum” dedi.

ABD: ADA’DA TEK HÜKÜMET TANIYORUZ
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü.
Clinton’ın makamında gerçekleşen görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından Talat gazetecilere yaptığı açıklamada, “Görüşmemiz çok iyi geçti. Görüşmeyi Sayın Clinton’ın davetiyle gerçekleştirdik. Sayın Clinton da ABD’nin güçlü biçimde sürece desteğini defalarca ifade etti” dedi. KKTC’ye yönelik izolasyonların kaldırılmasını da istediklerini bildiren Talat, “ABD’nin, bize yaklaşımı çok sıcak. Heyecan duyuyorlar, Kıbrıslı Türklerin çözüm yanlısı tutumundan, durumundan ve devam eden müzakerelerden. Aksi halde bu kadar kısa sürede böyle bir organizasyon olmazdı” dedi.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood, Hillary Clinton’ın KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmesi ile ilgili olarak, “ABD, adada sadece tek bir hükümeti tanıyor. O da Kıbrıs Cumhuriyeti’dir. Bununla beraber ABD, Kıbrıs Türk kesimi ile iletişimini devam ettirmekte” diye konuştu.

SOYER-BAĞIŞ GÖRÜŞMESİ
KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ı makamında kabul etti. Görüşme öncesi bir açıklama yapan Başbakan Soyer, Rum tarafı ile yapılan görüşmelerde “hep istekli ve yapıcı” olduklarını belirterek, bu tutumlarını devam ettireceklerini söyledi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış ise Avrupa Birliği’nin cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye için “en önemli çağdaşlaşma projesi” olduğunu söyleyerek, “Annan Planı ile ilgili yapılan referandum sonrasında adada, barış isteyenin, huzur isteyenin, dünya ile entegrasyon isteyenin hangi taraf olduğu, barışı istemeyenin, huzuru istemeyenin hangi taraf olduğu çok net bir şekilde ortaya çıktı. Bu üstünlüğümüzü devam ettirmek durumundayız” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Rektörler savcı karşısında

SONRAKİ HABER

DTP yalnız değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...