17 Nisan 2009 00:00

İki dil arasında sıkışanların öyküsü

28. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında ilk kez seyirciyle buluşacak olan “İki Dil Bir Bavul” adlı film, Kürt çocuklarının öyküsünü ve anadilde eğitim sorununu konu alıyor. Filmin yönetmenliği Özgür Doğan ile Orhan Eskiköy yapmış.

Paylaş

28. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında ilk kez seyirciyle buluşacak olan “İki Dil Bir Bavul” adlı film, Kürt çocuklarının öyküsünü ve anadilde eğitim sorununu konu alıyor. Filmin yönetmenliği Özgür Doğan ile Orhan Eskiköy yapmış.
Yönetmenler, çocukluklarından yola çıkarak böyle bir belgesel çalışmasına koyulmuşlar. Belgesel, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyünde çekilmiş. Kürt köyü olan köyde Türkçe bilmeyen okul çağına gelmiş çocukların, ülkenin bir başka yerinden gelen ve Kürtçe bilmeyen öğretmenle geçirdiği bir ders yılını konu alıyor. Festival kapsamında filmin bugün saat 16.00’da Beyoğlu Sineması’nda gösterimi yapılacak. Gösterime, filmin yönetmenleri de katılarak sorulara yanıt verecekler.
KÜRT SORUNU TARTIŞILMIYOR
Filmin yönetmenlerinden Özgür Doğan, çocukluklarından yola çıkarak, böyle bir belgesel çalışmasına yöneldiklerini anlatıyor. Belgeselin çekildiği köyde gördüklerinin kendi çocukluk yıllarındaki okul yaşamıyla kesiştiğini anlatan Doğan, anadilde eğitim sorununun halen de devam ettiğini vurguluyor. Doğan, anadilde eğitimin yokluğunu, sorunun her iki tarafının gözüyle belgesele taşımaya çalıştıklarını dile getiriyor.
Kürt sorununun cumhuriyetin kuruluşundan beri var olduğunu hatırlatan Doğan, “Kimse tartışmıyor. Herkes durduğu yerden tartışıyor” diyor. “Diğer tarafı kimse pek dinlemiyor. Filmde en azından ‘öbür tarafta ne oluyor’ sorusunun, sorunun bütün tarafları arasında sorulmasını istiyoruz. Bu görevi eğer yapabilirsek iyi olur” diyor. Bunun için de tam orta yerde durarak belgeseli çektiklerini söyleyen Doğan, bunun belgesel film için doğru bir tarz olduğunu düşünüyor. Film için yaşadıkları sorunları sorduğumuzda, maddi sıkıntıların yanı sıra belgeseli çekecekleri öğretmenle ilgili kimi sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor. Belgesel film, uzun bir zaman dilimine yayılan bir çalışma sonrasında ortaya çıkmış.
İZLEYİCİYE ULAŞTIRMA ZORLUĞU
Belgesel filmin şimdiye kadar yurtdışında da birçok festivale gösterimi yapılmış. Bunlar arasında dünyanın en önemli belgesel festivallerinden biri olarak kabul edilen 21. Uluslararası Amsterdam Belgesel Film Festivali IDFA da bulunuyor. Şu ana kadar katıldıkları festivallerde izleyiciden olumlu tepkiler aldıklarını belirten Doğan, Türkiye’deki izleyici tepkisini bu gösterimle gözlemlemeyi bekliyor.
Türkiye’de belgesel film yapmanın en büyük zorluğunun izleyiciye ulaştırma konusunda yaşandığını dile getiren Doğan, beklentilerin dışında bir çalışma yaptıklarını düşünüyor. Antalya Film Festivali’nde “politik” olduğu gerekçesiyle reddedilmesini hatırlatan Doğan, alışılmışın dışında bir film yapmanın işleri daha da zorlaştırdığını belirtiyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

İşgal kadın ve çocukları vurdu

SONRAKİ HABER

Çocuklar için bir şiir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...