17 Nisan 2009 00:00

Çocuklar için bir şiir!

Polise taş attıkları gerekçesiyle Ağır Ceza Mahkemelerinde 30, hatta 50 yıl hapis cezasıyla yargılanan 800’e yakın çocuk için şairler harekete geçti.

Paylaş

GÜNEYDOĞU’da çıkan olaylarda polise taş attıkları gerekçesiyle Ağır Ceza Mahkemelerinde 30, hatta 50 yıl hapis cezasıyla yargılanan 800’e yakın çocuk için şairler harekete geçti. Çok sayıda şair, tiyatrocu ve oyuncu bugün 14.30’da PEN’de yapılacak etkinlikte şiir okuyacaklar.
Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları’ndan Şair Sennur Sezer, çocukları ‘yetişkin’ kapsamında Ağır Ceza’da yargılamanın Türkiye’nin altına imza attığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne de aykırı olduğuna vurgu yaparken, bu durumun bir kuşağın ruhsal sağlığını da zedeleyeceğinin altını çizdi.
“Yurdumuzda yaşamak her gün biraz daha zorlaşıyor. Bu zorluk, adalet ve vicdanla ilgili kimi önemli olayları kavramamızı geciktiriyor” diyen Sezer, cezaevlerinde yetişkinlerle aynı koğuşlarda aynı koşullarda tutulan çocukların durumuna dikkat çekmek için PEN Yazarlar Derneği’nde, bu durumdaki 30 çocuğun mahkemesinin yapılacağı 17 Nisan Cuma günü bir etkinlik düzenleyeceklerini bildirdi.
Bu hafta yine Adana’da 14 yaşında üç çocuğun, “gizli tanık” ifadesiyle “polise taş attıkları” iddiasıyla Özel Yetkili Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 38’er sene hapis istemiyle tutuklandığını hatırlatan Sennur Sezer, şöyle devam etti:
“Bu çocukların bazıları seçim öncesinde tahliye edildi ama seçim sonrası tahliyeler durdu. Demek göstermelikmiş. Bilindiği gibi bu tahliyeler çocukların beraat etmesi, yani özgür kalması anlamına da gelmiyor. Mahkemeler bu çocuklara TMK nedeniyle cezalar veriyor ve Yargıtay cezayı onayladığında (ki onaylamaması mümkün değil), çocuklar yeniden tutuklanarak hapsediliyor. Yalnızca 2009 Ocak ayı içinde çeşitli şehirlerde duruşmaları yapılan 26 çocuğa TMK ile toplam 75 yıl ceza verildi. Asıl acısı, kamuoyu büyük ölçüde durumun ne kadar tehlikeli olduğunu, bu çocukların ruh ve beden sağlıklarının ve geleceklerinin yitip gittiğini bilmiyor. Böyle bir olayı yaşamamış olanlar bu çocukların ve ailelerinin yaşadıklarını kavrayıp duyarlılık gösteremiyor. Gerekli toplumsal tepki gecikiyor.”
ETKİNLİĞE KATILACAK ŞAİRLER:
Berfin Zenderlioğlu, Bilal Kayabay, Bilgin Adalı, Cahit Koytak, Enver Ercan, Fikri Cumhur, Gülsüm Cengiz, Halil İbrahim Özcan, Kawa Nemir, Kemalettin Bal, Küçük İskender, Metin Cengiz, Mirza Metin, Murathan Mungan, Müslim Çelik, Nese Yaşın, Nurullah Can, Onur Caymaz, Ömer Erdem, Roni Margulies, Sennur Sezer, Seyhan Erözçelik, Sezai Sarıoğlu, Şeymus Diken, Tarık Günersel, Tekin Gönenç, Tevfik Taş, Zeynep Arkan. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İki dil arasında sıkışanların öyküsü

SONRAKİ HABER

TPAO işçisi siyah kurdele taktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa